Cele mai mari provocări în calea alăptării. Cum le depășești

Majoritatea mamelor încep să-și alăpteze copiii încă din maternitate, dar o bună parte dintre ele renunță după o scurtă perioadă după ce ajung acasă.

Multe mămici consideră alăptatul la sân foarte dificil. Atunci când bebelușul plânge mai mult decât de obicei, mama se gândește imediat că laptele matern nu îi mai este suficient. La fel, dacă acesta poate avea colici, diaree, indigestie, mămica va tinde să creadă că problema este în calitatea laptelui matern cu care îl hrănește. Neîncrederea, problemele de adaptare, dar și prejudecățile sunt unele provocări în calea alăptării.

Cele mai mari provocări în calea alăptării// Un nou început – puțină pregătire

Foarte multe mame consideră că alăptarea este un proces natural, de aceea n-ar fi nevoie de pregătire specială. În același timp, fiind indispusă de depresia post-partum sau baby-blues, sentimentul responsabilității pentru viața micuțului devine copleșitor.

O soluție este informarea corectă despre lactație și procesul de alăptare din perioada prenatală. Deși pare inutil, mămicile trebuie să ceară sfatul unui consultant în alăptare, dacă la maternitate nimeni nu le-a explicat aceste lucruri. Din păcate însă, cel mai frecvent așa și se întâmplă. În același timp aveți grijă că sentimentele de tristețe inexplicabilă și inutilitate nu persistă. Ar putea fi vorba despre depresie postnatală, iar în acest caz este bine să cereți ajutorul doctorului. Nu trebuie să permiteți ca depresia să vă distrugă fericirea de fi mamă.

Cele mai mari provocări în calea alăptării//Adaptarea

Deși multe mămici cred că alăptarea va reuși din prima, datorită instinctelor – a mamei de a alăpta, iar a bebelușului de a suge - nu este chiar așa. Alăptarea nu e o lecție gata învățată, nici pentru mame, nici pentru copii. E un proces care se prinde pe parcurs, cu reușite și mici eșecuri. Mamele trebuie să învețe, prin încercări repetate, care sunt pozițiile cele mai bune pentru alăptare, cum trebuie să prindă copilașul sânul, când și cum să elibereze sânii de tensiunea laptelui, de câte ori trebuie să alăpteze și cât de mult.

Cele mai mari provocări în calea alăptării//Oboseala

Schimbările hormonale, trezitul noaptea pentru a alăpta și multe alte zeci de lucruri care le faci pentru prima dată, te vor epuiza la maxim. Și atunci biberonul și laptele praf s-ar putea să vă pară soluția perfectă.

Totuși dacă vă pregătiți din timp din punct de vedere psihologic pentru toate aceste lucruri, cu siguranță n-o vă mai pară alăptatul imposibil. În plus, aveți mare nevoie de sprijin, fie că este vorba despre soț sau de rudele tale, cu siguranță îți vor fi de mare ajutor.

Cele mai mari provocări în calea alăptării//Prejudecăți despre alăptare 

Mamele se confruntă des cu prejudecăți în privința alăptatului în public care pare, oricât de paradoxal ar suna, o chestie imorală. Prejudecățile sunt tot mai multe cu cât vârsta copilului este mai mare.

Indiferent de ce crede lumea despre tine, tu trebuie să-i asiguri copilului tău dreptul de a crește natural și de a se alinta la sânul tău. Este adevărat, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea cel puțin până la jumătate de an. Dar nimeni niciodată n-a spus că prelungirea alăptării este o decizie rea. Așa că poți continua și la un an și mai mult. Atât cât simte nevoia copilul tău.

 

Sursa foto: 
pinterest.com
La Inceput