Nucile de copac- beneficii pentru sănătatea cardiovasculară

 

Într-un studiu paralel controlat, persoanele cu obezitate sau supraponderale care au mâncat nuci de copac ca parte a unui program de 24 de săptămâni de pierdere în greutate și de menținere a greutății au înregistrat niveluri crescute de serotonină, care poate îmbunătăți starea de spirit.

Nucile de copac sunt bogate în nutrienți, iar consumul acestora în locul altor gustări nu a fost asociat cu creșterea în greutate.

Autorii unui nou studiu au stabilit recent o legătură între consumul de fructe cu coajă lemnoasă - migdale, caju, alune de pădure, alune de pădure, macadamia, nuci pecan, fistic și nuci - și o reducere a tensiunii arteriale, un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare. Tocmai au publicat un nou studiu care ar putea explica această legătură.

Cercetătorii au descoperit că nucile de copac au crescut nivelurile de metaboliți cardioprotectori ai L-triptofanului în probele de plasmă și de materii fecale colectate de la participanții la studiu.

Studiul a fost un studiu randomizat, controlat, paralel, care a implicat 131 de persoane cu obezitate sau supraponderale pe parcursul unui program de 24 de săptămâni de pierdere în greutate și de menținere a greutății.

Dieta tuturor participanților a inclus o gustare zilnică de 42 grame. Dintre cele 95 de persoane care au finalizat studiul, 39 de indivizi au mâncat covrigi ca și control, în timp ce alte 56 de persoane au mâncat în schimb gustări din nuci de copac cu aceeași valoare calorică. La finalul perioadei de studiu, cercetătorii au analizat mostre de fecale și de plasmă sanguină de la fiecare participant pentru a stabili efectele diferitelor gustări.

Persoanele care au mâncat nuci de copac au înregistrat creșteri semnificative ale nivelului de serotonină din sânge în săptămâna 12 (60,9%), și în săptămâna 24 (82,2%), comparativ cu nivelurile inițiale. Cei care au mâncat covrigi au înregistrat o creștere a nivelului de serotonină din sânge în timpul fazei de întreținere a studiului, între săptămânile 12 și 24.

Triptofanul este singurul precursor al serotoninei din organism, căruia i se atribuie rolul de a susține o serie de funcții ale corpului, inclusiv starea de spirit, somnul și digestia.

Studiul este publicat în revista Nutrients.

Cercetarea a fost finanțată de International Tree Nut Council Nutrition Research & Education Foundation, împreună cu Departamentul de Apărare al SUA, VA Merit Review și VA Career Development Award.

Gustări mai sănătoase pentru a ajuta inima

Potrivit Institutului de Tehnologie Alimentară (IFT), americanii mănâncă 2,7 gustări pe zi, iar un număr tot mai mare de adulți tineri consumă până la cinci sau mai multe.

Potrivit Școlii de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard, copiii obțin aproximativ 27% din aportul lor zilnic de calorii din gustări.

Gustările pot duce la creșterea nedorită în greutate, iar gustările nesănătoase ajung adesea să înlocuiască alimentele mai hrănitoare din dieta zilnică.

Nucile de copac și metabolismul triptofanului

Nucile de copac conțin cantități substanțiale de triptofan, care este un aminoacid esențial care ajută la susținerea creșterii și a sănătății generale.

Triptofanul este metabolizat prin trei căi, cea a cinureninei și cea a serotoninei în celulele corpului și cea a indolului în bacteriile intestinale.

Metabolismul perturbat al triptofanului a fost legat de bolile metabolice, inclusiv obezitatea și bolile cardiovasculare.

Autorul corespondent al studiului, Dr. Zhaoping Li, a declarat că noul studiu răspunde, cel puțin parțial, la întrebarea pusă de cercetările anterioare ale grupului său: „Unul dintre mecanismele posibile este prin schimbare a metabolismului triptofanului.”

Dr. Li a declarat într-un comunicat de presă emis de International Tree Nut Council Nutrition Research & Education Foundation că a descoperit noi asocieri între metaboliții triptofanului și tensiunea arterială, ritmul cardiac și sațietatea la subiecții supraponderali/obezi, sugerând un impact mai larg al metabolismului triptofanului în sănătatea generală, inclusiv în sănătatea cardiovasculară.

„Microbiomul intestinal și metaboliții acestora pot contribui la reglarea metabolismului nostru și a stării de spirit”, a declarat ea pentru Medical News Today.

Există și alte motive pentru care studiul are sens, a declarat Michelle Routhenstein, dietetician cardiolog și nutriționist în cardiologie preventivă la EntirelyNourished:

„Interpretarea autorilor a constatărilor din acest studiu conform cărora nucile de copac încurajează metaboliții triptofanului protectori pentru MCV și sănătatea inimii are sens datorită capacității sale de a ajuta la reducerea inflamației, una dintre principalele cauze pentru ateroscleroză și boli de inimă.”

Beneficiile unei cantități mai mari de serotonină

Dr. Li a explicat legătura dintre alimentație și emoții.

„Mâncatul emoțional este un factor semnificativ care contribuie la obezitate. Nucile pot îmbunătăți starea de spirit printr-o creștere a serotoninei care este unul dintre neurotransmițătorii cheie pentru reglarea stării de spirit”, a spus ea.

Cercetătorii au fost surprinși să constate o creștere a nivelului de serotonină în grupul de nuci în timpul secțiunilor de pierdere în greutate și de menținere a greutății din cadrul studiului. Doar grupul cu nuci de copac a înregistrat niveluri crescute de serotonină fecală.

La sfârșitul studiului, ambele grupuri aveau niveluri mai ridicate de serotonină în sânge.

Autorii speculează că această creștere finală a serotoninei din sânge pentru toți participanții poate fi o dovadă a răspunsului organismului la pierderea în greutate.

„O creștere a nivelurilor de serotonină poate fi benefică pentru persoanele supraponderale sau obeze care încearcă să obțină o pierdere în greutate, datorită rolului său în cheltuielile energetice și în suprimarea apetitului”, a mai precizat Routhenstein.

Ce este bun în nucile de copac

Conform studiului „Tree Nuts and Peanuts as Components of a Healthy Diet”:

„42 de grame de nuci de copac sau alune furnizează mai mult de 10% din doza alimentară recomandată pentru bărbați adulți pentru proteine, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru, tiamină și vitamina E. În plus, 1,5 oz (42 g) de nuci de copac furnizează mai mult de 10% din doza zilnică recomandată pentru bărbați adulți pentru vitamina B-6 și seleniu.”

Routhenstein a enumerat câțiva nutrienți semnificativi asociați cu câteva nuci de copac:

  • Fisticul conține fitosteroli, potasiu și carotenoizi care favorizează o bună sănătate a vaselor de sânge și a lipidelor din sânge.
  • Nucile de Brazilia conțin seleniu, care ajută la combaterea stresului oxidativ și stimulează sănătatea inimii și sănătatea imunitară.
  • Nucile pecan sunt bogate în cupru, care ajută la metabolismul zahărului din sânge și poate contribui la menținerea unei glande tiroide sănătoase.
  • Migdalele sunt bogate în antioxidanți, fibre și proteine.
  •  O singură nucă de Brazilia furnizează 100% din cantitatea zilnică recomandată de seleniu.

Deși nucile sunt bogate în energie, îngrijorările legate de legătura dintre acestea și creșterea în greutate par nejustificate. Studiile au arătat că un consum mai mare de nuci este asociat cu reduceri ale greutății corporale și ale grăsimii corporale, sugerând că acestea nu contribuie la creșterea în greutate.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.agmrc.org
La Inceput