Ce afecțiuni poate ascunde culoarea limbii și cum se manifestă acestea

Supranumită „cel mai puternic mușchi din organism”, limba poate fi afectată de un șir de factori nocivi. Problemele presupun diverse simptome, de la durere până la schimbări de culoare și textură. Cauzele sunt și ele multiple și variate.

De fapt, limba nu este formată doar dintr-un singur mușchi. Ca să putem gusta și înghiți mâncarea, ca să putem vorbi, sunt antrenați un grup de mușchi care formează limba. În normă, organul este de culoare roz și acoperit cu receptori mici numiți „papile”.

Așa cum limba funcționează necontenit, problemele legate de aceasta pot fi cu adevărat frustrante și pot crea disconfort.

Ce simptome denotă că limba este afectată de o problemă?

În funcție de cauze, există un șir de semne care arată că organul nu este sănătos. Aceasta presupune durere, senzații de arsură, răni, decolorare de diferite nuanțe - de la alb până la negru.

SIDA și cancer bucal. Specialiștii afirmă că în majoritatea cazurilor, simptomele sus enumerate nu vorbesc despre probleme grave de sănătate și pot fi rezolvate ușor. Dar există și excepții. Mai exact, o limbă decolorată sau dureroasă poate fi simptom al deficienței de vitamine, SIDA sau cancer al cavității bucale. Din acest motiv, este important să apelăm la consultul medicului, dacă problemele apărute persistă și nu dispar în 1-2 săptămâni.

Menționăm că unele tipuri de cancer oral nu se manifestă la început prin stare de rău. Deci dacă durerea nu este, nu înseamnă că totul e în regulă. Printre afecțiunile ce se pot manifesta cu simptome pe limbă se numără și diabetul sau anemia.

Traumatizarea. Mușchiul din cavitatea bucală poate suferi de la o mușcătură accidentală sau de la contactul cu substanțe fierbinți. Locul rămâne dureros până se vindecă rana. La fel, strângerea din dinți poate să irite părțile laterale ale limbii, zonă ce devine dureroasă.

Fumatul. O altă cauză se regăsește pe lista obiceiurilor dăunătoare - fumatul. Când deprinderea devine excesivă, aceasta poate irita limba, aceasta devenind dureroasă.

Rănile aftoase. Există și așa numitele răni aftoase care pot apărea în cavitatea bucală, inclusiv pe limbă. Acestea pot apărea oricând, iar cauza rămâne necunoscută. Totuși, specialiștii au observat că riscul de apariție a rănilor aftoase crește în perioada de stres sporit.

Sindromul limbii netede. Unele femei, aflate în menopauză, dezvoltă sindromul „limba netedă”, numită științific - glosita. Senzația este similară cu cea de parcă limba a fost arsă și a rămas fără papile gustative.

Papile mărite. Disconfortul pe limbă poate apărea și în cazul în care una sau mai multe papile gustative se inflamează sau se irită. Împreună acestea pot forma o umflătură dureroasă pe limbă.

Depunerile albe pe limbă: De ce apar?

Există mai mulți factori care pot provoca acoperirea limbii total sau parțial cu pete albicioase. Printre acestea se numără Leucoplakia. Această afecțiune determină creșterea în exces a celulelor din gură și ca urmare în gură și pe limbă apar pete de culoare albă.

Deși în sine Leucoplakia nu este periculoasă, aceasta  poate fi precursor al cancerului. Deci, este important ca medicul stomatolog să vadă petele albe de pe limbă și să determine cauza apariției. Leucoplakia se poate dezvolta și atunci când limba a fost iritată și adesea se întâlnește la persoanele care consumă produse din tutun.

O altă cauză poate fi candidoza care este o infecție micotică ce se dezvoltă în cavitatea bucală. Drept urmare a infecției cu această ciupercă, în gură se formează pete albe asemănătoare brânzei de vaci.

Problema apare frecvent la sugari și vârstnici, în special la persoanele care poartă proteze dentare sau la persoanele cu sistem imunitar slăbit. 

Menționăm că, persoanele cu diabet zaharat și persoanele care iau preparate inhalatorii pentru astm sau boli pulmonare pot de asemenea să manifeste candidoză. Problema poate apărea și la cei care primesc antibiotice. Astfel de preparate medicamentoase  pot distruge flora benefică din gură. Aceasta poate fi compensată, dacă, de exemplu, consumăm iaurt cu conținut de culturi vii de bacterii. 

O altă cauză a petelor albe de pe limbă și gură este Lichenul plan oral. Afecțiunea apare sub formă de rețea de linii albe cu aspect de dantelă, plasă. Deseori, medicii nu pot identifica cauza apariției, dar, de obicei, acesta dispare de la sine.

Ca să evitați problemele sus enunțate aveți grijă de o igiena dentară corespunzătoare, evitați tutunul și reduceți din alimentele care irită cavitatea bucală.

Limba cu aspect de căpșună: Cum se manifestă simptomele și care sunt cauzele

Precum spuneam, în normă, culoarea limbii este roz. Însă, există un șir de factori care pot schimba nuanța până al roșu, roșu-purpuriu. În unele cazuri, limba poate avea chiar aspectul unei căpșuni cu papilele gustative mărite și roșii. Deficitul de vitamine poate fi una dintre cauze. Nuanța de roșietic apare când este deficit de acid folic sau vitamina B12.

În lista problemelor legate de limbă se regăsește și așa numita „Limbă geografică”. Această afecțiune, cunoscută și sub denumirea de glosită migrativă benignă, se aseamănă cu desenul unei hărți cu pete roșii pe limbă. Uneori, aceste porțiuni au marginea albă în jurul lor. Deși semnul se consideră a fi inofensiv, totuși o consultație a medicului stomatolog nu strică, mai ales dacă simptomul se menține mai mult de două săptămâni.

E important să știm că aspectul de „căpșună” pe suprafața limbii apare și în caz de scarlatină. În acest caz, contactați imediat medicul de familie. Mai cu seamă, dacă apar simptome ca febră și limbă roșie. În scarlatină este absolut necesar să se inițieze tratament cu antibiotice.

O altă cauză a limbii roșii este sindromul Kawasaki. Această boală, observată, de obicei, la copiii cu vârsta sub 5 ani, afectează vasele sangvine din corp și poate să se manifeste și pe limbă cu aspect de „căpșună”. În faza acută a bolii, copiii manifestă febră înaltă și pot apărea roșeață și umflături la nivelul membrelor mâinilor și picioarelor.

Limba neagră viloasă (numită și „păroasă”)

Acest aspect al limbii este cauzat de excesul de bacterii și celule moarte, dar și de alte resturi. Se întâmplă din mai multe motive. Printre acestea - papilele crescute. În normă, papilele sunt mici umflături pe suprafața limbii. Însă, la unele persoane acestea devin excesiv de lungi ceea ce favorizează acumularea de bacterii. Odată ce microorganismele se înmulțesc suprafețele de pe limbă devin de culoare întunecată până la negru. Aspectul papilelor e asemănător cu părul.

La fel, culoarea limbii poate fi determinată de anumite medicamente. De exemplu, pacienții care primesc antibiotice sau cei care trec prin chimioterapie, la fel, pot avea limbă neagră viloasă. Evident că la acumularea bacteriilor influențează și igiena precară a cavității bucale.

Tratamentul pentru problemele limbii

Tratamentele pentru problemele limbii variază în funcție de cauza lor. Unele probleme dispar de la sine. Totuși, dacă problema persistă, medicul specialist este cel care va indica un tratament care va ameliora starea. Uneori pot fi indicate soluții de clătirea a gurii. În cazul candidozei - preparate anti-micotice. Dacă durerea de pe limbă este cauzată de o traumă, atunci din alimentație trebuie excluse alimentele picante și acide.

Iar în caz de cancer bucal, tratamentul variază de la chirurgie, la chimioterapie sau tratament medicamentos.

Subliniem că, așa cum unele probleme ale limbii pot fi legate de igiena precară a cavității bucale, este important să aveți grijă de gură și dinți. Periați și folosiți ața dentară în mod regulat. La fel, puteți folosi un instrument destinat curățirii limbii. Dacă fumați, discutați cu medicul specialist despre metodele prin care ați putea renunța la obișnuința nocivă.

Sursa foto: 
www.sante.nl
La Inceput