Semne care vă spun că e posibil să aveți un dezechilibru hormonal

Hormonii noștri joacă un rol esențial în modul în care gândim, simțim și reacționăm la anumite momente din viața noastră. Când în corpul nostru există un dezechilibru, simțim că parcă nu am avea control asupra acestuia. Corpul nostru nu are o voce, însă ne poate comunica prin simptome care ne pot cere să mâncăm, să bem, să ne mișcăm, să gândim, să respirăm, să credem sau să percepem într-un mod diferit, pentru a ne sprijini mai bine sănătatea.

Adesea, cel mai bun indicator este modul în care mâncăm. Este vorba de substanțe nutritive care ne țin în viață, la urma urmei. Organismele noastre au nevoie substanțe nutritive pentru a conduce reacțiile biochimice implicate în producerea hormonilor. Cu toate acestea, atât de mulți oameni își focusează alegerile alimentare pe conținutul de calorii, într-un efort de a reduce grăsimea corporală. Ceea ce nu își dau ei seama este că, de fapt, caloriile sunt doar unul dintre cei nouă factori care ne spune dacă organismul nostru primește mesajul pentru a arde grăsimea corporală sau pentru a o stoca. Hormonii noștri reprezintă patru dintre cei nouă factori!

În timp ce unele dezechilibre hormonale pot beneficia de doze specifice și direcționate de nutrienți sub formă de suplimente, există unele schimbări simple pe care le puteți face în viața de zi cu zi pentru a sprijini un echilibru mai bun al hormonilor.

Dar, mai întâi, cum am putea ști dacă hormonii noștri nu mai trăiesc? Unele dintre semnele și simptomele dezechilibrelor hormonale includ:

Hormoni sexuali:

Migrenele premenstruale

Perioadele neregulate

Perioade dureroase

Anxietate

Balonare/retenție de lichide, în special până la perioada dumneavoastră

Umflarea sânilor și/sau sensibilitatea acestora

Modificări ale dispoziției

Dorința, de obicei pentru dulciuri

Creșterea inexplicabilă în greutate, în special în jurul șoldurilor

Hormoni de stres:

Trezirea cu o senzație de epuizare, în ciuda faptului că ați dormit destule ore

Nu dormiți bine

Oboseală generală

Memorie slabă pe termen scurt

Dezechilibre hormonale sexuale

Creșterea în greutate

Vă panicați ușor

Aveți nevoie să beți cafea ca să vă puteți trezi

Hormoni tiroidieni:

Simptomele variază în funcție de situația în care tiroida este sub sau hiperactivă. Dacă bănuiți că tiroida nu funcționează în mod optim, este bine să discutați cu medicul Dumneavoastră despre faptul că ați testat acest lucru.

Tiroidă subactivă:

Creșterea în greutate

Simțiți permanent că vă este frig

Vă constipați

Pielea uscată și părul fragil

Ciclu menstrual neregulat

Oboseală

Retenție de fluide

Pierderea părului

Schimbarea vocii

Tiroidă hiperactivă:

Pierderea în greutate

Simțiți că vă încălziți ușor

Bătăi rapide ale inimii sau palpitații

Ochii devin bulbucați

Aveți diaree

Sfaturi pentru abordarea dezechilibrelor hormonale

Concentrați-vă pe hrănirea corpului cu substanțele nutritive necesare pentru a construi hormoni.

În timp ce, bineînțeles, mâncatul într-un mod care include mai ales alimente întregi, naturale, care reduc din consumul de alimente procesate, este benefic, există elemente nutritive specifice pe care organismul le folosește atunci când creează hormoni.

Zincul este un nutrient cheie pentru echilibrul hormonilor sexuali, atât pentru bărbați cât și pentru femei. Zincul se găsește în stridii, carne roșie, semințe (în special semințe de dovleac) și ouă. Poate fi uneori benefică suplimentarea de zinc, mai ales dacă aveți o dietă pe bază de plante sau consumați rar carne roșie.

Glandele suprarenale iubesc vitamina C, care se regăsește în citrice, kiwi și căpșuni. Atunci când producem hormoni de stres, folosim și magneziu, deci asigurați-vă că includeți alimente bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nuci și semințe.

Pentru tiroidă, seleniul este deosebit de important, iar nucile din Brazilia sunt cea mai bogată sursă de nutriție. Iodul este, de asemenea, esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni, îl găsiți în alge, fructe de mare și sare iodată.

Luați o pauză de la cofeină și alcool pentru două-trei cicluri menstruale

Alcoolul și cofeina sunt substanțe care pot pune presiune suplimentară asupra corpului nostru, în special al ficatului nostru. Ficatul este organul cheie de detoxifiere și, de asemenea, procesează substanțele pe care le produce corpul nostru, cum ar fi hormonii sexuali. Ficatul va acorda întotdeauna prioritate prelucrării substanțelor problematice cum ar fi alcoolul (care ar pune viața în pericol în cazul în care se acumulează în sângele nostru), atunci când este supraîncărcat cu substanțe cu prioritate mai mare, estrogenul poate fi reciclat în organism, care poate contribui la dezechilibrele hormonilor sexuali.

Sursa foto: 
www.womenshealth.com.au
La Inceput