Spanacul: 6 beneficii pentru sănătate

 

Dacă spanacul nu este un adaos frecvent în salatele, pastele, omletele, supele și smoothie-urile dumneavoastră, varietatea beneficiilor sale vă va inspira să vă îndreptați cât mai repede spre magazin să-l procurați.

Iată care sunt beneficiile sănătoase și nutritive ale spanacului, potrivit dieteticienilor calificați:

  1. Spanacul este bogat în antioxidanți

Spanacul este bogat în mulți antioxidanți diferiți, cum ar fi luteina, beta-carotenul și vitamina C. Acest lucru este esențial pentru sănătatea generală, deoarece antioxidanții neutralizează radicalii liberi. Atunci când radicalii liberi se acumulează în organism, aceștia duc la deteriorarea celulelor și la stresul oxidativ, ceea ce contribuie la afecțiuni cronice precum cancerul, bolile de inimă și diabetul de tip 2. Antioxidanții (precum cei din spanac) ajută la combaterea radicalilor liberi, aceștia pot preveni daunele oxidative și vă pot menține celulele sănătoase.

  1. Spanacul are potasiu, care ajută la gestionarea tensiunii arteriale

Spanacul este o sursă bună de potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sânge. Potasiul acționează, de asemenea, prin echilibrarea nivelului de sodiu din organism - care, în cantități mari, poate crește tensiunea arterială. Mai mult, spanacul este o sursă stelară de acid folic și magneziu, doi nutrienți care cresc producția de oxid nitric, o moleculă care are un efect de scădere a tensiunii arteriale. Acest lucru este esențial, deoarece tensiunea arterială ridicată este un factor de risc major pentru bolile de inimă, principala cauză de deces în SUA, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

  1. Spanacul este o hrană serioasă pentru creier

Iată câteva alimente pentru gândire: Spanacul este unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului. Potrivit revistei Neurology, un aport zilnic de doar o porție de legume cu frunze verzi (½ cană gătite), cum ar fi spanacul, poate încetini declinul cognitiv legat de vârstă. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de luteină, beta-caroten, acid folic și filocinonă (o formă de vitamina K), toate acestea protejând celulele creierului în timp. Mecanismele exacte variază în funcție de nutrient, dar, în general, acestea acționează prin reducerea stresului oxidativ, a neuroinflamării (adică a inflamației creierului și a măduvei spinării) și a acumulării de proteine implicate în afecțiuni precum boala Alzheimer.

  1. Spanacul furnizează fier pentru a susține sănătatea sângelui

Spanacul este o sursă de fier, un mineral folosit pentru a produce hemoglobina, principala componentă a celulelor roșii din sânge. Aceste celule sunt însărcinate cu aducerea oxigenului la toate organele și țesuturile, așa că sunt destul de importante. Există două tipuri de fier: heme, care se găsește în alimentele de origine animală, și non-heme, care provine din alimentele vegetale, inclusiv din spanac.

  1. Spanacul este plin de fibre pentru sănătatea intestinelor

S-ar putea să nu fie cel mai plin de farmec subiect, dar un alt beneficiu uriaș pentru sănătate al spanacului este conținutul său fantastic de fibre, care susține sănătatea microbiomului tău intestinal și încurajează regularitatea digestivă. Spanacul conține fibre insolubile, tipul de fibre care nu este ușor de descompus de către organism. Acest lucru adaugă volum la scaun, făcându-l mai ușor de eliminat și potențial ușurând constipația și neregularitatea. Fibrele insolubile sunt, de asemenea, asociate cu o sațietate crescută după mese, astfel încât această frunză verde poate ajuta să vă mențineți plin și satisfăcut pentru mai mult timp.

  1. Spanacul este benefic pentru sănătatea ochilor

Morcovii nu sunt singurele legume care aduc beneficii pentru ochii tăi. Spanacul conține antioxidanții luteină și zeaxantină, care sunt înrudiți cu vitamina A. Ambii nutrienți lucrează pentru a vă proteja ochii împotriva soarelui, o sursă majoră de stres oxidativ la nivelul ochilor. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de boli oculare legate de vârstă, inclusiv degenerescența maculară și cataracta.

Potrivit Academy of Nutrition and Dietetics, atât luteina, cât și zeaxantina sunt nutrienți solubili în grăsimi, ceea ce înseamnă că au nevoie de grăsimi pentru a fi absorbiți de organism. Pentru a obține toate avantajele acestor antioxidanți, luați în considerare posibilitatea de a stropi spanacul cu ulei de măsline extravirgin sau de a-l asocia cu avocado, semințe sau pește gras.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
timesofindia.indiatimes.com
La Inceput