Când o mușcătură de țânțar provoacă mâncărime și disconfort, poți găsi o soluție ieftină pentru a diminua disconfortul cu produse, pe care le poți găsi și în bucătărie, cum ar fi: fulgii de ovăz, mierea sau bicarbonatul de sodiu.
Înțepăturile de țânțari sunt semnul distinctiv al vremii mai calde. Deși mușcăturile sunt adesea inofensive, unele pot provoca complicații.
Țânțarii mușcă, pentru că sunt atrași de sângele uman. Mușcătura, care ar putea să nu apară decât câteva ore mai târziu, creează o umflătură care este, de obicei, roșie, dureroasă și provoacă mâncărime.
Țânțarii pot transmite boli, deși probabilitatea de a fi infectați de către un țânțar depinde în mare măsura de regiunea în care trăiți. O altă problemă rară, cauzată de o mușcătură de țânțar, este o reacție gravă la mușcătura în sine.
Dacă ai o mușcătură de țânțar și dezvolți simptome ale unei reacții alergice, cum ar fi urticărie, dificultăți de respirație sau gât umflat, mergi imediat la medic.
Este posibil să nu simți imediat când te mușcă un țânțar, dar umflătura pe care o lasă mușcătura, vine cu o mâncărime persistentă care poate persista zile întregi. Cremele și unguentele te pot ajuta, dar poți învinge mâncărimea și cu lucruri, care, probabil, le ai deja prin casă.
1. Fulgi de ovăz
Un remediu pentru o mușcătură incomodă de țânțar poate fi și produsul tău preferat de la micul dejun. Făina de ovăz poate ameliora mâncărimea și umflarea, deoarece conține compuși speciali care au calități anti-iritante.
Pregătește o pastă de fulgi de ovăz, amestecând cantități egale de fulgi de ovăz și apă într-un castron, până când obții o substanță asemănătoare stropilor. Pune puțină pastă pe un prosop și ține-l pe pielea iritată timp de aproximativ 10 minute. Apoi șterge zona.
2. Gheață zdrobită
Temperaturile reci și gheața pot reduce inflamația. Frigul amorțește și pielea, ceea ce poate oferi o ușurare imediată, dar pe termen scurt. Academia Americană de Dermatologie (AAD) recomandă folosirea unui prosop umed și rece sau a unui pachet cu gheață pentru a calma mâncărimea cauzată de mușcătura de țânțar. Nu pune gheață direct pe piele, deoarece poate provoca daune, folosește un prosop.
Pentru a calma mâncărimea, aplică o compresă rece timp de 5 - 10 minute, de mai câteva ori pe zi.
3. Mierea
Această substanță dulce este o alegere comună printre pasionații remediilor de casă. Mierea a fost folosită de sute de ani ca tratament pentru afecțiuni precum durerile de gât și pielea uscată. Mierea de calitate are multe proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. O picătură mică pe o mușcătură cu mâncărime ar putea reduce inflamația.
4. Aloe vera
O plantă comună de uz casnic, aloe vera are multe utilizări dincolo de decorarea raftului. S-a demonstrat că gelul aloe vera reduce durerea de la arsuri și ajută să se vindece mai repede. De aceea, poate ajuta și la vindecarea unei mușcături de insecte.
Pentru a încerca acest lucru, taie o mică secțiune a plantei, aplică gelul plantei pe zona iritată și lasă să se usuce. Aplică din nou, dacă este necesar.
5. Bicarbonat de sodiu
Folosit în aproape orice bucătărie, bicarbonatul de sodiu are o multitudine de utilizări - de la coacerea pâinii, până la curățarea canalelor de scurgere. Altfel, acesta poate ajuta și în cazul mușcăturilor de țânțar.
Este ușor să faci o pastă de bicarbonat de sodiu și o poți folosi într-un mod similar cu pasta de fulgi de ovăz. Se recomandă amestecarea unei linguri de bicarbonat de sodiu cu suficientă apă pentru a crea o pastă. Aplic-o pe mușcătura de insectă și las-o să stea timp de 10 minute înainte de a o spăla. Dacă apare iritația pielii, întrerupe acest tratament.
6. Busuioc
Planta de busuioc parfumată este un ingredient cheie al multor rețete italiene preferate, dar are o dublă sarcină ca remediu pentru mușcături de țânțari. Busuiocul este folosit în remedii pe bază de plante pentru infecțiile pielii, iar antioxidanții găsiți în frunzele de busuioc pot reduce inflamația.
Pentru a face un amestec cu busuioc, fierbe 2 căni de apă și adăugă 4 fire de busuioc uscat. Lasă amestecul la înmuiat până se răcește. Freacă zona mușcată de țânțar cu acest amestec. Alternativ, poți tăia câteva frunze de busuioc proaspăt până când devin foarte fine și le poți freca pe piele.
7. Oțet
Timp de secole, oțetul de mere a fost folosit ca remediu natural pentru tratarea multor afecțiuni medicale, de la infecții la probleme de glucoză din sânge.
Dacă ai o mușcătură de țânțar, tamponează zona cu o picătură de oțet. Oțetul poate ajuta la reducerea senzațiilor de usturime și arsură. De asemenea, poate acționa ca un dezinfectant natural, dacă te-ai zgâriat prea tare.
Înmoaie un prosop în apă rece și oțet și apoi aplică-l pe mușcătură. Dacă ai multe mușcături, diluează 2 căni de oțet într-o cadă cu apă călduță și stai acolo timp de 20 de minute. Atenție, o baie fierbinte poate agrava mâncărimea.
8. Ceapa
Ceapa nu numai că poate aduce lacrimi în ochi, dar poate alina înțepăturile de țânțari. Sucul de ceapă, care se scurge din bulbul proaspăt tăiat, poate reduce înțepătura și iritația mușcăturii. Ceapa are, de asemenea, proprietăți naturale antifungice și antibacteriene, care pot reduce riscul de infecție.
Taie o felie dintr-o ceapă - tipul nu contează - și aplic-o direct pe mușcătură timp de câteva minute. Clătește și spală bine zona după ce îndepărtezi ceapa.
9. Cimbru
Frunzele mici ale plantei de cimbru sunt delicioase pe cartofi, pește și multe altele. Ele te pot ajuta, de asemenea, să suporți mai ușor mâncărimea unei mușcături de țânțar.
Cimbrul este un remediu natural de lungă durată pentru problemele pielii. Are proprietăți antibacteriene, astfel încât poate ajuta la reducerea riscului de iritare și infectare a pielii din jurul mușcăturii de țânțar.
Toacă fin frunzele proaspete de cimbru și aplică compoziția direct pe mușcătură. Lasă să stea timp de 10 minute.
De asemenea, poți face un lichid concentrat din apă fiartă și câteva crenguțe de cimbru. Lasă crenguțele la infuzat până când apa se răcește, apoi înmoaie un prosop în infuzie și aplică pe mușcături.
10. Ulei de mentă
Uleiul de mentă este un alt remediu natural vechi de secole, folosit pentru a calma mâncărimea. Amestecă câteva picături de ulei de mentă cu câteva picături de ulei de cocos sau ulei de măsline. Aplică o cantitate mică de amestec pe mușcătura de țânțar și freacă ușor zona. Nu aplica ulei de mentă nediluat pe piele.
De asemenea, poți adăuga câteva picături de ulei de mentă într-o cadă plină cu apă călduță, în care să stai câteva minute.