Cum să alegi corect pepenii verzi și galbeni. Recomandările ANSA

 

În plin sezon al pepenilor verzi și galbeni, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu recomandări importante pentru consumatori, cu scopul de a le asigura achiziționarea unor produse sigure și sănătoase. Astfel, se recomandă procurarea pepenilor verzi și galbeni din locuri și spații special amenajate, care au certificate oficiale în domeniul siguranței alimentelor.

De asemenea, este important să evite cumpărarea produselor de la vânzători ambulanți sau persoane fizice, deoarece aceștia nu au acte permisive sau documente care să ateste calitatea, inofensivitatea și proveniența fructelor. Prin urmare, achiziționarea de la astfel de vânzători poate duce la nerespectarea normelor elementare de igienă și poate implica riscuri pentru sănătate.

Cum să verificați produsul:

  • Asigurați-vă că pepenii verzi/galbeni nu prezintă urme de putregai sau alterații, deoarece acestea îi fac improprii consumului.
  • Verificați să nu fie afectați de dăunători.
  • Pepenii trebuie să aibă un aspect uniform, fără lovituri sau tăieturi.
  • Nu ar trebui să aibă miros sau gust neplăcut.
  • Să nu fie excesiv de umezi, deoarece acest lucru ar putea indica deteriorarea.
  • Verificați să nu prezinte deformări nespecifice, cum ar fi umflături/noduli sau pete, deoarece acestea ar indica că fructele au fost expuse prea mult la soare.
  • Pata galbenă a pepenelui verde, localizată din partea opusă a codiței, trebuie să fie neapărat galbenă, nu verde sau albă, deoarece altfel ar însemna că pepenele verde a fost cules prea devreme și nu este copt.
  • Coaja nu trebuie să fie moale, deoarece acest lucru ar însemna că fructul este prea copt.
  • Codița pepenelui verde ar trebui să fie preferabil verde și nu uscată, ceea ce ar indica că fructele au fost culese de câteva zile.

Potrivit recomandărilor ANSA, consumatorii au dreptul să solicite de la comercianți prezentarea unor documente care să ateste siguranța pepenilor verzi/galbeni. Aceste documente pot include rezultatele testelor pentru conținutul de nitrați sau reziduuri de pesticide, precum și un certificat de calitate emis de producători, obținut pe baza testelor efectuate în laboratoare acreditate.

Alte recomandări:

Evitați să consumați excesiv pepenele verde/galben după mesele copioase, deoarece acest lucru poate afecta metabolismul și sănătatea. Fructele sunt gustoase și benefice, dar trebuie consumate moderat.

Pepenii verzi/galbeni nu ar trebui să fie expuși direct la razele solare în timpul păstrării sau comercializării.

 

Sursa foto: 
www.health.harvard.edu
Sursa: 

ansa.gov.md

La Inceput