Femeile obțin beneficii mai mari decât bărbații din exercițiile fizice regulate

Femeile au beneficii mai mari decât bărbații de pe urma exercițiilor fizice regulate, se arată într-un studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology. Conform recomandărilor NHS, adulții cu vârste între 19 și 64 de ani ar trebui să se angajeze în cel puțin 150 de minute de exerciții moderate sau 75 de minute de exerciții intense pe săptămână, inclusiv activități de întărire musculară de cel puțin două ori pe săptămână. Chiar și așa, cercetările indică faptul că femeile și fetele tind să practice sportul mai puțin decât bărbații și băieții.

De asemenea, cercetările sugerează că bărbații și femeile nu obțin aceleași beneficii din activitatea fizică.

„Studiul nostru nu sugerează că femeile ar trebui să facă mai puține exerciții fizice, ci mai degrabă le încurajează pe cele care poate nu fac suficiente exerciții fizice din diverse motive să le facă chiar și în doze moderate, deoarece le pot aduce beneficii semnificative”, a explicatDr. Hongwei Ji, co-autor al studiului de la Spitalul afiliat al Universității Qingdao.
În cadrul studiului, participanții au completat chestionare privind starea lor de sănătate, incluzând întrebări despre activitățile fizice desfășurate. Conform rezultatelor, o proporție semnificativă de bărbați au adoptat activități fizice regulate și sesiuni de antrenament de întărire comparativ cu femeile. Cu toate acestea, deși exercițiile fizice au fost corelate cu un risc redus de deces prematur atât pentru bărbați, cât și pentru femei, avantajele au fost mai pronunțate în rândul acestora din urmă.

Printre alte rezultate, echipa a constatat că 140 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână au redus cu 18% riscul de deces prematur din orice cauză la femei, în comparație cu inactivitatea. În schimb, bărbații au avut nevoie de 300 de minute de astfel de exerciții pe săptămână pentru un câștig similar. Reducerea riscului a crescut odată cu timpul petrecut făcând exerciții fizice, atât la bărbați, cât și la femei, până la aproximativ 300 de minute de activitate moderată pe săptămână - când s-a stabilizat. La acest nivel, femeile aveau un risc cu 24% mai mic de deces prematur din orice cauză, comparativ cu inactivitatea.

„Pragul de 300 de minute este cel în care am observat cele mai mari beneficii, dar diferențele semnificative din punct de vedere statistic între sexe apar cu doze chiar mai mici”, a spus Ji.  

Potrivit The Guardiuan, echipa de cercetători avertizează că studiul se bazează pe exercițiile fizice auto-raportate și nu a inclus activitatea fizică asociată cu activitățile casnice.
Profesorul Emmanuel Stamatakis de la Universitatea din Sydney, care nu a fost implicat în studiu, a menționat că cercetarea a fost realizată cu rigurozitate.

„Chiar dacă femeile par să practice mai puțin exerciții fizice în timpul liber, riscul lor de mortalitate este redus pentru orice cantitate sau frecvență săptămânală de exerciții fizice”, a spus el. „Acest lucru nu este foarte surprinzător, având în vedere că astfel de analize nu pot lua în considerare faptul că efortul fizic pe care femeile îl fac pentru o anumită sarcină fizică este mai mare decât la bărbați.”

Stamatakis a adăugat că este probabil ca sesiunile de exerciții fizice ale femeilor să reflecte sarcini relative mai mari decât în cazul bărbaților, în timp ce diverse proprietăți ale mușchilor scheletici diferă între bărbați și femei, ceea ce ar putea explica răspunsurile diferite la aceleași doze absolute de exerciții fizice.

„Sperăm ca poate doar înțelegerea acestui singur concept poate ajuta unele femei care se simt prea ocupate sau prea intimidate pentru a-și asuma o nouă rutină de exerciții fizice. Este important să știe că nu trebuie să se compare cu munca depusă de bărbați sau de oricine altcineva. Ele pot să-și croiască propriul drum către succes, iar fiecare mic pas înainte contează”,a subliniat Dr. Susan Cheng, coautor al cercetării de la Smidt Heart Institute din cadrul Cedars-Sinai.

Sursa foto: 
www.istockphoto.com
La Inceput