Top 9 alimente care îți strică dinții

Atunci când consumați alimente sau băuturi zaharoase, acide și bogate în amidon, bacteriile din gură eliberează acizi care descompun chiar și cei mai microscopici carbohidrați rămași. Din păcate, aceiași acizi folosiți pentru a descompune alimentele uzează și smalțul dinților tăi.

Placa dentară, o peliculă plină de bacterii care se întărește până la tartru atunci când nu este îndepărtată, rezultă din această reacție chimică. Semnele acumulării plăcii și a tartrului includ o senzație de puf pe dinți, halitoză cronică (respirație urât mirositoare) și boli ale gingiilor. De la carii până la gingivită, placa bacteriană poate provoca daune serioase dinților și sănătății orale în general.

Iată care sunt principalele alimente care îți deteriorează dantura:

1. Băuturile zaharoase

Sucurile de fructe, băuturile sportive și băuturile energizante conțin cantități mari de zahăr. Chiar și alternativele fără zahăr sunt acide, ceea ce poate uza smalțul dinților tăi. Aceste băuturi zaharoase îți îmbracă în esență gura în acizi care atacă smalțul dinților. De asemenea, acestea vă usucă gura, ceea ce împiedică saliva să vă curețe corect gura și dinții.

Schimbați aceste băuturi pline de zahăr cu alternative neîndulcite, cum ar fi apa, ceaiul sau apa de nucă de cocos. În timp ce limitarea acestor băuturi este recomandată, dacă ai cu adevărat poftă de una, bea-o cu un pai pentru a evita contactul cu dinții tăi.

2. Bomboanele

Pe lângă efectele de hrănire a bacteriilor datorate conținutului lor ridicat de zahăr, bomboanele tari și gumate se lipesc de dinți. Textura lor face ca acestea să rămână în gură, prelungind producția de placă și, ca urmare, crescând probabilitatea de deteriorare și carii.

Lucruri precum viermii gumați, caramele, bomboanele jeleu, bomboanele tari, acadelele și multe altele intră în această categorie. Pe lângă faptul că au o mulțime de zahăr, bomboanele sunt mai acide, așa că acestea sunt o dublă lovitură.

Evitați aceste alimente sau consumați-le cu moderație. Sau, dacă aveți poftă de ceva dulce, optați pentru un măr în schimb. Conținutul lor ridicat de fibre și abilitatea de a stimula saliva alcalină pot, de fapt, să împiedice efectele nocive ale plăcii.

3. Cafeaua

Fie că este îndulcită sau neagră, cafeaua este acidă în mod natural, ceea ce poate uza smalțul dinților tăi. Cafeaua are, de asemenea, taninuri, care sunt o moleculă care face ca compușii de culoare să se lipească de dinți, ducând la pete și decolorare. Adăugarea de cremă și zahăr provoacă, de asemenea, aceleași efecte ca și băuturile zaharoase menționate mai sus, ceea ce face ca cafeaua neagră să fie o alegere mai bună.Dacă nu puteți renunța la ceașca de cafea zilnică, luați în considerare posibilitatea de a bea cafeaua cu paiul și de a vă spăla pe dinți imediat după ce o beți.

4.  Alimente murate

Alimentele bogate în oțet sunt foarte acide și pot deteriora smalțul dinților, îi pot demineraliza și pot cauza pete. Deoarece oțetul este o parte esențială a procesului de murare, alimentele murate sunt cel mai bine consumate cu moderație. Dacă consumați alimente murate, beți multă apă pentru a vă clăti gura sau consumați-le cu alimente mai puțin acide, cum ar fi brânza, pentru a combate efectele acestora.

5. Carbohidrați rafinați

Deoarece amidonul se transformă în zahăr pe măsură ce se digeră, carbohidrații rafinați, plini de amidon, sunt foarte legați cu cariile dentare. Acest amidon poate rămâne blocat între dinți și poate contribui la producerea plăcii bacteriene. Carbohidrații rafinați include alimente precum biscuiții, chipsurile, pâinea albă, produsele de patiserie și deserturi, orezul alb, prăjiturile, cerealele, zahărul, siropul de agave, siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, pastele și îndulcitorii artificiali.

Schimbați acestea cu alternative din cereale integrale ori de câte ori este posibil. Dacă mâncați carbohidrați rafinați, spălați-vă pe dinți și folosiți ața dentară după aceea pentru a vă asigura că aceste particule alimentare nu persistă.

6. Alcoolul

Alcoolul poate scădea producția de salivă, uscându-vă gura și crescând efectele nocive ale plăcii dentare. Berea și vinul sunt, de asemenea, foarte acide, ceea ce vă poate uza smalțul. Vinul roșu, în special, conține taninuri, la fel ca și cafeaua, care îți pot păta dinții. Malțul și orzul închis la culoare din bere, împreună cu natura sa acidă, pot crește probabilitatea apariției petelor. Alte băuturi alcoolice pot avea un conținut ridicat de zahăr, alimentând ciclul de producere a plăcii dentare.

Spălați-vă pe dinți înainte de a bea alcool bogat în taninuri, astfel încât acesta să aibă mai puțină placă pe care să se lipească, și beți multă apă pentru a vă hidrata și a vă curăța gura. Nu vă spălați imediat după, deoarece acest lucru poate freca de fapt acidul alcoolului în dinți.

7. Fructele acide

Fructele acide, cum ar fi lămâile, grepfrutul, portocalele, lime, ananasul și strugurii sunt foarte acide. Acestea pot eroda smalțul și îi pot face mai sensibili la carii. Fructele uscate, cum ar fi stafidele, prunele, curmalele, smochinele, cireșele, caisele, ananasul și altele, sunt, de asemenea, acide și au efecte similare cu bomboanele gumate, în sensul că se pot lipi de dinți și pot stimula bacteriile dăunătoare.

Beți multă apă pentru a vă clăti gura și folosiți ața dentară după aceea.

8. Gheață

Gheața conține doar apă, așa că, deși conținutul nu este dăunător pentru dinții tăi, textura ei îi poate afecta. Mestecatul gheții poate duce la dinți rupți, ciobiți sau crăpați. De asemenea, îți poate slăbi coroanele și poate deteriora smalțul. Evitați să mestecați gheața pentru a vă feri de această potențială problemă.

9. Oțetul de mere

Oțetul de mere este foarte acid și vă poate uza smalțul, făcându-vă dinții mai predispuși la deteriorări și carii. Oțetul, atunci când este nediluat, poate eroda smalțul și îți poate supune dinții la deteriorare și carii. Diluați acest aliment atunci când îl consumați pentru a atenua aceste efecte.

Spălatul pe dinți în mod regulat și corespunzător, folosirea aței dentare și evitarea sau limitarea alimentelor de mai sus vă pot ajuta să diminuați efectele negative ale acumulării de placă bacteriană legată de alimente.

În afară de menținearea unei igiene orale corespunzătoare, vizitele regulate la dentist pot ajuta la menținerea sănătății dentare și la depistarea problemelor, cum ar fi cariile și infecțiile, în stadii incipiente, înainte ca acestea să provoace probleme mai grave.

Sursa foto: 
www.vecteezy.com pinterest.com
La Inceput