Cât de periculoasă este încălțămintea nepotrivită și cum să-ți alegi pantofii perfecți

Alegerea pantofilor potriviți, comozi, frumoși, la modă și după plac pare, de cele mai multe ori, o misiune imposibilă. Însă, dacă nu o facem după toate regulile, riscăm să ne alegem cu o pereche de încălțăminte nepotrivită. Dacă aceasta este incomodă, prea strâmtă, neajustată piciorului nostru, ne poate cauza un șir de probleme atât pe termen scurt, cât și pe termen îndelungat. Află în continuare ce riscăm, dacă nu ne alegem corect încălțămintea și ce să facem pentru a evita consecințele nefaste ale acestor alegeri.

Scopul încălțămintei purtate

Specialiștii în podologie (ramură a medicinei care se ocupă cu studiul și tratamentul afecțiunilor piciorului) subliniază că încălțămintea pe care o purtăm are trei funcții de bază:

 • Să ne protejeze piciorul;
 • Să ne permită să mergem cu ușurință acolo, unde avem nevoie;
 • Să ne asigure confortul pentru o perioadă îndelungată de timp.

Consecințele purtării pantofilor incorect aleși

O pereche de pantofi aleasă corect nu trebuie să aibă niciun efect negativ asupra sănătății noastre. Însă, atunci când aceștia nu sunt potriviți, pot avea un impact negativ asupra picioarelor. Purtarea pantofilor cu toc prea înalt, aderență slabă și fixări inadecvate sau absente a fost asociată cu mersul îngreunat, pierderea echilibrului, iar construcția piciorului – cu parestezia sau amorțeala temporară. În timp, purtarea unei asemenea perechi de pantofi poate degenera într-un șir de probleme de mers, dar și incapacitatea de a lucra, cu afectarea sferei emoționale, mentale și psihice.

 • Problemele pe termen scurt se rezumă la apariția bătăturilor în regiunea articulației piciorului și sunt cauzate de presiunea îndelungată a încălțămintei incorect alese. De asemenea, sunt posibile probleme la nivelul unghiilor, precum încarnarea acestora (înconjurarea unghiilor de piele), o situație foarte dureroasă. O încălțăminte prea îngustă poate cauza și infectarea fungică a unghiilor (micoza).
 • Problemele pe termen îndelungat se pot rezuma la apariția piciorului plat și a durerilor pronunțate în această zonă din cauza unei presiuni constante asupra ligamentelor care susțin arcul plantar. Purtarea îndelungată a pantofilor cu toc poate cauza suprasolicitarea mușchilor spatelui, cu dureri asociate, schimbarea posturii și posibila compresie a discurilor intervertebrale. De asemenea, în asemenea cazuri poate fi vorba și de afectarea articulațiilor genunchilor și a degetelor mici ale picioarelor, fiind posibilă și deformația acestora.

Cum să îți alegi corect pantofii?

Iată un șir de aspecte, la care este bine să atragi atenția, atunci când îți alegi pantofii:

 1. Asigură-te că partea din față, unde sunt degetele și cea din spate rămân neschimate după ce încerci să aplici presiune pe fiecare dintre aceste porțiuni. Tocul trebuie să fie rigid. În caz contrar, îți va face un șir de neplăceri în timpul mersului.
 2. Alege-ți încălțămintea în funcție de mărimea piciorului mai mare. Îți vine să crezi sau nu, dar majoritatea persoanelor au un picior mai mare decât celălalt. Iată de ce este bine să încerci mai multe mărimi ale pantofilor și să te oprești la cea în care ambele picioare se simt confortabil.
 3. Stabilitatea trebuie să fie principalul criteriu, atunci când îți alegi perechea de pantofi. Dacă testezi pantofi cu toc înalt, încearcă să aplici presiune pe mijlocul pantofului, iar dacă simți cum călcâiul oscilează în urmă, renunță la această încălțăminte. În caz contrar riști să ai un mers oscilant, fenomen care îți va testa nervii în permanență.
 4. Testează flexibilitatea tălpii. O poți face prin îndoirea pantofului la jumătate. O talpă insuficient de flexibilă îți va împiedica o mișcare liberă a articulațiilor, va provoca oboseală și un consum prea mare de energie în timpul mersului.
 5. Nu cumpăra pantofii care îți sunt strâmți în speranță că aceștia „se vor da cu piciorul”. Purtarea acestora va restricționa circulația sângelui și funcționarea normală a mușchilor. De asemenea, acești pantofi se vor deforma și își vor pierde în curând aspectul îngrijit.
 6. Mergi să îți alegi pantofii seara. La sfârșitul zilei picioarele noastre sunt un pic mai umflate, respectiv, mai mari. Astfel, dacă îți alegi pantofii dimineața, perechea care se potrivește de minune poate să nu îți vină bine seara.
 7. Verifică pantofii în interior: suprafața acestora trebuie să fie moale, fără neregularități, iar murdăria nu trebuie să se acumuleze și să fie ușor de înlăturat.
 8. Când testezi pantofii, treci de covorul moale, întrucât pe acesta toate tipurile de încălțăminte par confortabile. Pentru a înțelege cum vei merge în pantofi, testează-i pe podea sau pe altă suprafață tare.
 9. Dacă dorești pantofi cu toc înalt, reține că înălțimea maximă a tocului trebuie să fie de 9,5 cm, iar distanța dintre toc și talpă de minim 3 centimetri. Cu cât mai mică este distanța, cu atât mai instabili sunt pantofii, iar toată greutatea corpului este transferată spre degete.
 10.  Reține că în timp călcâiul tău va deveni mai lung și mai lat, iată de ce este bine să îți măsori pantofii la fiecare 2 ani și să nu îi ții prea mult fără a-i purta.

Cum să potrivești corect mărimea pantofilor?

Pentru a-ți alege mărimea corespunzătoare, urmează pașii:

 • Alegând pantofii cu toc înalt, asigură-te că piciorul nu alunecă înainte. Cu timpul pantofii se vor uza, determinând și mai mult procesul de alunecare, ceea ce poate provoca ruperea acestora în zona degetelor.
 • Atunci când cauți pantofi cu căptușeală de blană, reține că aceasta se uzează, lăsând spații libere în interiorul pantofului.
 • Dacă alegi pantofii cu botul ascuțit, reține că între partea internă a acestuia și degetul mare trebuie să existe un spațiu liber de 1-2 centimetri.

Fii atent/atentă la alegerea pantofilor și fă alegerile inofensive pentru sănătatea și activitatea ta.

Sănătate să aveți!

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
share.upmc.com
Sursa: 

netdoctor.co.uk, brightside.me

La Inceput