Rinita alergică: Cauze, simptome, tratament

Rinita alergică este cunoscută sub numele de febra fânului. Simptomele obișnuite includ strănutul, nasul înfundat, ochii apoși și o durere în gât. Posibilele surse declanșatoare includ undele plante, polen, acarieni de praf, gândaci, fum de țigară, parfum.

Un alergen este o substanță inofensivă care provoacă o reacție alergică. Rinita alergică sau febra fânului este un răspuns alergic la alergeni specifici. Polenul este cel mai frecvent alergen în rinita alergică sezonieră. Între 10 și 30% din populația mondială poate dezvolta rinită alergică.

Simptomele rinitei alergice:

-strănut

-nas curgător

-nas înfundat

-mâncărime în nas

-tuse

-gât inflamat

-mâncărimi la ochi

-ochii umezi

-cercuri întunecate sub ochi

-dureri de cap frecvente

-simptome de tip eczemă, cum ar fi pielea extrem de uscată, senzație de mâncărime

-urticarie

-oboseală excesivă

Veți simți, de obicei, unul sau mai multe dintre aceste simptome imediat după intrarea în contact cu un alergen. Unele simptome, cum ar fi dureri de cap recurente și oboseală, se pot produce numai după expunerea pe termen lung la alergeni. Febra nu este un simptom. Unii oameni simt anumite simptome doar foarte rar. Acest lucru se întâmplă probabil atunci când sunt expuși la alergeni în cantități mari. Alte persoane simt simptome pe tot parcursul anului. Discutați cu medicul dumneavoastră despre eventualele alergii dacă simptomele durează mai mult de câteva săptămâni și nu par să se îmbunătățească.

Ce cauzează rinita alergică?

Când corpul Dumneavoastră vine în contact cu un alergen, acesta eliberează histamina - o substanță chimică naturală care vă apără corpul de alergeni. Această substanță chimică poate provoca rinită alergică și simptomele acesteia, incluzând nasul curgător, strănutul și mâncărimi de ochi.

Alți alergeni comuni includ:

-polen de iarbă

-acarienii

-celule epiteliale de la animale

-salivă de pisică

În anumite perioade ale anului, polenul poate fi deosebit de problematic.

Care sunt tipurile de rinită alergică?

Cele două tipuri de rinită alergică sunt sezoniere și perene.

Alergiile sezoniere apar, de obicei, ca răspuns la alergeni în aer liber, cum ar fi polenul în timpul sezonului de primăvară și toamnă.

Alergiile perene pot să apară pe tot parcursul anului sau în orice moment al anului, ca răspuns la substanțele la care vă expuneți zilnic.

Factori de risc pentru rinita alergică

Alergiile pot afecta pe oricine, dar cel mai probabil o să dezvoltați o rinită alergică dacă există o istorie de alergii în familia dumneavoastră. Astmul sau eczemele atopice pot crește riscul de rinită alergică.

Unii factori externi pot declanșa sau agrava această afecțiune, inclusiv:

-fumul de țigară

-substanțe chimice

-temperaturi scăzute

-umiditate

-vânt

-poluarea aerului

-fixativul de păr

-parfumurile

-fumul de lemn

Cum este diagnosticată rinita alergică?

Dacă aveți alergii minore, probabil că veți avea nevoie doar de un examen fizic. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate efectua anumite teste pentru a stabili cel mai bun plan de tratament și prevenire pentru dumneavoastră.

Un test de piele este unul dintre cele mai frecvente. Medicul plasează mai multe substanțe pe piele pentru a vedea cum corpul dumneavoastră reacționează la fiecare. În mod obișnuit, apare o mică pată roșie dacă sunteți alergic la o substanță.

Este, de asemenea, comun un test de sânge sau un test radio alergosorbant (RAST). RAST măsoară cantitatea de anticorpi imunoglobulină E la anumiți alergeni din sângele dumneavoastră.

Tratamente pentru rinita alergică

Puteți trata rinita alergică în mai multe moduri. Acestea includ medicamente, precum și remedii la domiciliu și, eventual, medicamente alternative. Discutați cu medicul înainte de a încerca orice nouă măsură de tratament pentru rinita alergică. Puteți lua antihistaminice pentru tratarea alergiilor.

Unele antihistaminice populare includ medicamente pe bază de:

 • fexofenadina
 • difenhidramina
 • desloratadina
 • loratadina
 • levocetirizină
 • cetirizină

Discutați cu medicul înainte de a începe un nou medicament. Asigurați-vă că un nou medicament pentru alergii nu va interfera cu alte medicamente sau cu afecțiuni medicale.

Decongestionante

Puteți utiliza decongestionante într-o perioadă scurtă, de obicei nu mai mult de trei zile, pentru a ușura nasul înfundat și presiunea sinusurilor. Folosirea acestora pentru un timp mai îndelungat poate provoca un efect de rebound, adică după ce vă opriți simptomele se vor agrava. Decongestionante populare sunt pe bază de:

 • oximetazolina
 • pseudoefedrină
 • fenilefrină
 • cetirizina cu pseudoefedrină

Dacă aveți un ritm cardiac anormal, boli de inimă, istoric de accident vascular cerebral, anxietate, tulburări de somn, tensiune arterială crescută sau probleme legate de vezică, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza un decongestionant.

Picături de ochi și spray-urile nazale

Picăturile de ochi și spray-urile nazale pot contribui la ameliorarea simptomelor de mâncărime și a altor simptome legate de alergii pentru o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, în funcție de produs, este bine să evitați utilizarea pe termen lung.

Ca și decongestionante, suprasolicitarea anumitor picături de ochi și picături de nas pot provoca, de asemenea, un efect de rebound.

Corticosteroizii pot ajuta la inflamații și răspunsuri imune. Acestea nu produc efect de rebound. Spray-urile nazale cu steroizi sunt frecvent recomandate ca o modalitate pe termen lung, utile de a gestiona simptomele alergiei. Acestea sunt disponibile atât fără, cât și pe bază de rețetă.

Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un regim de orice tratament contra alergie pentru a vă asigura că luați cele mai bune medicamente pentru simptomele dumneavoastră. De asemenea, medicul vă poate ajuta să stabiliți ce produse sunt benefice pentru utilizare pe termen scurt și care sunt concepute pentru gestionarea pe termen lung.

Imunoterapia

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda imunoterapie dacă aveți alergii severe. Imunoterapia scade răspunsul imun la anumiți alergeni de-a lungul timpului. Ele necesită un angajament pe termen lung pentru un plan de tratament.

Imunoterapia sublinguală (SLIT)

Aceasta implică plasarea unei tablete sub formă de comprimat care conține un amestec de mai mulți alergeni sub limbă. Funcționează similar ca imunoterapia, dar fără injecție. În prezent, este eficient pentru tratarea rinitei și a alergiilor cauzate de astm, iarbă, polen, pisici, acarieni. Reacțiile adverse posibile includ: pruritul în gură sau iritația urechii și a gâtului. În cazuri rare, tratamentele SLIT pot provoca anafilaxie. Discutați cu medicul dumneavoastră despre SLIT pentru a vedea dacă alergiile dumneavoastră vor răspunde la acest tratament. Medicul va trebui să vă dirijeze tratamentul cu această metodă.

Remedii naturale

Reacțiile la domiciliu vor depinde de alergeni. Dacă aveți alergii sezoniere sau polen, puteți încerca să utilizați un aparat de aer condiționat în loc să vă deschideți ferestrele. Dacă este posibil, adăugați un filtru destinat alergiilor.

Medicină alternativă și gratuită

Din cauza îngrijorărilor cu privire la posibilele efecte secundare, mai multe persoane cu alergii aleg soluțiile naturale. Totuși, este important să rețineți că orice medicament poate avea efecte secundare, chiar dacă este considerat natural.

Unele dintre tratamentele de mai jos pot fi utile în gestionarea alergiilor sezoniere, însă sunt necesare mai multe cercetări. Discutați cu medicul înainte de a încerca oricare dintre următoarele.

• acupunctura

• irigarea nazală cu apă de mare

• miere (alegeți soiuri brute, organice)

• probiotice

Deși aceste tratamente alternative sunt derivate din plante și alte substanțe naturale, ele pot interacționa eventual cu medicamentele, precum și provoca reacții. Încercați aceste măsuri cu prudență și adresați-vă medicului înainte de utilizare.

Complicații ale rinitei alergice

Din păcate, rinita alergică însăși nu poate fi prevenită. Tratamentul și managementul sunt cheia pentru obținerea unei bune calități a vieții unei persoane care suferă de alergii. Unele complicații care pot apărea sunt:

 • incapacitatea de a dormi de la simptome
 • dezvoltarea sau agravarea simptomelor de astm
 • frecvente infecții ale urechii
 • sinuzită sau infecții frecvente ale sinusurilor
 • absențe de la școală sau de muncă datorită productivității reduse
 • frecvente dureri de cap

Complicațiile pot apărea și în urma efectelor secundare ale antihistaminicelor. Cel mai frecvent, se poate produce somnolență. Alte reacții adverse includ cefalee, anxietate și insomnie. În cazuri rare, antihistaminicele pot provoca efecte gastrointestinale, urinare și circulatorii.

Rinita alergică la copii

Copiii pot dezvolta, de asemenea, rinită alergică, și apare de obicei înainte de vârsta de 10 ani. Dacă observați că copilul dumneavoastră dezvoltă aceleași simptome, în același timp în fiecare an probabil că are o rinită alergică sezonieră.

Simptomele la copii sunt similare cu cele la adulți. Copiii dezvoltă, de obicei, o conjunctivită alergică. Dacă observați dificultăți de respirație în plus față de alte simptome, copilul dumneavoastră poate să fi dezvoltat și astm.

Dacă credeți că copilul are alergii, consultați medicul. Este important să primiți diagnosticul și tratamentul corect.

Dacă copilul are alergii sezoniere semnificative, limitați expunerea copilului la alergeni. Spălarea frecventă a hainelor în timpul sezonului de alergie și aspirarea regulată pot fi, de asemenea, utile. Sunt disponibile numeroase tratamente. Cu toate acestea, unele medicamente pot provoca reacții adverse, chiar și în doze mici. Întotdeauna discutați cu medicul înainte de a vă trata copilul cu orice medicament.

Prevenirea alergiilor

Cel mai bun mod de a preveni simptomele de alergie este de a vă gestiona alergiile înainte ca corpul dumneavoastră să aibă șansa de a răspunde la substanțe în mod negativ. Luați în considerare următoarele măsuri preventive pentru anumiți alergeni la care sunteți sensibili:

Polen

Se recomandă inițierea tratamentului înainte de atacurile alergice sezoniere. De exemplu, dacă sunteți sensibil la polenul de copaci în primăvară, începeți să luați antihistaminice înainte ca o reacție alergică să apară. Rămâneți în interior în timpul orelor de vârf și faceți duș imediat după ce ați venit de afară.

Acarienii

Pentru a reduce expunerea la acarieni, puteți lua măsuri pentru a vă asigura că locuința nu este un mediu prietenos pentru dezvoltarea acarienilor. Ștergeți frecvent suprafețele dure fără utilizarea unor lichide, spălați așternuturile săptămânal în apă fierbinte. Utilizați perne de blocare a alergenilor pentru a reduce expunerea la acarieni în timp ce dormiți.

Animalele

În mod ideal ar trebui să limitați expunerea la toate animalele la care sunteți alergic. Dacă acest lucru nu este posibil, asigurați-vă că curățați frecvent toate suprafețele. Spălați-vă mâinile imediat după atingerea animalelor de companie și asigurați-vă că prietenii patrupezi nu dorm pe patul dumneavoastră.  

Sursa foto: 
www.asmedweb.wordpress.com
La Inceput