Ce mod de viață trebuie să ducă un copil cu hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente dar și periculoase afecțiuni. Aceasta pentru că ea poate genera probleme mult mai grave de sănătate, precum accident vascular cerebral, atac de cord, insuficiență cardiacă și boli de rinichi, chiar și în cazul copiilor. De aceea trebuie să cunoașteți că, pe lângă tratamentul medicamentos, hipertensivii trebuie să ducă și un mod de viață mai deosebit. Primul pas îl reprezintă schimbarea stilului de viață. De altfel, valorile normale ale tensiunii arteriale la copii sunt între 90/60 mmHg și 110/ 70 mmHg. În cazul adolescenţilor, prehipertensiunea arterială se defineşte prin valori mai mari de 120/80 mm Hg, dar mai mici decât 140/90 mm Hg. 

Menținerea controlului asupra greutății. În cazul în care copilul este supraponderal, pe măsură ce pierde din kilograme există șanse mari ca tensiunea arterială să revina la normal, susțin specialiștii.

Dieta sănătoasă. Copilul trebuie încurajat să mănânce un mic dejun sănătos care să conțină fibre, atenționează medicii. Pe lângă aceasta, este bine ca el să evite zahărul, băuturile dulci nenaturale, snacks-uri bogate în grăsimi sau bomboanele. În schimbul acestora, se recomandă consumul de fructe și legume proaspete. Mai mult, pâinea albă rafinată trebuie înlocuită cu cea care conține făină integrală. Specialiștii susțin că atunci când încercați să stabiliți dieta copilului ar fi bine să discutați cu un nutriționist înainte de aceasta.

Nivelul de sare va fi scăzut. Reducerea cantității de sare din dieta copilului este necesară pentru diminuarea tensiunii arteriale, susțin medicii. Copiii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani nu ar trebui să consume mai mult de 1,2 mg de sare pe zi, iar cei mai mari - nu mai mult de 1,5 mg pe zi. Părinții trebuie să fie atenți la sarea pe care o utilizează pentru gătit dar și la conținutul de sare al alimentelor (mai ales la cele conservate) pe care le consumă copiii. Specialiștii recomandă ca cei mici să mănânce cu limită covrigei sărați, chipsuri, fast-food etc.

Activități fizice. Majoritatea copiilor au nevoie de cel puțin 30-60 minute de activitate fizică în fiecare zi. Medicii spun că părinții trebuie să restrângă timpul pe care micuțul lor îl petrece în fața televizorului sau a calculatorului. Televizorul nu este recomandat copiilor ce încă nu au împlinit vârsta de 2 ani. Celor de după doi anișori nu li se recomandă să privească televizorul mai mult de două ore pe zi, precizează pediatrii.

Stil sănătos de viață pentru întreaga familie. Ar putea fi dificil pentru un copil mic să urmeze un regim de viață, diferit de cel al restului familiei. Acesta se va simți încurajat și stimulat dacă și frații, surorile sau părinții vor respecta același regim alimentar ca și el sau vor face exerciții fizice împreună cu el. O altă activitate pe care o recomandă medicii este ca întreaga familie să se plimbe prin parc pe jos sau cu bicicleta, de exemplu.

Controlul alimentelor. Pentru ca părintele să fie sigur că micuțul lui consumă alimente sănătoase, ar fi bine ca acesta să le cumpere sau să le prepare singur - sandvișuri, gustare, etc.

Sursa foto: 
hot.detik.com
La Inceput