Tot ce trebuie să știi despre căderea părului

 Căderea părului (alopecia) este un fenomen destul de frecvent. Deși este mai frecventă la adulții în vârstă, oricine se poate confrunta cu ea, inclusiv copiii.

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD) este normal să se piardă între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Cu aproximativ 100.000 de fire de păr pe cap, această mică pierdere nu este vizibilă. În mod normal, părul nou înlocuiește părul pierdut, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

Căderea părului se poate dezvolta treptat de-a lungul anilor sau poate apărea brusc. În funcție de cauza care stă la baza acesteia, poate fi temporară sau permanentă.

Simptomele căderii părului

Principalul simptom al alopeciei este pierderea mai mult păr decât de obicei, dar acest lucru poate fi mai greu de identificat.

Următoarele simptome vă pot oferi câteva indicii:

  • Verificați peria sau pieptenele după ce le folosiți. Strânge mai mult păr decât de obicei? Dacă da, acesta poate fi un semn de cădere a părului.
  • Pete de chelie. Acestea pot varia în mărime și pot crește în timp.
  • Durere sau mâncărime. Dacă aveți o afecțiune subiacentă a pielii care cauzează căderea părului, este posibil să simțiți, de asemenea, durere sau să aveți mâncărimi la nivelul scalpului.

Cauzele căderii părului:

Alopecia androgenetică

Alopecia androgenetică se referă la căderea părului ereditară, cum ar fi chelia de tip masculin sau chelia de tip feminin. Este cea mai frecventă cauză a căderii părului, afectând până la 50% dintre oameni.

Căderea părului legată de alopecia androgenică tinde să se producă treptat. În timp ce unele persoane ar putea experimenta căderea părului încă de la pubertate, altele ar putea să nu observe simptome până la vârsta mijlocie, adică între 6 și 11 ani.

Alopecia areata

Alopecia areata este o afecțiune autoimună care face ca sistemul imunitar să atace foliculii de păr, ceea ce duce la apariția unor pete de chelie care pot varia de la mici la mari. În unele cazuri, poate duce la pierderea totală a părului.

Pe lângă pierderea părului de pe scalp, unele persoane cu alopecia areata își pierd părul de pe sprâncene, gene sau alte părți ale corpului.

Efluviul anagen

Anagen effluvium implică o pierdere rapidă a părului. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza radioterapiei sau chimioterapiei.

De obicei, părul va crește din nou după ce tratamentul se oprește.

Efluviul telogen

Telogen effluvium este un tip de cădere bruscă a părului care rezultă în urma unui șoc emoțional sau fizic, cum ar fi un eveniment traumatic, o perioadă de stres extrem sau o boală gravă.

De asemenea, se poate întâmpla din cauza schimbărilor hormonale, precum cele care au loc în:

  • Sarcină
  • Nașterea
  • menopauză

Alte cauze potențiale ale efluviului telogen includ:

  • malnutriția
  • anumite tulburări endocrine
  • începerea sau întreruperea contracepției hormonale
  • Mai multe tipuri de medicamente: anticoagulantele, anticonvulsivantele, retinoizi pec ale orală, beta-blocante, medicamente pentru tiroidă, etc.

Acest tip de cădere a părului se rezolvă de obicei de la sine odată ce cauza care stă la baza acestuia este abordată.

Tinea capitis

Tinea capitis, denumită și tenia scalpului, este o infecție fungică ce poate afecta scalpul și firul de păr. Aceasta provoacă mici pete de chelie care sunt solzoase și provoacă mâncărimi. În timp, dimensiunea acestor pete crește.

Alte simptome includ:

  • păr fragil care se rupe ușor
  • sensibilitate la nivelul scalpului
  • pete de piele solzoase care par gri sau roșii

Se poate trata cu medicamente antifungice.

Alopecia de tracțiune

Alopecia de tracțiune este rezultatul unei presiuni și tensiuni prea mari asupra părului, adesea din cauza purtării acestuia în stiluri strânse, cum ar fi împletituri, cozi de cal sau cocuri.

Alte cauze

Bolile care provoacă cicatrici, cum ar fi lichenul plan și unele tipuri de lupus, pot duce la pierderea permanentă a părului din cauza cicatricilor.

Cum este diagnosticată căderea părului?

Deoarece atât de multe lucruri pot provoca căderea părului, cel mai bine este să vă programați o programare la un medic dacă observați orice schimbare la nivelul părului dumneavoastră.

Acesta va folosi probabil o combinație între istoricul sănătății și un examen fizic pentru a vă ajuta să restrângeți cauzele.

Dacă suspectează o afecțiune autoimună sau o afecțiune cutanată, ar putea face o biopsie a pielii de pe scalp. Aceasta presupune îndepărtarea cu grijă a unei mici secțiuni de piele pentru teste de laborator. Este important să rețineți că creșterea părului este un proces complex.

De asemenea, aceștia pot solicita analize de sânge pentru a verifica dacă există deficiențe nutritive sau semne ale unei afecțiuni subiacente.

Cel mai bine este să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru orice pierdere inexplicabilă a părului, astfel încât acesta să poată determina cauza de bază și cel mai bun tratament.

În timpul consultației, nu uitați să menționați orice alte simptome neobișnuite pe care le-ați observat, inclusiv:

  • oboseală
  • pierderea inexplicabilă în greutate
  • umflarea membrelor
  • febră
  • modificări ale mișcărilor intestinale
  • erupții cutanate sau alte modificări ale pielii pe scalp sau pe corp
Sursa foto: 
www.bebeautiful.in
La Inceput