
Probioticele sunt bacterii benefice, iar prebioticele sunt hrană pentru aceste bacterii. Consumul de alimente sau suplimente care le conțin pe ambele poate ajuta la echilibrarea bacteriilor intestinale.
Probioticele și prebioticele au la fel de multe beneficii pentru organsm. Totuși, chiar dacă sună asemănător, cele două joacă roluri diferite în sănătatea ta.
Ce sunt probioticele și prebioticele?
Atât prebioticele, cât și probioticele sunt importante pentru sănătatea umană.
Cu toate acestea, ele au roluri diferite:
Probioticele
Probioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente. Acestea pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate.
Ele provin din tipuri de carbohidrați (mai ales fibre) pe care oamenii nu le pot digera. Bacteriile benefice din intestinul dumneavoastră mănâncă aceste fibre.
Bacteriile intestinale, denumite colectiv flora intestinală sau microbiota intestinală, îndeplinesc multe funcții importante în organism.
Consumul unor cantități echilibrate atât de probiotice, cât și de prebiotice, vă poate ajuta să vă asigurați că aveți un echilibru corect al acestor bacterii pentru a vă menține microbiota intestinală sănătoasă.
Probioticele sunt bacterii benefice care se găsesc în anumite alimente sau suplimente. Ele sunt tipuri de fibre care hrănesc bacteriile prietenoase din sistemul digestiv.
De ce sunt benefice bacteriile intestinale?
Bacteriile bune din tractul digestiv vă ajută să vă protejați de bacteriile și ciupercile dăunătoare.
Bacteriile intestinale ajută la o varietate de sarcini biologice. De asemenea, ele asigură o nutriție importantă pentru celulele care vă căptușesc tractul digestiv.
Un studiu din 2013 privind bacteriile din intestin confirmă faptul că o mare varietate a acestui tip de bacterii bune poate ajuta la funcțiile sistemului imunitar, poate îmbunătăți simptomele depresiei și poate ajuta la abordarea obezității.
În plus, unele dintre bacteriile intestinale formează vitamina K și acizi grași cu lanț scurt.
Acizii grași cu lanț scurt sunt principala sursă de nutrienți a celulelor care căptușesc colonul. Aceștia promovează o barieră intestinală puternică care ajută la menținerea la distanță a substanțelor dăunătoare, a virusurilor și a bacteriilor. Acest lucru ajută, de asemenea, la reducerea inflamației și poate avea potențialul de a reduce riscul de cancer.
Cum afectează alimentele microbiota intestinală?
Alimentele pe care le consumați joacă un rol important în echilibrul dintre bacteriile intestinale bune și rele.
De exemplu, o dietă bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ bacteriile intestinale și poate contribui la rezistența la insulină și la alte afecțiuni.
Odată ce hrăniți în mod regulat bacteriile nepotrivite, acestea sunt capabile să crească mai repede și să colonizeze mai ușor, fără a avea la fel de multe bacterii utile care să le împiedice să facă acest lucru.
Bacteriile dăunătoare și o floră intestinală mai puțin sănătoasă au fost, de asemenea, asociate cu un indice de masă corporală mai mare.
Alimentele tratate cu pesticide pot avea efecte negative asupra bacteriilor intestinale, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.
Studiile au arătat, de asemenea, că antibioticele pot provoca modificări permanente în anumite tipuri de bacterii, în special atunci când sunt administrate în copilărie și adolescență.
Deoarece utilizarea antibioticelor este atât de răspândită, cercetătorii studiază în prezent modul în care acest lucru poate cauza probleme de sănătate la oameni mai târziu în viață
Alimentele pe care le consumați afectează bacteriile intestinale. Reziduurile chimice și antibioticele pot, de asemenea, să perturbe echilibrul bacteriilor intestinale.
Ce alimente sunt prebiotice?
Înainte de a ieși să cumpărați suplimente prebiotice scumpe, amintiți-vă că multe alimente le conțin în mod natural.
Asta pentru că prebioticele sunt tipuri de fibre care se găsesc în legume, fructe și leguminoase.
Oamenii nu sunt capabili să digere aceste tipuri de fibre, dar bacteriile tale intestinale bune le pot digera.
Alimentele care sunt bogate în fibre prebiotice includ:
- leguminoasele, fasolea și mazărea
- ovăz
- banana
- fructe de pădure
- topinambur (nu este același lucru cu anghinarele obișnuite)
- sparanghel
- frunze de păpădie
- usturoi
- praz
- ceapă
Unul dintre lucrurile pe care bacteriile intestinale bune le fac cu fibrele prebiotice este să le transforme într-un acid gras cu lanț scurt numit butirat.
Studiile sugerează că producția de butirat în colon nu poate fi menținută fără un aport adecvat de fibre prebiotice.
Prebioticele sunt tipuri de fibre pe care oamenii nu le pot digera, dar bacteriile intestinale pot. Aceste tipuri de fibre oferă nutrienți bacteriilor care susțin digestia sănătoasă și funcția imunitară.
Ce alimente sunt probiotice?
Există, de asemenea, multe alimente probiotice care conțin în mod natural bacterii utile, cum ar fi iaurtul.
Un iaurt simplu, de înaltă calitate, natural, poate fi un adaos fantastic la dieta dvs. dacă doriți să adăugați bacterii benefice.
Alimentele fermentate sunt o altă opțiune excelentă, deoarece conțin bacterii benefice care se dezvoltă pe baza zahărului sau a fibrelor care apar în mod natural în alimente.
Exemple de alimente fermentate includ:
- varză murată
- ceaiul kombucha
- kefir (de lapte și fără lapte)
- unele tipuri de murături (nepasteurizate)
- alte legume murate (nepasteurizate)
Dacă aveți de gând să consumați alimente fermentate pentru beneficiile lor probiotice, asigurați-vă că nu sunt pasteurizate, deoarece acest proces ucide bacteriile.
Unele dintre aceste alimente pot fi considerate, de asemenea, simbiotice, deoarece conțin atât bacterii benefice, cât și o sursă prebiotică de fibre cu care se hrănesc bacteriile.
Câteva exemple de alimente sinbiotice sunt brânza, chefirul și varza murată.
Alimentele probiotice conțin în mod natural bacterii utile. Multe dintre aceste alimente pot fi preparate acasă sau cumpărate de la un magazin alimentar.
Ar trebui să iau suplimente probiotice?
Suplimentele probiotice sunt pastile, pulberi sau lichide care conțin bacterii sau drojdii benefice vii.
Acestea sunt foarte populare și ușor de găsit, însă nu toate merită banii dumneavoastră. Nu toate au aceleași tipuri de bacterii sau aceleași concentrații. Există, de asemenea, multe produse pe piață care fac afirmații fără nicio dovadă de eficacitate.
De asemenea, de obicei, nu vin cu surse de hrană fibroasă pentru ca bacteriile să se hrănească, ceea ce le poate împiedica eficiența dacă cineva nu consumă și aceste alimente.
Unele suplimente probiotice sunt concepute pentru a transporta bacteriile până la intestinul gros pentru efecte mai bune, în timp ce altele probabil că nu trec de acidul gastric.
Există unele persoane care nu ar trebui să ia un probiotic sau care ar putea avea simptome agravate dacă o fac, cum ar fi persoanele cu supraaglomerare bacteriană a intestinului subțire sau persoanele sensibile la ingredientele din supliment.
La fel ca în cazul tuturor suplimentelor, este posibil să doriți să vă consultați cu un profesionist din domeniul sănătății care are cunoștințe despre probiotice.
Suplimentele probiotice sunt concepute pentru a furniza specii foarte specifice de bacterii în intestinul uman. Cu toate acestea, nu toate suplimentele probiotice sunt de aceeași calitate sau conțin aceeași cantitate de bacterii.
Păstrarea echilibrului bacteriilor intestinale este importantă pentru multe aspecte ale sănătății.
Pentru a face acest lucru, consumați o mulțime de alimente prebiotice și probiotice, deoarece acestea vor ajuta la promovarea celui mai ideal echilibru între bacteriile intestinale bune și rele.
Discutați cu medicul pentru a vă asigura că mâncați cantitățile potrivite din fiecare. Este posibil să exagerați sau să aveți efecte secundare.
Asigurați-vă că citiți cu atenție etichetele de pe orice supliment și discutați orice întrebări și recomandări cu medicul.
