Travaliul forțat – când se aplică, metode și riscuri

Inducerea nașterii este descrisă atunci când este declanșată în mod artificial. Procedura se va aplica în cazul în care medicul consideră că este mai sigur pentru copilul tău ca să fie născut mai devreme. Conform Centrului de control al bolilor din SUA, aproximativ una din cinci femei suferă inducerea forțată a travaliului. Sunt destule motive pentru care travaliul este indus forțat.

De ce ar putea fi nevoie de un travaliu indus?

Este foarte probabil ca doctorul să apeleze la această procedură în cazul în care:

  • Sarcina a trecut de 41 săptămâni, deși momentul exact poate depinde de politica spitalului.
  • Apele s-au rupt, dar travaliul nu a început. Dacă nu intri în travaliu în termen de o zi există un risc crescut ca tu sau copilul tău să dezvoltați o infecție. Astfel, doctorul va recurge la nașterea indusă la aproximativ 24 de ore de la ruperea apelor.
  • Ai diabet zaharat, ceea ce înseamnă că există un risc mic ca bebelușul să fie mai mare decât în ​​mod normal. Dacă este în creștere, medicul îți va recomanda o naștere indusă după 38 săptămâni de sarcină.
  • Ai o afecțiune cronică, cum ar fi pre-eclampsie sau boli de rinichi, care amenință bunăstarea ta sau starea de sănătate a copilului.
  • Ai 40 de ani sau mai mult, ceea ce înseamnă un risc crescut de naștere a unui făt mort. Procedura de naștere indusă va reduce riscul.

Cum se produce inducerea sarcinii?

Există câteva metode, unele pot fi repetate. Iată ordinea în care este foarte probabil să-ți fie recomandate:

Desprinderea membranelor

Se produce atunci când o moașă sau medic introduce un deget prin cervix și va separa manual sacul amniotic de partea inferioară a uterului. Dacă ți s-au rupt apele, dar travaliul nu a început, desprinderea membranelor nu este recomandată, deoarece ar putea crește riscul de infecție.

Membranele constituie sacul care înconjoară copilul și care deține lichidul amniotic. În timpul procedurii, doctorul încearcă să le separe de colul uterin, pentru a stimula în mod direct producția de prostaglandine, care poate ajuta la declanșarea contracțiilor.

Procedura ar putea fi repetată de câteva ori până la începerea contracțiilor, de aceea vei simți incomoditate și chiar durere, însoțite de crampe și sângerări.

Prostaglandinele

Prostaglandina este o substanță asemănătoare hormonului care provoacă dilatarea colului uterin și respectiv stimulează contracțiile. Înainte de a utiliza această metodă, bătăile inimii copilului trebuie să fie monitorizate continuu timp de 30 de minute. Acestea pot fi introduse prin pastile sau gel supozitor inserat în vagin. Prostaglandinele îți pot provoca stări febrile, greață, diaree și durere.

Dacă prostaglandinele nu funcționează deloc, medicul ar putea recurge din nou la travaliu indus sau chiar la cezariană.

Ruperea artificială a membranelor

Această metodă este folosită pentru declanșarea travaliului, mai ales dacă ai cel puțin câțiva centimetri în dilatație. Medicul va introduce un instrument prin cervix pentru a găuri sacul amniotic. Nu în toate cazurile însă contracțiile se vor declanșa, astfel că ar putea fi nevoie de alte metode de provocare a nașterii, deoarece, în cazul în care nașterea nu se realizează într-un interval de 24 de ore maxim, există riscul apariției unor infecții. 

Administrarea oxitocinei

Oxitocina este forma sintetică a hormonului feminin oxitocina. Acesta este administrat intravenos și începe cu o doza mică, aceasta fiind modificată la fiecare 15-30 de minute până contracțiile devin regulate Contracțiile cauzate de oxitocină tind să fie mai intense decât cele naturale. Deci, ar trebui să-ți fie administrată o epidurală pentru ameliorarea durerii.

Această metodă implică și riscuri, cum ar fi hiperstimularea. Nu este grav însă, dacă acest lucru se întâmplă, vei primi medicamente pentru a încetini contracțiile.

Cum mă pregătesc pentru un travaliu indus?

Pentru a înțelege mai bine ce urmează să se întâmple, cere toate informațiile de la medicul tău. Asigură-te că nașterea provocată este singura soluție în cazul tău. Poți solicita soluții de ameliorare a durerii.

Sursa foto: 
today.it
La Inceput