Încă din cele mai vechi timpuri, mierea a fost considerată unul dintre cele mai valoroase și apreciate produse alimentare. Mierea este singurul produs natural derivat din insecte cu potențiale valori nutriționale, terapeutice, cosmetice și industriale.
Mierea ar putea fi utilă pentru mai multe afecțiuni, cum ar fi astmul, infecțiile gâtului, bolile oculare, sughițul, tuberculoza, amețelile, oboseala, hemoroizii, hepatita și constipația.
Mierea este un lichid dulce și gros produs de albine din nectarurile plantelor și este folosită în mod obișnuit ca îndulcitor în alimente.
Valoarea nutrițională a mierii:
- Apă 15,92 %
- Proteine 0,42 %.
- Grăsimi 0,53 %.
- Carbohidrați 88,97 g/100 g
- Glucoză 37,64 g/100 g
- Energie 15,56 MJ/Kg
- Vitamina B1 (tiamină) 0,01 mg/100 g
- Vitamina B2 (riboflavină) 0,02 mg/100 g
- Vitamina B3 (Niacina) 0,15 mg/100 g
- Vitamina B5 0,07 g/100 g
- Vitamina B6 (piridoxină) 0,17 mg/100 g
- Vitamina B9 (acid folic) 0,006 mg/100 g
- Vitamina C (acid ascorbic) 2,35 mg/100 g
- Vitamina K 0,025 mg/100 g
- Fier (Fe) 0,03-4 mg/100 g
- Calciu (Ca) 3-31 mg/100 g
- Potasiu (K) 40-3500 mg/100 g
- Sodiu (Na) 1,6-17 mg/100 g
- Clor (Cl) 0,4-56 mg/100 g
- Fluorură (F) 0,4-1,34 mg/100 g
- Iodură (I) 10-100 mg/100 g
- Magneziu (Mg) 0,7-13 mg/100 g
- Cupru (Cu) 0,02-0,6 mg/100 g
- Zinc (Zn) 0,05-2 mg/100 g
Proprietăți ale mierii:
Mierea ar putea avea mai multe proprietăți, printre care:
- ar putea avea activitate antioxidantă
- ar putea avea activitate antimicrobiană (distruge microorganismele)
- ar putea avea un potențial antiinflamator
- ar putea acționa ca un stimulator al imunității
- ar putea avea o activitate de protecție a inimii
- ar putea avea o activitate de protecție a creierului
- ar putea avea o activitate de protecție a stomacului
- ar putea avea proprietăți de vindecare a rănilor
Utilizări potențiale ale mierii pentru afecțiuni:
1. Utilizări potențiale ale mierii pentru activitatea antioxidantă
Proprietatea mierii datorată activității antioxidante este legată de luminozitatea mierii. S-a constatat că mierea mai închisă la culoare are o valoare mai mare de antioxidanți. În cadrul studiilor, s-a constatat că compușii fenolici prezenți în miere sunt responsabili de activitatea antioxidantă. Aceasta poate fi utilizată ca antioxidant alimentar.
Stresul oxidativ deteriorează acidul dezoxiribonucleic (ADN). Speciile reactive de oxigen (ROS), numite și radicali liberi, au roluri în diabet, cancer, gastrită, îmbătrânire, boala Alzheimer, boli cardiovasculare, tulburări gastrointestinale și mai multe ulcere. Mierea conține compuși antioxidanți derivați din surse de polen și ar putea avea capacitatea de a reduce aceste reacții oxidative. Aceasta ar putea ajuta la eliminarea ROS și poate reduce deteriorarea ADN-ului.
2. Beneficiile mierii pentru inflamație
Mierea ar putea avea potențialul de a reduce răspunsurile inflamatorii, așa cum s-a observat în culturile de celule, modelele animale și studiile clinice (la om). În principiu, inflamația apare în timpul procesului de vindecare. În timpul procesului de vindecare, o inflamație ușoară este considerată normală, dar dăunătoare. Aceasta declanșează activitatea leucocitelor și, prin urmare, produce radicali liberi. Mierea conține polifenoli care au capacitatea de oxidare și ar putea oferi un efect antiinflamator ulterior prin reducerea producției de oxid nitric.
Conținutul fenolic prezent în miere poate fi responsabil pentru activitatea antiinflamatoare. Flavonoidele și compușii fenolici prezenți în miere ar putea bloca ciclooxigenază-2 și oxidul nitric sintetază, care sunt responsabile de inflamație.
3. Utilizări potențiale ale mierii pentru bolile legate de inimă
Mierea conține antioxidanți precum polifenoli, monofenoli, flavonoide, vitamina C care pot fi legați de un risc redus de insuficiență cardiacă. Într-un studiu s-a constatat că aportul zilnic de flavonoide este legat de un risc redus de boli legate de inimă. Flavonoidele ar putea avea un anumit efect asupra bolilor legate de inimă, poate prin îmbunătățirea fluxului sanguin către inimă, prin scăderea coagulării sângelui și prin inhibarea oxidării lipoproteinelor cu densitate scăzută. Afecțiunile cardiace sunt grave și trebuie diagnosticate și tratate de un medic. Prin urmare, vă rugăm să consultați un medic.
4. Utilizări potențiale ale mierii pentru diabet
Într-un studiu, s-a constatat că mierea folosită în diabetul de tip 1 și 2 scade mai mult indicele glicemic (indicele glicemic arată cât de repede afectează fiecare aliment nivelul de zahăr din sânge) în comparație cu glucoza sau zaharoza folosite la pacienții diabetici. S-a constatat că mierea utilizată în diabetul de tip 1 și 2 ar putea avea potențialul de a reduce mai mult indicele glicemic (indicele glicemic arată cât de repede afectează fiecare aliment nivelul de zahăr din sânge) în comparație cu glucoza sau zaharoza utilizate la pacienții diabetici.
S-a observat o creștere mai mică a nivelului de glucoză plasmatică la pacienții diabetici cărora li s-a administrat miere în comparație cu pacienții diabetici cărora li s-a administrat dextroză. De asemenea, ar putea scădea nivelul lipidelor din sânge, al homocisteinei și al proteinei C-reactive la pacienții diabetici.
De asemenea, s-a constatat că mierea ar putea contribui la promovarea secreției de insulină, ar putea reduce nivelul de glucoză din sânge, ar putea contribui la creșterea concentrației de hemoglobină și ar putea îmbunătăți profilul lipidic.
Vă rugăm să consultați un medic pentru diagnosticarea și tratarea corectă a unor afecțiuni grave, cum ar fi diabetul.
5. Mierea ajută la vindecarea rănilor
Cea mai eficientă și cea mai studiată utilizare a mierii ar putea avea potențiale proprietăți de vindecare a rănilor. Aplicarea mierii ca pansament pentru rană ar putea ajuta la îmbunătățirea procesului de vindecare și ar putea ajuta la eliminarea rapidă a infecției. Ar putea avea o acțiune de curățare a rănilor, ar putea ajuta la regenerarea țesuturilor și ar putea reduce inflamația.Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.
6. Mierea ucide bacteriile
În medicina tradițională, activitatea antibacteriană a mierii este una dintre cele mai importante descoperiri care a fost recunoscută pentru prima dată în 1892. S-a raportat că mierea ar putea avea un efect inhibitor asupra a aproximativ 60 de specii de bacterii, inclusiv gram-pozitive, gram-negative, aerobe (microorganisme care cresc în prezența oxigenului) și anaerobe (microorganisme care cresc în absența oxigenului). Mierea poate acționa atât ca bactericid (omoară bacteriile), cât și ca bacteriostatic (oprește creșterea bacteriilor), în funcție de concentrația utilizată.
7. Beneficiul mierii în cancer
Mierea este descrisă într-un studiu ca un efect potențial de a acționa ca un vaccin împotriva cancerului, deoarece ar putea scădea inflamația prelungită, care este considerată un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului. Mierea ar putea avea un conținut ridicat de antioxidanți și, prin urmare, ar putea prezenta o activitate anticancerigenă prin oprirea răspândirii diferitelor celule canceroase și prin creșterea morții timpurii a acestor celule canceroase. Aceste celule canceroase ar putea include sarcoame, cancer osos, carcinoame, linii celulare canceroase, cancere experimentale și cancer de sân. Cu toate acestea, cancerul este o afecțiune gravă și trebuie să fie diagnosticat și tratat de un medic.
Deși există studii care arată potențialele utilizări ale mierii în diverse afecțiuni, acestea sunt insuficiente și este nevoie de studii suplimentare pentru a stabili adevărata amploare a beneficiilor mierii asupra sănătății umane.
Cum se utilizează mierea?
Mierea poate fi folosită:
- în formă de crème
- în tifon și pansamente
- în formă de picături
- în formă de geluri
- pe cale orală
Trebuie să consultați un medic calificat înainte de a lua orice supliment pe bază de plante. Nu întrerupeți sau nu înlocuiți un tratament în curs de desfășurare al medicinei moderne cu un preparat pe bază de plante fără a consulta un medic calificat.
Efecte secundare ale mierii:
- Mierea este oarecum lipsită de efecte secundare, dar aplicarea topică a mierii poate provoca o senzație temporară de înțepătură.
- Alergia provocată din cauza mierii este rară, dar reacțiile alergice ar putea fi cauzate fie de proteinele de albine din miere, fie de polen.
- Aplicarea unei cantități prea mari de miere poate duce la deshidratarea țesuturilor, care poate fi refăcută cu ajutorul unor comprese saline.
- Teoretic, există riscul unei creșteri a nivelului de glucoză din sânge dacă se aplică miere pe rana mare deschisă în cazul pacienților diabetici.
- Există un risc de botulism al plăgii (intoxicație alimentară acută) datorită prezenței sporilor de Clostridia.
Măsuri de precauție
- Diabet: mierea conține zahăr și trebuie folosită în cantități moderate. Folosirea unor cantități mari de miere ar putea crește nivelul de zahăr din sânge la pacienții cu diabet de tip 2.
- Sarcina și alăptarea: Nu există date suficiente privind siguranța sa în timpul sarcinii sau alăptării.
- Copiii: Evitați utilizarea mierii la sugarii cu vârsta sub 12 luni. Este posibil să fie nesigură atunci când este administrată pe cale orală de către copiii cu vârsta sub 12 luni. Botulismul reprezintă un risc la această vârstă. Este considerată sigură pentru copiii mai mari.
- Alergii la polen: Mierea este fabricată din polen și poate provoca reacții alergice. Nu consumați miere dacă sunteți alergic la polen.
Prin urmare, mierea trebuie folosită cu prudență
Interacțiuni cu alte medicamente:
Atunci când mierea interacționează cu medicamentele anticoagulante /antiplachetare ar putea încetini coagularea sângelui. Dacă mierea este consumată împreună cu aceste medicamente, ar putea crește riscul de sângerare și vânătăi.
Dacă mierea interacționează cu fenitoina și ar putea crește cantitatea de fenitoină absorbită de organism.
Unele medicamente sunt alterate și descompuse de ficat. Mierea ar putea interacționa cu astfel de medicamente. Aceasta ar putea modifica rapiditatea cu care ficatul descompune aceste medicamente.
Prin urmare, vă rugăm să consultați un medic și să confirmați dacă este sigur pentru dumneavoastră să consumați miere.
Întrebări frecvente:
Este mierea bună pentru acnee?
Nu, aplicarea mierii pentru acnee pe față nu tratează acneea.
Poate fi folosită mierea pe răni?
Mierea ar putea fi de ajutor pentru răni. Ar putea ajuta la reducerea puroiului și a mirosului, ar putea curăța rana, ar putea scădea infecția și durerea și ar putea reduce timpul de vindecare. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi științifice.
Prin urmare, asigurați-vă că consultați un medic și că vă tratați corect rănile. Vă rugăm să nu vă automedicați.
Poate fi folosită mierea pentru arsuri?
Aplicarea preparatelor din miere pe arsuri poate avea potențialul de a ajuta la îmbunătățirea vindecării. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări. Vă rugăm să consultați un medic. Nu vă auto-medicați.
Poate fi folosită mierea pe față în caz de roșeață?
Mierea ar putea fi folosită pentru aplicarea direct pe față și ar putea ajuta la scăderea roșeaței. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili aceste posibile efecte ale mierii.
Este mierea sigură?
Mierea este considerată în principal sigură la adulți, dar poate fi nesigură dacă mierea este produsă din nectarul de rododendroni. Aceasta poate conține toxine care provoacă dureri în piept, tensiune arterială scăzută și probleme cardiace.
Poate fi folosită mierea în timpul sarcinii?
Nu există date suficiente cu privire la siguranța utilizării sale în timpul sarcinii. Consultați-vă medicul înainte de a utiliza mierea în timpul sarcinii.
Ar trebui să se administreze miere copiilor?
Evitați să dați miere sugarilor cu vârsta sub 12 luni. Poate fi administrată copiilor mai mari și adulților.
Poate fi folosită mierea în timpul alăptării?
Nu există date suficiente cu privire la siguranța utilizării sale în timpul alăptării. Consultați-vă medicul înainte de a utiliza mierea în timpul alăptării.
ATENȚIE!!!
Mierea poate provoca reacții alergice
Reacțiile alergice la miere sunt rare, dar pot fi cauzate fie din cauza proteinelor de albine, fie din cauza polenului din miere.
pharmeasy.in