Cum scapi de mahmureală după sărbători. Câteva sfaturi

Mahmureala, o reacție frecvent întâlnită în perioada sărbătorilor de iarnă, aduce cu sine oboseala, greața și durerile musculare. Pot fi remediile casnice eficiente în lupta cu aceste simptome, a doua zi după o sărbătoare, „îmbelșugată” în alcool?

Simptomele pe care le aduce cu sine mahmureala sunt datorate efectelor cauzate de consumul alcoolului. Printre acestea se numără:

 • Deshidratarea
 • Disproporția mineralelor în sânge
 • Încetarea efectelor alcoolului
 • Micșorarea glicemiei ( zahărul din sânge)
 • Inflamația stomacului și a intestinului
 • Dereglarea somnului

Remediile de tratament în condiții casnice au drept scop ameliorarea simptomelor. La momentul actual, nu există alimente sau cocktailuri specifice, menite să trateze mahmureala. Nu există nici pastile „magice”.

Cu toate acestea, unele remedii casnice pot ușura simptomele în cazul unor persoane. În continuare, vom enumera cele mai populare remedii, utilizate în lupta cu mahmureala și ne vom pronunța asupra eficacității acestora.

1. Medicamentele

Ne ajută anti-inflamatoarele?

Aspirina, ibuprofenul sau naproxenul sunt remedii eficiente în lupta cu durerile musculare și durerile de cap. Acest fapt se datorează reducerii de către aceste medicamente a inflamației din corp, cauzate de consumul alcoolului.

Totuși, acestea urmează a fi consumate cu precauție, deoarece cauzează iritarea mucoasei stomacului. Utilizarea cronică a acestor anti-inflamatoare poate duce la ulcerul stomacal.

Medicii recomandă evitarea anti-inflamatoarelor pe stomacul gol.

Sunt eficienți antacizii?

Antacizii sunt utilizați pentru a neutraliza acidul stomacal în lupta cu simptomele, precum greața, pirozisul sau indigestia, cauzate de consumul de alcool. Aceste medicamente sunt o opțiune favorabilă pentru cei ce experimenetează aceste simptome.

Putem utiliza paracetamolul?

Evitați utilizarea paracetamolului în timpul mahmurelei. Ficatul este organul care scindează și paracetamolul, și alcoolul. Corpul este mai vulnerabil față de efectele toxice ale paracetamolului când o persoană consumă alcool, iar acest fapt dăunează ficatului în majoritatea cazurilor.

Utilizați, în schimbul paracetamolului, antiinflamatoare precum ibuprofenul sau naproxenul.

2. Hidratarea

Rehidratarea corpului prin consumul unei cantități mari de lichide poate ajuta în lupta cu efectele consumului excesiv de alcool.

Alcoolul este un diureic, care cauzează eliminarea apei din organism prin mărirea cantității de urină produse. Drept consecință a pierderii lichidelor, apare deshidratarea și disproporția mineralelor în organism. Iar rezultatul este apariția simptomelor mahmurelei.

Hidratarea este o metodă eficientă în prevenirea și tratamentul mahmurelei. Consumă câte un pahar de apă între băuturile alcoolice și unul înainte de a merge la culcare, după sărbătoare.

Sunt eficiente sărurile de rehidratare?

Mulți optează pentru apa bogată în minerale sau sărurile de rehidratare în timpul mahmurelei. La momentul actual, nu există studii madicale, care ar confirma sau infirma această ipoteză.

3. Micul dejun

Nivelul mic al zahărului din sânge contribuie la unele simptome ale mahmurelei. Dejunul este capabil să aplaneze unele simptome.

Pentru mai multă eficiență, un dejun în timpul mahmurelei ar trebui să conțină proteine, glucide complexe, grăsimi sănătoase și vitamine pentru recuperare.

La momentul actual, nu există cercetări, care ar afirma că o categorie anumită de alimente este mai eficientă în lupta cu mahmureala. Deși unii consideră glucidele eficiente în „absorbția” alcoolului sau alimentele acide mai binevenite, nu există date care ar confirma aceste ipoteze.

4. Ceaiul sau cafeaua

Ceaiul sau cafeaua, datorită cafeinei, pot ameliora oboseala ce vine la braț cu mahmureala.

Cafeaua, ceaiul negru sau cel verde conțin și antioxidanți, care sunt capabili să reducă din efectele adverse ale consumului de alcool.

Cu toate acestea, cofeina, care poate fi găsită în aceste băuturi, este și ea un diuretic, capabil să contribuie, alături de alcool, la deshidratarea organismului. Plus la acestea, cofeina nu influențează nivelul alcoolului din sânge și nu poate reduce din efectele nocive ale acestuia.

Care factori influențează apariția mahmurelei?

Un șir de factori contribuie la severitatea și durata mahmurelei. Printre aceștia se numără:

 • Tipul și cantitatea servită de alcool
 • Cât de frecvent persoana consumă alcool
 • Sexul și vârsta
 • Constituția corpului
 • Unii factori biologici
 • Diferențele personale

Unele persoane pot avea și o predispoziție genetică către mahmureli severe, comparativ cu ceilalți.

Din cauza simptomelor variate și a fluctuației acestora de la o zi la alta, cercetătorii întâmpină dificultăți în studierea fenomenului mahmurelei. Din această cauză, există o varietate mare de mituri cu care ne confruntăm astăzi la acest capitol.

Cum putem preveni mahmureala?

Pentru că nu există metode eficiente în tratamentul mahmurelei, prevenirea acesteia este cea mai bună opțiune. Iată unii factori ce pot contribui la aplanarea mahmurelei:

 • Consumul alcoolului în moderație – cea mai elementară și eficientă metodă de a diminua din simptomele mahmurelei.
 • Evitarea congenerilor – în industria alcoolului, congenerii sunt substanțe, altele decât tipul dorit de alcool, etanolul, produs în timpul fermentației. Aceste substanțe includ cantități mici de substanțe chimice, cum ar fi metanolul și alți alcooli, acetonă, acetaldehidă, esteri, tanini și aldehide.

Băuturile ce conțin aceste substanțe sunt coniacul, wiskey sau tequila.

Studiile medicale sugerează că din cauza acestor substanțe are loc o agravare a simptomelor mahmurelei.

Băuturi ce conțin mai puțini congeneri sunt vodka, rumul și ginul.

 • Somnul – pentru că alcoolul contribuie la afectarea somnului, odihna este strict indicată în lupta cu mahmureala.
 • Hidratarea- apa consumată între reprizele de băuturi alcoolice contribuie la evitarea deshidratării și a durerilor de cap, ce vin la braț cu aceasta.
 • Consumul alimentelor înainte de servirea alcoolului- Mâncarea contribuie la micșorarea timpului necesar alcoolului pentru a intra în circulația sangvină. Astfel, nivelul de alcool din sânge este păstrat la un nivel mai mic. Acest obicei va reduce din simptomele mahmurelei.

La moment, nu există o cantitate de alcool, considerată „sigură” pentru evitarea simptomelor mahmurelei. În acest caz, este recomandată ascultarea propriului corp și evitarea abuzului de alcool. De asemenea, hidratarea, somnul, dejunul nutritiv și antiinflamatoarele consumate după dejun contribuie la ameliorarea simptomelor neplăcute.

Ai grijă de sănătatea ta!

Sursa foto: 
digi24.ro
La Inceput