Cele mai frecvente probleme care apar în timpul alăptării

Alăptarea este o perioadă frumoasă și, în același timp, provocatoare pentru mămică. Aceasta se poate confrunta cu o serie de probleme legate de alimentația la sân, pe care ar trebui să le soluționeze fie singură, fie ghidată de un medic sau un consultant în alăptare. Iată care sunt cele mai frecvente probleme care pot apărea în timpul alăptării.

Mușcarea mameloanelor

Nu puteți să dați vina pe bebeluș, pentru că încearcă să muște atunci când gingiile lui îl mănâncă din cauza erupției dinților sau după ce câțiva dinți au apărut deja. El nu își dă seama că ceea ce face o rănește pe mama lui. Mușcăturile ar putea face ca mameloanele să devină atât de inflamate și de dureroase încât alăptarea trebuie să fie întreruptă. Majoritatea bebelușilor pot fi repede învățați să nu muște. Atunci când copilul mușcă, introduceți imediat degetul între gingiile lui și îi spuneți cu blândețe - nu. Dacă mușcă din nou, repetați manevra, spuneți nu și încetați masa. Oricum, de obicei, bebelușul mușcă de cele mai multe ori la finalul mesei.

Agitația la sân

Uneori, un bebeluș care a fost hrănit bine timp de patru sau cinci luni va plânge sau se va agita câteva minute după încetarea alăptării. Durerea cauzată de erupția dinților ar putea fi cauza.

Durerile în timpul alăptării

Ați putea fi deranjată în timpul alăptării primei săptămâni sau poate și după aceea de crampe la nivelul abdomenului inferior atunci când bebelușul începe să sugă. Alăptarea eliberează hormoni care fac ca uterul să se contracte, revenind la dimensiunile normale pentru o femeie care nu este însărcinată. Crampele dispar după o vreme. În timpul primelor câteva zile sau săptămâni puteți resimți dureri puternice la nivelul mamelonului. Acestea durează câteva secunde și apar când bebelușul începe să mănânce. Aceste situații sunt foarte obișnuite, nu au nicio semnificație și dispar în scurt timp.

Mameloanele dureroase sau crăpate

Dacă începe să se dezvolte inflamația, primele lucruri pe care trebuie să le verificați sunt modul în care bebelușul se atașează la sân și poziția de hrănire. Frecvența alăptărilor ar trebui să fie crescută pentru a favoriza golirea sânilor și pentru a preveni astfel înfometarea prea puternică a bebelușului. Modificarea poziției de alăptare, astfel încât presiunea exercitată de gingiile bebelușului să fie aplicată asupra altor zone ale areolei, poate fi de ajutor. Aplicarea locală de gheață poate preveni inflamarea și poate face ca bebelușului să-i fie mai ușor să se atașeze la areolă. Medicul sau asistenta medicală v-ar putea prescrie un unguent sau un pansament. Uneori, când mameloanele sunt foarte inflamate, singurul lucru pe care puteți să îl faceți este să stoarceți sânul și să-i oferiți copilului laptele cu biberonul, lăsând astfel mameloanele să se refacă. Aceasta este o situație în care ajutorul din partea unui consultant, cu experiență în probleme de lactație, poate fi cheia pentru a continua să alăptați cu succes.

Durerea care persistă pe tot parcursul alăptării poate indica un mamelon crăpat, iar o examinare atentă ar trebui să fie efectuată.

Mameloane retractate

Dacă mameloanele sunt plate sau retractate(introduse în sân de către țesutul de susținere, prin tracțiune), acestea ar putea să complice și mai mult începerea alăptării, în special dacă bebelușul este sensibil. Dacă acesta caută și nu găsește mamelonul, poate începe să plângă cu furie și își poate retrage capul. Există mai multe lucruri pe care le puteți încerca. Dacă este posibil, puneți bebelușul la sân atunci când se trezește, înainte ca acestuia să îi fie foame. Dacă plânge la prima încercare, opriți-vă imediat și liniștiți-l înainte de a încerca din nou. Aveți răbdare. Uneori mamelonul poate să devină mai proeminent dacă îl masați ușor cu degetele.

Unele femei au, cu adevărat, mameloane inversate, care niciodată nu sunt drepte, însă acest lucru nu împiedică alăptatul. Uneori, ele pot beneficia în urma utilizării cochiliilor pentru sâni sau a cupelor pentru lapte. Medicul, asistenta medicală sau consultantul în lactație vă vor explica cum să le folosiți. O pompă eficientă pentru sâni poate fi de ajutor și ea pentru a face mameloanele mai proeminente. Probabil cea mai valoroasă procedură este aceea în care mama extrage puțin lapte din sâni prin compresie manuală, astfel încât regiunea areolară să fie mai moale și mai compresibilă. După aceea, presați areola între degetul arătător sau police și celelalte degete pentru a-i da o formă mai proeminentă. atunci când o introduceți în gura copilului.

Umflarea sânilor

Când sânul este prea plin cu lapte, el devine ferm și inconfortabil. Majoritatea cazurilor sunt ușoare, însă uneori poate fi vorba de un caz ceva mai grav, în care sânul este mult mărit, surprinzător de ferm și foarte dureros. Lăsată netratată, umflarea sânilor poate să conducă la scăderea producției de lapte. Cazurile ușoare, care sunt cele mai obișnuite, pot fi rapid ameliorate prin alăptare. Ar putea fi necesar să înmuiați regiunea areolară la început prin evidențierea ei manuală, dacă aceasta este prea fermă pentru ca bebelușul să o poată lua în gură fără ajutor.

Un caz mai grav ar putea să necesite mai multe tipuri de tratament. Încercați să vă masați tot sânul, începând de la marginile externe și progresând treptat către areolă. Încercați acest lucru în timp ce faceți un duș călduț, apa este relaxantă și nu există nicio problemă dacă laptele se scurge. Puteți folosi un unguent care să conțină lanolină purificată sau ulei vegetal pentru a nu vă irita pielea, însă evitați să dați cu ulei pe areolă, dacă aceasta este acoperită cu ulei va deveni prea alunecoasă și nu o veți mai putea evidenția manual.

Masajul sânilor ar putea fi efectuat o dată sau de mai multe ori pe zi. Puteți face un duș cu apă caldă, apa este relaxantă și face ca masajul sânilor să decurgă mai ușor. Aplicarea de comprese umezite cu apă la o temperatură confortabilă pare a fi de ajutor pentru pregătirea sânilor pentru masaj. O pompă electrică pentru sâni ar putea fi, de asemenea, utilă pentru ameliorarea umflării, fie singură, fie în combinație cu masajul.

Între alăptări sau tratamente ar trebui să vă asigurați suportul ferm al sânilor, pentru acest lucru va trebui să folosiți un sutien adaptat mărimii sânilor și ferm. Acetaminofenul sau ibuprofenul pot ameliora durerea. Puteți să aplicați o pungă cu gheață sau o sticlă cu apă fierbinte pentru perioade scurte sau încercați să folosiți frunze reci de varză. Această umflare masivă a sânilor, dacă apare, se produce aproape întotdeauna în ultima jumătate a primei săptămâni de viață a bebelușului și, de obicei, durează numai câteva zile. Rareori poate apărea după aceea.

Alăptați mai frecvent înainte ca sânii să devină prea inflamați, pentru ca bebelușul să poată să sugă. Umflarea sânilor poate, de asemenea, să apară dacă bebelușul începe să doarmă mai mult noaptea, când mama își reia munca sau este departe de bebeluș și nu se poate mulge.

Canale înfundate

Uneori numai un segment al sânului devine ferm, dur sau seamănă cu un nodul. Când unul dintre canalele prin care curge laptele se înfundă, laptele nu poate fi eliminat. Este mult mai probabil ca această afecțiune să se producă după ce ați ieșit din maternitate. Tratamentul este asemănător cu cel al tumefierii întregului sân:

-aplicații fierbinți urmate de masajul zonei umflate,

-asigurarea unui suport ferm prin utilizarea unui sutien special pentru alăptare,

-utilizarea unei pungi cu gheață sau a unei sticle cu apă fierbinte între masaje și alăptări,

-creșterea frecvenței alăptărilor,

-alăptarea cu nasul bebelușului orientat către segmentul blocat, deoarece, sugerea este cea mai puternică în zona de mijloc a gurii, chiar sub nasul bebelușului,

-schimbarea frecventă a poziției de alăptare a bebelușului,

-odihna suficientă,

-masajul zonei dure de către ajutor în timpul alăptării.

Infecțiile sânilor-mastita

Dacă un punct dureros persistă la nivelul sânului și își mărește dimensiunile, ar putea fi vorba despre o infecție, pielea de deasupra se poate înroși și ar putea să apară febra și frisoanele. Durerile de cap, starea generală alterată și alte simptome asemănătoare gripei sunt deseori primele manifestări ale infecției mamare. Ar trebui să vă măsurați temperatura și să contactați medicul. Dacă aveți mastită, trebuie să urmați un tratament cu antibiotic. În același timp, trebuie să continuați să vă goliți sânii, alăptând în continuare sau mulgând laptele.

Fragment din cartea „Îngrijirea sugarului și a copilului” de Dr. Benjamin Spock.

 

Sursa foto: 
Qbebe.ro
Sursa: 

Fragment din cartea „Îngrijirea sugarului și a copilului” de Dr. Benjamin Spock. 

La Inceput