Hipertrofia ventriculară dreaptă: Cauze și complicații

Hipertrofia ventriculară dreaptă este o afecțiune cardiacă caracterizată prin îngroșarea pereților ventriculului drept și poate fi cauzată de stresul excesiv al acestuia. Doar o secțiune a inimii este afectată de hipertrofie ventriculară dreaptă (RVH).

Ventriculele drept și stâng sunt două din cele patru camere ale inimii și alcătuiesc partea inferioară a organului.

RVH afectează în mod specific ventriculul drept, care este responsabil pentru pomparea sângelui deoxigenat înapoi în plămâni.

Ce este RVH?

Hipertrofia este un termen folosit pentru a descrie un organ sau un țesut care crește în mărime. Această creștere se datorează faptului că celulele din zona afectată sunt mai mari decât dimensiunea normală. În inimă, hipertrofia determină îngroșarea zidurilor uneia sau mai multor camere. Acest lucru se datorează faptului că celulele din zonă se extind.

Când hipertrofia se produce la nivelul inimii, mușchiul cardiac mai gros poate pierde în timp elasticitatea. În cazul ventriculului drept, acest lucru îl face să se lupte să pompeze sânge spre plămâni pentru a fi oxigenat.

RVH poate distruge inima, conducând la complicații ulterioare în timp.

Cauzele hipertrofiei ventriculare drepte

RVH este de obicei cauzată de afecțiuni cardiace congenitale sau hipertensiune arterială în plămâni, care este cunoscută sub numele de hipertensiune pulmonară.

Există multe cauze diferite în cadrul acestor categorii, printre care:

-Omul prezintă disconfort în zona pieptului,

-Palpitații cardiace, dificultăți de respirație și dureri în piept,

-Embolii pulmonare(cauzată de formarea unui cheag pe peretele unei vene, aproape întotdeauna într-o venă profundă a unui membru inferior, uneori într-o venă a micului bazin sau chiar a abdomenului (vena cavă inferioară), cheag care, eliberat în circulația sangvină, migrează și se oprește într-o arteră pulmonară),

-Boli pulmonare cronice, cum ar fi sarcoidoza(boală granulomatoasă sistemică de etiologie necunoscută, cu localizare multiviscerală, ce afectează în principal adulții tineri și care se caracterizează în principal prin limfadenopatie hilară, infiltrat pulmonar și leziuni cutanate și oculare) și fibroza pulmonară(definește cicatrizarea țesuturilor pulmonare),

-Stenoza valvei pulmonare(afecțiune cardiovasculară care determină îngustarea valvei pulmonare, creându-se astfel un obstacol în calea pompării fluxului de sânge de la nivelul ventriculului drept),

-Tetralogia lui Fallot(defect cardiac congenital cianogen care constă în asocierea a patru anomalii anatomice),

-Fibroză cardiacă(Se referă la o îngroşarea anormală a valvelor inimii, datorită proliferării necorespunzătoare a fibroblastelor cardiace),

-Anemie cronică, cum ar fi deficiența de fier, deficit de folat sau B12,

-Apnee de somn.

Simptome

Semnele și simptomele hipertrofiei ventriculare pot fi dificile pentru un medic pentru a face un diagnostic. Acestea pot include:

-Dureri în piept

-Ameţeală

-Exces de lichid (edem)

-Dificultăți de respirație

-Palpitații ale inimii

-Ritm cardiac rapid

Medicii vor efectua adesea o serie de teste pentru a diagnostica cu exactitate RVH.

Orice persoană care suferă de aceste simptome trebuie să solicite imediat asistență medicală, deoarece ele pot fi semne de complicații cardiace grave sau potențial letale.

Complicații și factori de risc

Anumite condiții și obiceiuri pot crește riscul dezvoltării hipertrofiei ventriculare. Acestea includ:

-Fumatul

-Apneea de somn, care poate afecta arterele din plămâni.

-Activitate intensă, deoarece suprasolicitarea poate produce semne de hipertrofie.

Principalele complicații asociate cu hipertrofie ventriculară sunt cauzate de stresul inutil care suprasolicită inima. Dacă nu este tratată, hipertrofia ventriculară poate duce la o inimă slăbită și poate accentua riscul de insuficiență cardiacă și deces cardiovascular la unele persoane.

Sursa foto: 
www.medicalnewstoday.com
La Inceput