Bărbații le vor mai lungi. Chinuri îngrozitoare la care se supun unii pentru a câștiga câțiva centimetri în plus

După ce nu mai sunt mulțumiți de tocurile pantofilor care îi fac mai înalți, bărbații complexați de propria înălțime aleg să-și lungească picioarele. Este o operație dificilă și dureroasă care necesită aproape un an de reabilitare cu zeci de ședințe de kinetoterapie, afirmă medicii. Cu toate acestea  numărul bărbaților care recurg la o astfel de intervenție estetică este în creștere de la an la an, iar clinicile care efectuează astfel de operații nu duc lipsă de pacienți, menționează sursa citată.

Extinderea picioarelor este o procedură care presupune ruperea ambelor femururi (partea de sus a piciorului) după care se introduce în ele o tijă de metal ținută cu un număr de șuruburi. Aceasta este lungită cu un milimetru în fiecare zi până când pacientul ajunge la înălțimea dorită, iar oasele pot concrește. Unii curajoși pot atinge o creștere între 7 și 15 centimetri, dacă se hotărăsc să își lungească și tibia (partea de jos a piciorului), pe lângă femur.

După operație este nevoie de câteva luni de reabilitare pentru dezvoltarea mobilității, iar unii pacienți sunt nevoiți să învețe din nou să meargă. Uneori operația este însoțită de complicații și chiar riscul ca oasele să nu fuzioneze la loc. Iar pe lângă oase, este nevoie și de creșterea mușchilor, nervilor, vaselor de sânge și a pielii.

Caputră video//www.bbc.com

Unii pacienți cu care au discutat reporterii BBC descriu operația ca pe una foarte chinuitoare și că există momente când nu pot scapă de durere, iar cei mai în vârstă se tem ca oasele lor să nu se mai prindă după intervenție.

Pentru prima dată operația a fost făcută acum 70 de ani de către medicul sovietic Gavril Ilizarov pentru tratarea soldaților din cel de-al Doilea Război Mondial. Deși au trecut șapte decenii, ea a rămas la fel de lungă și dureroasă și pe deasupra foarte costisitoare. Clinicile din SUA, Germania și Coreea de Sud sunt printre cele mai solicitate pentru această procedură care poate costa între 70 și 300 de mii de dolari.

Medicii au declarat că unele dintre persoanele care doreau o intervenție de lungire a picioarelor „au probleme psihologice”, inclusiv dismorfie corporală, o tulburare care scoate în evidență preocuparea excesiva pentru un defect imaginat în aspectul fizic sau un interes disproporționat pentru o anomalie fizica ușoara. Aceasta este intensificată de prezența pe rețelele de socializare și promovarea unor modele care duc la crearea unor așteptări exagerate mai ales în rândurile tinerilor.

Sursa foto: 
Photo by Rob Wilson on Unsplash
Sursa: 
La Inceput