Nutriția în pancreatită

Nutriția este o parte importantă a tratamentului în cazul pacienților cu pancreatită. Obiectivele principale ale managementului nutrițional pentru pancreatită cronică sunt:

  • Prevenirea malnutriției și a deficiențelor nutriționale
  • Menținerea nivelurilor normale ale zahărului din sânge (evitați atât hipoglicemia cât și hiperglicemia)
  • Împiedicarea sau gestionarea în mod optim a diabetului, problemelor de rinichi și alte afecțiuni asociate cu pancreatita cronică
  • Evitarea unui episod acut de pancreatită

Pentru a atinge cele mai bune obiective, este important ca pacienții cu pancreatită să mănânce alimente bogate în proteine, care includ fructe, legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și alte surse de proteine slabe. Abstinența de la alcool și alimentele grase sau prăjite este importantă pentru a preveni malnutriția și durerea. Evaluările nutriționale și modificările dietetice se fac individual, deoarece starea fiecărui pacient este unică și necesită un plan individualizat.

Vitamine și minerale

Pacienții cu pancreatită cronică prezintă un risc crescut de malnutriție, din cauza malabsorbției și epuizării nutrienților, precum și creșterii activității metabolice. Malnutriția poate fi în continuare afectată de abuzul de alcool și de durerea cauzată de consum. Deficitul de vitamine din malabsorbție poate cauza osteoporoză, probleme digestive, dureri abdominale și alte simptome. Prin urmare, pacienții cu pancreatită cronică trebuie să fie testați în mod regulat pentru deficiențe nutriționale. Terapiile cu vitamine trebuie să se bazeze pe aceste teste de sânge anuale. În general, multivitaminele, calciul, fierul, acidul folic, vitamina E, vitamina A, vitamina D și vitamina B12 pot fi suplimentate, în funcție de rezultatele analizei la sânge.

Riscul diabetului la pancreatita cronică

Pancreatita cronică determină, de asemenea, pancreasul să-și piardă treptat capacitatea de a funcționa corespunzător, iar funcția endocrină va fi în cele din urmă pierdută. Acest lucru pune pacienții la risc pentru diabetul de tip 1. Prin urmare, pacienții trebuie să evite zaharurile rafinate și carbohidrații simpli.

Suplimentarea cu enzime

Dacă sunt prescrise enzimele pancreatice, este important să le luați în mod regulat pentru a preveni apariția erupțiilor cutanate.

Pancreasul sănătos este stimulat să elibereze enzimele pancreatice atunci când alimentele nedigerate ajung în intestinul subțire. Aceste enzime se unesc cu bila și încep să rupă hrana în intestinul subțire. Deoarece pancreasul nu funcționează optim, este posibil să nu obțineți enzimele pancreatice de care aveți nevoie pentru a vă digera corect mâncarea. Folosirea enzimelor poate ajuta la digerarea alimentelor, îmbunătățind astfel orice semne sau simptome de steatoree (exces de grăsime în scaun sau malabsorbție de grăsime). La rândul său, acest lucru va îmbunătăți capacitatea de a mânca mai bine, scăzând riscul de malnutriție.

Alcoolul

Dacă pancreatita este cauzată de consumul de alcool, trebuie să vă abțineți de la alcool, dacă este vorba despre alte cauze ale pancreatitei acute - cum ar fi prin eliminarea vezicii biliare - și pancreasul a revenit la normal, ar trebui să puteți duce o viață normală, dar alcoolul ar trebui să fie totuși luat doar cu moderație (maxim 1 porție / zi). În pancreatita cronică, există inflamație și malabsorbție în curs de desfășurare - pacienții pierd funcția digestivă în mod treptat și, în cele din urmă, pierd funcția de insulină - utilizarea atât de regulată a alcoolului nu este înțeleaptă.

Fumatul

Persoanele cu pancreatită trebuie să evite fumatul, deoarece crește riscul de apariție a cancerului pancreatic.

Sursa foto: 
http://vekzhivu.com
Sursa: 

columbiasurgery.org

La Inceput