Cum să lupți cu deficitul de fier la copii

Deficitul de fier la copii în primii ani de viață se înregistrează destul de des. Motivul insuficienței acestui microelement foarte important constă nu doar în alimentarea incorectă a bebelușului, dar și în capacitatea mică de asimilare a fierului din produse.

În consecință, scade imunitatea, copilul este mai puțin activ și poate dezvolta alergii. De aceea, părinții trebuie să știe cu ce să-și hrănească micuții, încât să le asigure organismul cu suficient fier, așa încât el să crească sănătos.

Cauzele deficitului de fier

În primele 6 luni de viață, bebelușul primește o cantitate suficientă de fier din laptele mamei – hrana ideală pentru nou-născuți. Către șase luni, cantitatea de fier din laptele mamei scade, însă necesitățile organismului copilului sunt în creștere. Acest lucru duce la deficitul de fier în organismul în dezvoltare. În termeni medicali această stare se numește anemie feriprivă.

În perioada timpurie, organismul copilului de dezvoltă activ. Din acest motiv, el are nevoie de substanțe nutritive și de mult oxigen. Fiind parte componentă a sângelui, fierul participă la transportarea oxigenului din plămâni către toate țesuturile, organele și sistemele din organism.

Livrarea directă a oxigenului către fiecare celulă formează hemoglobina. Aceasta este o proteină specială, care ajută la transportarea oxigenului în sânge.

Astfel, carența de fier duce la alimentarea insuficientă a organismului cu oxigen. În consecință, scade imunitatea și crește oboseala. În plus, anemia feriprivă este foarte periculoasă pentru copiii de până la 3 ani, când se formează activ creierul și sistemul nervos. Consecință a deficitului de fier în această perioadă poate duce la stoparea creșterii și devieri mentale.

Pentru a stabili o diagnoză corectă este necesar să vă consultați cu medicul și să faceți un test de sânge. Este important să identificați și să completați deficitul de fier cât mai devreme, pentru că acest lucru va permite bebelușului să crească sănătos și activ.

La copiii mici lipsa de fier se manifestă prin apatie, oboseală accentuată și chiar anorexie. Dezvoltarea psihomotorie încetinește, iar performanțele intelectuale scad. Carenta de fier poate genera probleme de comportament: teamă excesivă, iritabilitate, somn agitat. 

Cum previi și completezi deficitul de microelemente în organism?

O alimentaţie completă și echilibrată este cel mai important lucru pentru profilaxia deficitului de fier. De la 6 luni în meniul bebelușilor trebuie inclusă carnea, sub formă de piure, fără adaosuri inclusiv de sare. Poate fi carne de găină, de curcan, miel, porc sau de vită. Carnea este o sursă bogată de minerale, precum fierul, iar digestia acestora este mult mai bună decât cea din fructe, legume sau cereale. Cantitatea de fier absorbit din legume și din cereale crește atunci când aceste alimente sunt consumate odată cu carnea sau peștele sau cu alimente bogate în vitamina C.

În majoritatea cazurilor, cel mai corect și echilibrat meniu include carne și produse bogate în nutrienți fac posibilă nu doar completarea, dar și previne deficitul de fier la copii.

ATENȚIE ! Doar cazurile severe de deficit de fier necesită administrarea de suplimente pe bază de fier (pastile sau administrare intravenoasă) și numai sub supraveghere medicală, deoarece fierul este foarte toxic dacă este administrat în cantitati prea mari. Supradozele de fier produc toxicitate și afectează ficatul, inima și da metabolismul micuțului peste cap.

În copilăria timpurie, simptomele deficitului de fier sunt totuși neînsemnate. De aceea, este important să urmați cu atenție alimentația copilului și să treceți peste examenele medicale planificate.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
nopatio.com.br
La Inceput