De ce este bine să te speli pe față cu apă rece?

Spălarea feței cu apă rece poate îmbunătăți circulația, preveni acneea și reduce inflamația. Cu toate acestea, poate împiedica curățarea completă a porilor. Este esențial să îți speli fața în fiecare zi pentru a elimina impuritățile cum ar fi murdăria, resturile și bacteriile, lăsând pielea curată și proaspătă.

Lucrurile se pot complica atunci când nu ești sigur de câte ori ar trebui să te speli pe față pe zi, ce produse să folosești sau chiar ce temperatură a apei să folosești. Caldă sau rece?

Apa rece și pielea

Spălarea feței cu apă rece are numeroase efecte pozitive asupra pielii. Prevenirea acneei, de exemplu, este unul dintre aceste beneficii potențiale. Asta pentru că apa fierbinte îndepărtează uleiurile care pot cauza erupții, spune Sophia Knapp, cosmetolog licențiat la linia de îngrijire a pielii și produse cosmetice Oxygenetix. Ca urmare, „poate declanșa pielea să producă și mai mult”. În acest caz, apa rece poate face o treabă excelentă în reglarea nivelului de ulei.

Apa rece poate fi, de asemenea, mai recomandată în anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi rozaceea. Apa caldă face ca vasele de sânge să se dilate mai mult, ceea ce face ca pielea să pară mai roșie.

Beneficiile apei reci pentru piele

Apa rece poate fi deosebit de benefică pentru pielea uscată sau predispusă la acnee, spune Knapp. „Dacă aveți pielea uscată în mod cronic, apa caldă vă poate dezbrăca nivelul de sebum (uleiuri) și poate exacerba problema, așa că apa rece este o alternativă bună.”

Aceasta aduce beneficii pielii în multe moduri, inclusiv reducerea porilor și oxigenarea feței. Dușurile reci, cu o temperatură sub 21°C (70°F), aduc și alte avantaje pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea circulației, creșterea nivelului de endorfine și revigorarea metabolismului, fiind parte din terapia hidrotermală.

Dezavantajele apei reci

Există unele dezavantaje ale utilizării apei reci pe față. „Deoarece apa rece îți strânge porii, bacteriile și resturile pot rămâne blocate și nu se vor elimina la fel de ușor ca și când ai folosi apă caldă”, explică Knapp.

Ea recomandă să vă spălați mai întâi pe față cu apă călduță ca o modalitate de a îndepărta orice machiaj și poluanți din timpul zilei. „Apoi, încheie cu o clătire cu apă rece pentru a strânge porii și a promova circulația sângelui pentru o strălucire sănătoasă.”

Rece VS fierbinte

Încă te simți fierbinte și rece în legătură cu ce temperatură a apei să folosești pe față? Această defalcare a argumentelor pro și contra apei reci ar trebui să vă ajute.

Spălarea feței cu apă rece stimulează circulația sanguină întrucât expunerea la frig direcționează fluxul sanguin către zona expusă. Acest lucru contribuie la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi, cum ar fi poluarea, oferindu-ți un ten strălucitor și sănătos. Cu toate acestea, trebuie menționat că spălarea feței cu apă rece poate să nu ofere aceeași curățare profundă ca în cazul apei calde. Deoarece uleiurile în exces nu se dizolvă la fel de bine în apă rece, aceasta poate duce la pori înfundați și apariția erupțiilor cutanate. Anne Beal, MD, MPH, expert în îngrijirea pielii și fondator al AbsoluteJOI Skincare, subliniază că multe dintre ingredientele de curățare din produsele de îngrijire a pielii sunt formulate pentru a fi utilizate cu apă călduță.

De ce apa caldă ar putea fi cea mai bună

„Apa caldă ajută la umflarea care face ca porii să pară mai mici, în timp ce apa rece reduce umflăturile”, spune Beal.

Academia Americană de Dermatologie recomandă spălarea feței cu apă călduță, considerând-o opțiunea perfectă pentru toate tipurile de piele. Anne Beal subliniază că apa caldă elimină uleiurile naturale ale pielii, care sunt esențiale pentru menținerea hidratării.

Un alt avantaj al spălării feței cu apă călduță constă în capacitatea de a facilita absorbția optimă a produselor de îngrijire a pielii. Este crucial să alegeți o temperatură și să vă mențineți consecvenți. Beal avertizează că expunerea pielii la temperaturi extreme, cum ar fi trecerea de la apă caldă la rece, poate duce la ruperea capilarelor sub piele.

Cât de des ar trebui să vă spălați pe față?

În general, ar trebui să vă spălați pe față de două ori pe zi - dimineața și seara. Spălatul prea mult poate de fapt să vă usuce pielea și să provoace iritații.

„Adunăm o cantitate alarmantă de bacterii pe fețele de pernă, așa că o curățare rapidă dimineața, înainte de crema hidratantă, este importantă”, explică Knapp.

Spălarea feței pe parcursul zilei este crucială pentru a reduce cearcănele care apar adesea dimineața, după somn, explică Beal. De asemenea, Knapp subliniază importanța unei spălări de noapte pentru îndepărtarea machiajului și a impurităților acumulate în timpul zilei de pe piele.

Iată câteva sfaturi pentru a vă menține fața curată:

  • Curățați blând: Utilizați vârfurile degetelor pentru a curăța fața și ștergeți-vă delicat cu un prosop moale, conform recomandărilor Academiei Americane de Dermatologie.
  • Spălați-vă fața după antrenament: După fiecare sesiune de exerciții, spălați-vă fața pentru a elimina transpirația, care poate astupa porii, sugerează Beal.
  • Rămâneți hidratat: Consumați suficientă apă în fiecare zi pentru a menține pielea hidratată. Specialiștii în sănătate recomandă opt pahare de 8 uncii pe zi.
  • Alegeți produsele cu înțelepciune: Alegeți produsele de curățare în funcție de tipul de piele. Beal subliniază că majoritatea soluțiilor de curățare cu ingrediente active nu rămân suficient de mult timp pe piele pentru a fi eficiente. Este mai bine să utilizați un produs delicat de curățare și să aplicați ulterior seruri și loțiuni cu ingredientele active necesare, cum ar fi acidul salicilic, acidul glicolic, acidul lactic, vitamina C, etc.

Este întotdeauna bine să discutați cu un dermatolog sau cu un specialist în îngrijirea pielii pentru a determina ce este potrivit pentru nevoile individuale ale pielii dumneavoastră.

Sursa foto: 
beminimalist.co
La Inceput