Cum să îți păstrezi sânii frumoși după alăptare – sfaturi practice

Fiecare mamă, care alăptează sau a încetat recent alăptarea copilului, este preocupată de forma și dimensiunea sânilor săi, și anume dacă aceștia vor rămâne precum au fost până la alăptare sau se vor schimba în totalitate. Din fericire, există anumiți pași pe care îi poți face atât în timpul alăptării, cât și după aceasta, pentru a-ți menține sânii în formă. Iată care sunt acești pași.

Sânii sunt o parte specială a corpului feminin, care necesită grijă și atenție pentru a rămâne în formă bună și a fi sănătoși.

Sânii după alăptare

Forma și dimensiunea sânilor se modifică atât până la alăptare, cât și după aceasta. În procesul de pregătire pentru alimentarea unui nou organism, țesutul sânilor și glandele ce produc lapte se măresc în dimensiuni și devin mai pline. Odată ce procesul de alăptare a luat sfârșit, acestea revin la dimensiunile lor obișnuite. Apoi, poți observa că sânii au devenit mai moi și mai puțin plini decât în timpul alăptării.

Revenirea sânilor la forma de până la sarcină depinde de un șir de factori, printre care vârsta, numărul de kilograme acumulate în sarcină și predispoziția genetică. De asemenea, dacă ești fumătoare, pielea ta va avea mai puțină elasticitate, iar sânii se vor recupera mai greu.

Mameloanele (sfârcurile) după alăptare

În timpul sarcinii, nivelul înalt de estrogeni și progesteron afectează, de asemenea, și ariile mameloanelor. Astfel, acestea se pot mări în dimensiuni, iar zona areolei ce o înconjoară se poate întuneca până devine cafenie, fiind posibilă și apariția striurilor (n.r. încrețituri).

Alăptarea constantă poate cauza durere în regiunea mameloanelor . De asemenea, nu se știe dacă acestea își vor reveni la forma și culoarea precedentă.

Este alăptarea asociată cu sânii „coborâți”, care și-au pierdut forma?

Contrar părerilor populare, studiile medicale au demonstrat că alăptarea nu are legătură directă cu procesul de „coborâre” și pierdere a elasticității sânilor. Când ești însărcinată, țesutul conjuntiv din sânii tăi se întinde. Acest fapt semnifică o „coborâre” a sânilor chiar dacă decizi să nu îți alăptezi bebelușul.

Cum să previi maximal pierderea formei sânilor?

Odată cu înaintarea în vârstă, indiferent dacă ai alăptat sau nu, sânii au tendința să își modifice forma și să devină mai puțin tonifiați. Din fericire, există câteva lucruri care te pot ajuta să minimizezi modificarea formei acestora:

 • Exercițiile
 • Cremele
 • Evitarea anumitor poziții în timpul alăptării
 • Susținerea sânilor cu ajutorul sutienilor speciali

Ce poți face în timp ce alăptezi?

 1. Evită să te apleci în timp ce alăptezi. Drept alternativă, utilizează o pernă pe care să îți pui copilul pentru a-l ridica la nivelul pieptului. Acest procedeu va preveni extinderea pielii sânilor.
 2. Consumă mai puține grăsimi animaliere. Pentru a-ți tonifia pielea, consumă mai multe cereale integrale, verdețuri, fructe și legume. Nu îți fie frică să introduci și boboasele în dieta ta zilnică. Adaugă și produse bogate în vitaminele grupei B, precum ouăle și peștele, dar și vitamina E, pe care o găsești în nuci, semințe și verdețuri. Aceste vitamine îți vor ajuta pielea să rămână tonifiată și elastică.
 3. Poartă un sutien cu suport. Asigură-te că sânii tăi sunt bine susținuți în timpul sarcinii prin alegerea unor sutieni potriviți ca formă și dimensiune. Purtând sutieni nepotriviți, în special dacă practici exerciții fizice, îți expui sânii riscului de traumatizare și apariția durerilor. De asemenea, scoate neapărat sutienul în timpul somnului, pentru că acesta împiedică circulația potrivită a sângelui.
 4. Duș-ul de contrast. Alternează apa fierbinte cu cea rece în timpul duș-ului. Pentru sâni elastici, e preferabil ca ultimul șuvoi de apă să fie rece.
 5. Înțarcă treptat. Când ești gata să o faci, realizeaz-o treptat, pentru ca țesutul adipos din interiorul pieptului să se redepoziteze, iar sânii să își capete aspectul pe care l-au avut până la sarcină.
 6. Evită să slăbești prea brusc. Alăptarea te poate ajuta să revii la kilogramele de până la sarcină. Totuși, ai grijă. Dacă te aventurezi să slăbești prea rapid, pielea de pe sânii tăi nu va putea ține pasul, devenind mai puțin elastică în timp.

Ce să faci după ce ai încetat să alăptezi?

 1. Exersează regulat. Cel mai probabil, glandele mamare, celulele de grăsime și ligamentele nu vor beneficia de pe urma exercițiilor fizice. Dar mușchii pectorali, ce se află sub aceste structuri, se vor întări. Antrenarea mușchilor pectorali mari și mici îi vor da un aspect mai tonifiat pieptului tău. Adaugă exerciții pentru mușchii pectorali în rutina ta zilnică.
 2. Utilizează creme hidratante. Hidratează-ți pielea zilnic, punând accent maxim pe zona pieptului pentru a-i menține elasticitatea. Optează pentru o cremă sau loțiune de corp pe bază de plante. De asemenea, utilizează un scrub moale de corp pentru a-ți exfolia pielea din zona sânilor. Eliminarea celulelor moarte contribuie la o mai bună circulație a sângelui și la restabilirea elasticității.

Fii atentă la alegerea ta!

Sursa foto: 
healthline.com
Sursa: 

flo.health, wehavekids.com

La Inceput