Gura uscată, denumită și xerostomie (zeer-o-STOE-me-uh) apare atunci când glandele salivare din cavitatea bucală nu produc suficientă salivă pentru a menține gura umedă. Această condiție poate fi cauzată de îmbătrânire, efecte secundare ale anumitor medicamente sau radioterapie în tratamentul cancerului. Mai rar, afecțiuni care afectează direct glandele salivare pot contribui la uscăciunea gurii. Există, de asemenea, situații temporare în care gura uscată poate apărea din sete sau din anxietate.
Pentru unii indivizi, gura uscată poate fi doar o incomoditate, în timp ce pentru alții poate avea un impact semnificativ asupra sănătății generale, precum și asupra sănătății dinților și gingiilor. De asemenea, poate influența cantitatea de alimente consumate și plăcerea asociată cu aceasta. Tratamentul pentru gura uscată depinde de cauza subiacentă a acestei afecțiuni.
Simptome
Dacă nu produceți suficientă salivă, este posibil să observați aceste simptome tot timpul sau în cea mai mare parte a timpului:
- Uscăciune sau o senzație de lipiciozitate în gură.
- Salivă care pare groasă și filiformă.
- Respirație urât mirositoare.
- Dificultăți de mestecat, vorbit și înghițit.
- Gât uscat sau inflamat și răgușeală.
- Limbă uscată sau cu caneluri.
- Un simț al gustului schimbat.
- Probleme la purtarea protezelor dentare.
- Ruj lipit de dinți.
Saliva ajută la prevenirea cariilor dentare prin spălarea zahărului și a particulelor de alimente și făcând bacteriile neutre și mai puțin dăunătoare. Atunci când nu aveți suficientă salivă, vă poate fi mai greu să gustați, să mestecați și să înghițițiți. De asemenea, este posibil să vă fie greu să digerați alimentele.
Când trebuie să consultați un medic
Dacă aveți simptome de gură uscată care nu dispar, faceți o programare la medicul dumneavoastră.
Cauze
Gura uscată este cauzată atunci când glandele salivare din gură nu produc suficientă salivă pentru a menține gura umedă.
Uneori, aceste glande pot să nu funcționeze corect din cauza:
- Medicamentelor. Sute de medicamente, inclusiv multe medicamente disponibile fără prescripție medicală, pot provoca uscăciunea gurii. Printre medicamentele care sunt mai susceptibile de a cauza probleme se numără cele pentru depresie, hipertensiune arterială și anxietate, precum și unele antihistaminice, decongestionante, relaxante musculare și analgezice.
- Îmbătrânirii. Multe persoane în vârstă au simptome de gură uscată pe măsură ce îmbătrânesc. Anumite schimbări în modul în care organismul procesează medicamentele, alimentația deficitară și problemele de sănătate pe termen lung pot provoca uscăciunea gurii.
- Terapiei împotriva cancerului. Medicamentele pentru tratarea cancerului, numite chimioterapie, pot schimba natura salivei și cantitatea produsă. Acest lucru se poate întâmpla pentru o perioadă limitată de timp, fluxul salivar tipic revenind după terminarea tratamentului. Tratamentele cu radiații la nivelul capului și gâtului pot afecta glandele salivare, scăzând foarte mult producția de salivă. Acest lucru poate fi pentru o perioadă limitată sau poate fi de durată, în funcție de doza de radiații și de zona tratată.
- Leziunilor nervoase. O leziune sau o intervenție chirurgicală care cauzează leziuni nervoase în zona capului și a gâtului poate fi cauza gurii uscate.
- Alte afecțiuni de sănătate. Gura uscată se poate datora anumitor afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul, accidentul vascular cerebral, o infecție fungică în gură sau boala Alzheimer. Uscăciunea gurii, de asemenea ar putea fi cauzată de boli autoimune, cum ar fi sindromul Sjogren sau HIV/SIDA.
- Sforăitul și respirația bucală. Sforăitul și respirația cu gura deschisă pot duce la uscăciunea gurii.
- Consumul de tutun și alcool. Consumul de alcool și fumatul sau mestecatul tutunului pot duce la mai multe simptome de gură uscată.
- Consumul de droguri. Consumul de metamfetamină poate provoca o uscăciune gravă a gurii și poate deteriora dinții. Consumul de marijuana poate provoca, de asemenea, gură uscată.
Factori de risc
Riscul de gură uscată este mai mare la persoanele care:
- iau tratament medicamentos
- iau tratament împotriva cancererului
- au leziuni nervoase în zona capului și a gâtului
- au alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabet, accident vascular cerebral, boala Alzheimer, sindromul Sjogren sau HIV/SIDA
- fumează
- consumă alcool
- consumă droguri
- consumă alimente bogate în zaharuri sau acide
Complicații
Insuficiența salivară și uscarea gurii pot conduce la:
- creșterea plăcii bacteriene, a cariilor dentare și a bolilor gingivale
- răni în gură
- o infecție candidozică orală, cunoscută și sub numele de afte
- răni sau piele crăpată la colțurile gurii, sau buze crăpate
- nutriție deficitară din cauza faptului că aveți probleme cu mestecatul și înghițirea