Șase complicații ale obezității care afectează scheletul copilului

Obezitatea la copii și la adulți nu reprezintă neapărat un factor de risc pentru dezvoltarea ulterioară a diabetului sau a maladiilor cardiovasculare la o vârstă tânără. Aceasta constituite deopotrivă un pericol pentru scheletul în creștere. Vom descrie cel puțin șase complicații ortopedice ale obezității:

1. Epifizioliza

Epifizioliza femurală superioară este o anomalie de creștere a cartilajului de conjugare ce provoacă alunecarea capului femural. Afecțiunea este însoțită de dureri, șchiopătare, creează dificultăți de mers. Diagnoza se confirmă, ulterior, printr-o radiografie a bazinului. Tratamentul este exclusiv chirurgical (în deplasări ușoare se fixează capul femural la loc - în deplasările mari se repoziționează).

În deplasările mari,  sechelele sunt grave. Există riscul unei artroze precoce. Considerată, de obicei, o maladie a adolescenței, epifizioliza se întâlnește în prezent la copiii sub 10 ani, cu un grad sporit de obezitate.

2. Boala Blount

Reprezintă o disfuncție de creștere a cartilajului pe partea medială a extremității superioare a tibiei. Această anomalie tinde să progreseze într-o deformație caracterizată prin arcuirea picioarelor la copil, cu accent pe segmentul de mai jos de genunchi(varus). Diagnosticarea maladiei Blount,  trebuie efectuată după vârsta de 2 ani, deoarece tibia varus poate fi fiziologică(ca o deprindere) înainte de această vârstă.
Varusul și greutatea presează pe cartilajul în creștere, deja deteriorat, inhibându-i astfel funcția. Deformația tinde să se agraveze. Tratamentul în acest caz este unul complex și presupune mai multe intervenții chirurgicale.

3. Defecte ale axelor

Acest exces de presare se produce, de asemenea, și la copiii care nu suferă de boala Blount, cu o tendință de formare a genu varum(picioare arcuite), dar rămâne mult mai frecvent întâlnită la copii obezi. Dincolo de 15 grade, aceste deformații vor avea tendința de a se agrava.

Genu valgum(picioare în formă de X), o altă formă frecventă la copiii și adolescenții obezi. Este de multe ori provocat de acumulările de grăsime interne la nivelul genunchiului. Necesar în astfel de situații este de a mări distanța dintre genunchi pentru a evita frecarea.

4. Deformări ale coloanei vertebrale

Obezitatea nu provoacă scolioză, dar complică suportul. Scolioza este o deformare 3D a coloanei vertebrale care este dificil de apreciat la un copil supraponderal, prin urmare se va recurge la o radiografie, atunci când există dubii.
Tratamentul ortopedic este eficient prin utilizarea corsetelor, destinate să stopeze evoluare deformării coloanei vertebrale. Din păcate stratul adipos consistent, adică grăsimea, nu transmite într-o formă suficientă forța de corecție.
Corsetul creează disconfort copiilor (transpirații excesive, leziuni la nivelul pliurilor). Este foarte dificil să eviți ca scolioza să nu se agraveze, ceia ce este chiar mai dăunător decât tratamentele chirurgicale, creând mari probleme în acest sens.

5. Obezitatea și sportul

Pentru a favoriza pierderea în greutate, copiilor li se recomandă să fie implicați într-o activitate sportivă regulată. Și aici e dificil pentru cei obezi. Traumele sunt mult mai frecvente în astfel de cazuri. Datorită activității fizice, copiii ard multă energie și suprasolicită scheletul. Aceasta explică frecvența microtraumatismelor cartilajelor apofizare: boala Osgood Schlatter- la nivelul tuberozității anterioare a tibiei, sau Sever- la nivelul apofizei mari a calcaneului(călcâi).

Trebuie să se găsească explicații potrivite așa încât copilul să înțeleagă că nu există niciun risc pentru a continua aceste activități, dar că durerea este direct proporțională cu volumul acestor eforturi. Împreună cu specialistul se va găsi un compromis între aceste două lucruri și medicul urmează să propună analgezice, antiinflamatorii locale, mici mijloace (tălpi ortopedice în afecțiunea Sever) de ajutor.

6. Obezitate și chirurgia ortopedică

Pentru marea majoritate, fracturile la copii se tratează ortopedic printr-o reducere și imobilizare ci ghips. Este mai puțin eficient pentru copii obezi, deoarece calitatea bandajului este prea scăzută și țesutul adipos nu transmite corect presiunea zonelor de sprijin. Suprasolicitarea membrelor inferioare pe parcursul perioadei de consolidare este interzisă, iar mobilizarea copiilor este foarte dificilă.

Dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală, e bine să cunoaștem cât mai multă informație despre complicațiile cauzate de obezitate, chiar și pentru acțiuni simple. Se referă mai mult la problemele adulților, cu risc de infecție și trombembolie (cheag de sânge) mult mai importante.

Sursa foto: 
sante.orthodz.com
La Inceput