Cum te protejezi de Zika, virusul care deformează capul bebelușilor

Virusul Zika face ravagii în întreaga lume, lista țărilor în care au fost depistate astfel de cazuri a ajuns la aproximativ 30. Cele mai afectate sunt statele de pe continentul Americii de Sud. Aici mai multe țări, printre care și Brazilia, au anunțat stare de urgență, din cauza numărului mare de copii născuți cu microcefalee. În ultimele săptămâni virusul a ajuns și în Europa, boala fiind depistată la mai multe persoane care au călătorit în America de Sud. Cazurile au fost identificate în Danemarca, Elveția, Anglia și Olanda. Virusul afectează, în special, gravidele, generând probleme de dezvoltare a bebelușilor nenăscuți.

Ce este Zika

Denumirea de Zika vine de la pădurea în care a fost descoperit pentru prima dată acest virus. Aceasta s-a întâmplat încă în 1947, când un grup de savanți au identificat virusul la o maimuță din Uganda. Inințial ZIka se manifesta în special în Africa, ulterior însă virusul s-a răspândit în țările asiatice și insulele din Pacific. În Brazilia, acolo unde acum este epidemie de Zika, dar și în alte țări din America Latină virusul a fost identificat anul trecut.

Cum se transmite virusul

Zika se transmite prin înțepăturile unei specii de țânțari, care pot răspândi mai multe boli caracteristice zonei tropicale, precum febra dengue, febra galbenă și Chikungunya. Până acum nu se știe cum virusul se transmite de la om la om, însă specialiștii cred că se poate transmite pe cale sexuală. Experții au ajuns la această concluzie, după ce virusul a fost indentificat în sperma unui bărbat din Tahiti, acolo unde o altă persoană ar fi preluat boala în urma unui act sexual cu un partener care avea deja virusul Zika în sânge.

Experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spun că virusul s-a răspândit foarte rapid pe continentul american, deoarece aceasta este o zonă nouă pentru acest tip de virus, iar oamenii de aici nu sunt imuni la el. În plus, și țânțarii „Aedes aegypti” răspândesc virusul foarte repede peste tot, înclusiv până în sudul SUA. În regiunea dată, Canada și Chile sunt singurele state unde această specie de țânțari nu trăiește.    

Care sunt simptomele Zika

Medicii spun că Zika foarte rar provoacă decesul și doar una din cinci persoane manifestă simptome după ce s-a infectat. Semnele caracteristice virusului sunt:

  • febră ușoară
  • conjuctivită (ochi roșii inflamați)
  • dureri de cap
  • dureri articulare
  • erupții cutanate

Nu există niciun medicament care să trateze acest virus și nici vaccin care să prevină infectarea. Cea mai periculoasă și gravă consecință al Zika este că el provoacă microcefalee la bebeluși - o afecțiune incurabilă care se manifestă nu doar prin deformarea capului copiilor, ce are dimensiuni sub cele normale, ci și prin traumatisme cerebrale.

Ce este microcefaleea

Este atunci când un copil se naște cu capul anormal de mic, iar creierul nu s-a dezvoltat în mod corespunzător. Severitatea variază de la un copil la altul, însă în unele cazuri poate fi mortală. Asta se întâmplă atunci când creierul nu s-a dezvoltat suficient de mult și nu poate gestiona funcțiile vitale ale organismului. De cealaltă parte, copiii care supraviețuiesc rămân invalizi sau suferă întârzieri de dezvoltare. Microcefaleea poate fi cauzată de infecții, cum ar fi rubeola, supradoze de medicamente administrate în timpul sarcinii ori anomalii genetice.

Cum ne protejăm de Zika

Deoarce nu există tratament pentru acest virus, singura opțiune este să ne protejăm de muțcăturile țânțarilor „Aedes aegypti”. Pentru aceasta medicii recomandă:

  • să folosim spray-uri împotriva insectelor,
  • să îmbrăcăm haine cu mâneci lungi și pantaloni
  • să ținem închise ferestrele și ușile

Țânțarii își depun ouăle în apă stătută, de aceea infecționiștii ne recomandă să nu ținem flori în vaze și nici în ghiveci, iar femeilor gravide să nu călătorească în zonele afectate. 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
rt.com
La Inceput