Plimbările scurte în fiecare zi previn 1 din 10 decese premature. Cu toate acestea, există și alte activități care pot juca un rol crucial în evitarea bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer. Nu este necesar să fii sportiv de performanță pentru aobserva beneficiile exercițiilor fizice. Chiar și un mers mai rapid pe parcursul unei zile poate aduce îmbunătățiri, conform unui studiu realizat în Marea Britanie și prezentat de BBC.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge a constatat că efectuarea a doar 11 minute de activitate fizică zilnică ar putea preveni unul din zece decese. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu ating nivelul recomandat de 150 de minute de exercițiu pe săptămână. Cercetarea arată că orice formă de mișcare suplimentară este benefică.
Potrivit The Guardian, activități precum plimbările vioaie, dansul, ciclismul, tenisul sau drumețiile montane au potențialul de a reduce semnificativ riscul de deces prematur și de a preveni bolile cardiovasculare, precum și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cele care afectează capul și gâtul, sau leucemia mieloidă.
„Ar trebui să simți că te miști, inima ta va bate mai repede, dar nu te vei simți neapărat fără suflare”, a spus doctorul Soren Brage, cercetătorul care a condus studiul.
Practica regulată de activități fizice scade procentul de grăsime corporală, scade tensiunea arterială și aduce îmbunătățiri semnificative pe termen lung în ceea ce privește starea fizică, calitatea somnului și sănătatea cardiacă.
„Dacă ești cineva căruia i se pare că 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămâna sunt prea intimidante, atunci constatările noastre ar trebui să fie o știre bună”, a spus Brage.
Cercetătorii au afirmat că este suficient ca oamenii să înlocuiască unele obiceiuri cu altele mai benefice, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta în loc să folosească mașina pentru naveta la muncă sau cumpărături, sau să fie mai activi în timp ce se joacă cu copiii sau nepoții.
Experții în domeniul sănătății recomandă adulților să includă în rutina lor activități de întărire a mușchilor de două ori pe săptămână, printre care se numără yoga, pilates, antrenamentele cu greutăți, activitățile intense de grădinărit sau chiar transportul de pungi grele la cumpărături.