Infarctul miocardic acut – simptome, diagnostic, tratament și profilaxie

Ce este Infarctul Miocardic Acut (IMA)?

Infarctul Miocardic Acut se petrece atunci când o arteră coronariană, care alimentează inima cu sânge, este blocată sau atunci când circulația sângelui în aceste artere este prea lentă. Cel mai frecvent, infarctul se produce din cauza opririi sângelui de către un cheag de sânge (tromb) în arterele coronariene. Ateroscleroza (depunerea grăsimilor pe partea internă a vaselor sangvine) contribuie la formarea acestor cheaguri.

Circulația lentă a sângelui în arterele coronariene se petrece atunci când inima bate prea rapid sau persoana are o tensiune arterială joasă. Dacă necesitatea de oxigen este mai mare decât aportul acestuia, infarctul miocardic se poate produce fără formarea cheagului de sânge. Persoanele care suferă de ateroscleroză vor face mai frecvent infarct miocardic anume din această cauză.

Fiecare arteră coronariană alimentează un anumit sector al mușchiului inimii, astfel încât blocarea acesteia produce dureri și disfuncția sectorului aprovizionat. În funcție de localizare și de zona afectată, această disfuncție poate influența grav capacitatea inimii de a pompa sângele în corp. De asemenea, unele artere coronariene alimentează ariile inimii care sunt responsabile pentru bătăile inimii, astfel încât blocajul cauzează bătăi anormale, denumite aritmii cardiace.

Simptomele, dar și șansele de supraviețuire depind de localizarea și de extinderea zonei afectate.

În majoritatea cazurilor, infarctul miocardic este rezultatul aterosclerozei. Factorii de risc pentru infarctul miocardic și ateroscleroză sunt practic identici. Printre aceștia se numără:

 • Nivelul mărit al colesterolului din sânge (hipercolesterolemia)
 • Nivelul prea mic în sânge al HDL (High Density Lipoprotein), denumit și „colesterolul bun”
 • Hipertensiunea Arterială
 • Diabetul Zaharat
 • Istoria familială a patologiilor arteriale la o vârstă timpurie
 • Fumatul
 • Obezitatea
 • Sedentarismul (mișcarea ineficientă)

La 40-50 de ani, bărbații au un risc mai mare de a suferi un infarct miocardic acut, în comparație cu femeile. Totuși, riscul pentru femei crește considerabil odată cu instalarea menopauzei. Acest fapt este cauzat de micșorarea nivelului de estrogeni din corpul feminin, care la vârsta fertilă oferă protecție împotriva dezvoltării aterosclerozei.

Totuși, deși majoritatea IMA sunt cauzate de ateroscleroză, există și alte afecțiuni medicale ce îi pot influența apariția. Printre acestea se numără anomaliile congenitale ale arterelor coronariene, hipercoagularea sângelui (predispoziția patologică spre formarea cheagurilor de sânge), boala periferică vasculară, artrita reumatoidă, lupusul eritematos, consumul abuziv de cocaină, spasmul arterei coronariene sau un embol (corp străin migrant) care nimerește în artera coronariană și se stabilește acolo.

Simptomele

Simptomul caracteristic infarctului miocardic este durerea în piept, descrisă de obicei drept zdrobire, stoarcere, presiune, greutate, înjunghiere sau ardere.

Această durere este localizată fie în mijlocul pieptului sau puțin mai jos de acesta și se poate extinde spre brațe, abdomen, gât și maxilarul inferior.

Alte simptome pot include oboseala apărută brusc, transpirația abundentă, greața, voma sau dificultățile de respirație. Uneori, experimentând dureri „arzătoare” în piept, greață sau vomă, pacientul poate bănui greșit că suferă de indigestie.

Diagnoza

Medicul va cere descrierea durerii de piept și a altor simptome resimțite. Se recomandă ca persoana care suferă să fie condusă la spital de un membru al familiei sau prieten. Acesta va ajuta medicul cu informație de valoare în cazul în care persoana suferindă nu este în stare să o facă.

De asemenea, este foarte important să i se ofere doctorului lista de medicamente pe care pacientul le administrează zilnic. Dacă nu aveți această listă, luați toate medicamentele pe care le administrați cu voi la spital.

Medicul va suspecta un infarct miocardic acut bazându-se pe simptomele descrise, bolile suportate anterior și prezența factorilor de risc. Pentru a confirma diagnoza, acesta va efectua adițional:

 • Electrocardiograma
 • Examenul fizic, cu o atenție specială la inimă și tensiunea arterială
 • Analize de sânge pentru markerii cardiaci serici – substanțele care nimeresc în circulația sanguină, dacă inima este afectată. Cel mai frecvent, este vorba despre testul troponinei.

Durata simptomelor

Cât de mult durează simptomele infarctului miocardic acut depinde de persoană. În aproape 15% dintre cazuri pacientul nu ajunge la spital și decedează în scurt timp după debutul acestora.

Prevenirea

Infarctul miocardic acut poate fi prevenit prin:

 • Exerciții fizice regulate
 • Alimentația sănătoasă
 • Menținerea greutății ideale
 • Renunțarea la fumat
 • Monitorizarea tensiunii arteriale
 • Scăderea din LDL, cantitatea de colesterol „rău”

 

 Tratamentul

Tratamentul infarctului miocardic depinde de starea pacientului și de cât de mare este riscul decesului subit. Imediat ce este posibil, pacientul va primi tratamentul cu aspirină și alte preparate care vor contribui la prevenirea coagulării sângelui în arterele coronariene.

De asemenea, pacientul va primi un supliment de oxigen, medicație pentru a reduce din dureri și a micșora necesitatea inimii în oxigen, nitroglicerină pentru a favoriza pătrunderea sângelui în celulele musculare ale inimii și statine pentru a micșora nivelul colesterolului din sânge.

Inițial, pacientului i se va indica o terapie de reperfuzie, scopul căreia este restabilirea circulației sangvine către zona afectată a mușchiului cardiac cât mai rapid posibil.

Terapia adițională depinde de existența complicațiilor infarctului miocardic. De exemplu, medicamente adiționale pot fi necesare pentru a trata aritmiile cardiace (bătăile anormale ale inimii), tensiunea arterială joasă sau insuficiența cardiacă congestivă.

Când să te adresezi unui specialist?

Apelați IMEDIAT la asistența medicală urgentă, dacă aveți dureri în piept, chiar dacă vă gândiți că este doar o indigestie sau că sunteți prea tânăr/tânără pentru a suferi de un infarct miocardic acut. Tratamentul rapid mărește șansele afectării minime a inimii. Cu cât mai rapid, după debutul simptomelor, este efectuată terapia de reperfuzie, cu atât mai eficientă este aceasta.

Prognosticul

Supraviețuirea în urma unui infarct miocardic acut a crescut foarte mult în ultimii douăzeci de ani. Totuși, unii oameni decedează subit fără a ajunge la spital. Pentru majoritatea persoanelor ajunse rapid la spital, după debutul simptomelor, prognosticul este foarte bun. Multe persoane părăsesc spitalul într-o stare satisfăcătoare, cu o leziune minoră a mușchiului cardiac.

Sursa foto: 
gafpa.org
La Inceput