Etapele trecerii la alimentația mixtă. Cu ce trebuie să hrănim bebelușul

Orice mamă care decide să-și treacă bebelușul la alimentație artificială se întreabă cum poate face acest lucru cât mai corect și ce amestec de lapte trebuie să-i ofere micuțului pentru a-i satisface toate nevoile alimentare.

Chiar dacă pentru alegerea acestui amestec este nevoie de sfatul medicului pediatru, cunoștințe elementare sunt necesare. Este important ca mama să înțeleagă compoziția de bază a amestecurilor alimentare pentru copii. Iată de ce vă oferim câteva sfaturi și explicații care vă vor fi de ajutor.

Amestecurile alimentare pentru copii sunt apropiate, după compoziție, de laptele matern. Astfel, în primul an de viață, micuțul este asigurat cu toţi nutrienții necesari pentru creştere și dezvoltare.

Laptele mamei, fără îndoială, este cel mai bun și mai folositor aliment pentru bebeluș. Totuși, dacă alăptarea este imposibilă, pot fi folosite amestecuri din lapte adaptate. Unul dintre componentele cheie ale amestecurilor este zaharul din lapte. Lactoza este o sursă importantă de energie pentru copil. Celelalte două componente cheie sunt proteinele și grăsimile. Oricât de straniu ar părea, formula de lapte, ca și laptele mamei, conține foarte puține proteine, pentru a nu supraîncărca organele imature ale copilului. Grăsimile asigură de la 30% la 50% din energia zilnică necesară organismului acestuia. Mai mult, acestea îndeplinesc o funcție importantă pentru organism –participă la formarea creierului și vederii, precum și la sintetizarea hormonilor.

Amestecul din lapte pentru copii conține cele mai importante vitamine și minerale, necesare pentru creșterea și dezvoltarea lui

Un element foarte important în amestecul de lapte este calciul, care ajută copilul să crească  puternic și sănătos. Acesta este absorbit de organism în combinație cu vitamina D, care este oferită bebelușilor pentru a preveni rahitismul. Pentru formarea celulelor sănătoase în organism și asigurarea organelor și țesuturilor copilul are nevoie și de fier.

Zincul ajută la creșterea în greutate, formarea sistemului muscular și scheletului și are un rol important în menținerea sistemului imunitar.

Vitamina A are un rol important în dezvoltarea vederii, Vitamina C - pentru formarea hematopoiezei (formarea globulelor roșii și albe din sânge), iar iodul – pentru dezvoltarea psihică.

Atenție, atunci când cumpărați un amestec de lapte, atrageți atenția la proporția de calciu și fosfor

Specialiștii spun că: „Atunci când alegeți formula de lapte, căutați atent proporția de calciu și fosfor. Aceasta trebuie să  fie de 2 la 1. Unele companii declară că alimentele pentru copii pe care le produc conțin mult calciu. Totuși, dacă proporțiile de calciu și fosfor nu sunt respectate, prezența acestor elemente nu are niciun folos”.

Multe formule de lapte pentru bebeluşi conţin elemente foarte apropiate compoziției laptelui matern. Unul dintre acestea este oleina de palmier

În ultima vreme, se discută tot mai des despre utilizarea uleiului de palmier în alimentație. Chiar și așa, nu toată lumea știe că la producerea formulelor de lapte pentru copii nu se folosește uleiul de palmier, ci oleina, o substanță lichidă incoloră, uleioasă, răspândită mai ales în grăsimile vegetale.

Oleina de palmier este principala sursă de acid palmatic, care, la rândul său prevalează în compoziția acizilor grași din laptele mamei (proporție ei ajunge la aproximativ 25%).

Iată de ce pentru a asigura amestecurile de lapte cu grăsimi ce se conţin în laptele matern, fiind considerați „standardul alimentar de aur” pentru copiii de până la un an, producătorii de formule de lapte folosesc oleina de palmier deja de zeci de ani.

Pediatrii spun că acidul palmatic, care se conține în oleina de palmier, stă la baza asigurării copilului cu energie, atât de importantă pentru creșterea activă.

La alegerea formulei de lapte este important să luați în considerare specificul copilului dumneavoastră – vârsta, greutatea, reacțiile alergice și foarte important particularitățile de digestie

Fiecare organism este unic în felul său. Și ceea ce este bine pentru cineva, nu este neapărat bine pentru altcineva. Din acest motiv, pe piață există câteva clase de amestecuri pentru copii. Acest lucru îi oferă posibilitate mamei, împreună cu pediatrul, să aleagă pentru micuț cel mai potrivit amestec de lapte, conform tuturor criteriilor.

Specialiștii atenționează totuși că standardul de aur în alimentarea bebelușilor în primul an de viață este alăptarea. Doar dacă acest lucru este imposibil, treceți la formule artificiale.

Pentru alimentarea copiilor în primul an de viață se folosesc formule de lapte adaptate și amestecuri de lapte fermentat. Copiilor predispuși la alergii la proteinele din laptele de vacă, care deja au anumite manifestări, medicii le recomandă un tratament hipoalergic special.

Amestecurile hipoalergice conțin diferite grade de hidroliză de proteine în lapte - ridicat și moderat. În funcție de scopul lor - primul este destinat tratamentului, iar cel din urmă –prevenirii alergiei la micuții sănătoși.

Pentru copiii intoleranți la lactoză, există formule fără lactoză și cu puțină lactoză. Pentru o digestie normală este important ca amestecul să conțină probiotice și prebiotice.

Medicii pediatri recomandă ca atunci când treceți la alimentația artificială, cu amestecuri, trebuie să fiți atenți cine le produce. E mai bine să folosiți formule produse de companii cu reputație bună, care poartă responsabilitate pentru produs și garantează calitatea componenților pe care-i folosește.

Pentru trecerea bebelușului la alimentație artificială este necesar consultul pediatrului. Totuși, există unele sfaturi, de care mamele pot ține cont începând de acum

Trecerea la mâncarea artificială trebuie făcută treptat, timp de 5-7 zile. Acest lucru va ajuta copilul să se adapteze la noul regim și la noua nutriție, precum și va reduce riscul apariţiei unor probleme de digestie.

Alimentarea la dorinţă și la cererea copilului este posibilă doar în perioada alăptării și puţin când mâncare este alternată. Când treceți la amestecurile artificiale trebuie să respectați un regim pe ore, iar un orar fix vi-l poate spune medicul.

Evitați să-i dați copilului amestecuri diferite. Va fi nevoit de fiecare data să se adapteze la hrana nouă, iar acest lucru reprezintă un stres enorm pentru micul organism. Dacă formula, din varii motive, nu a fost potrivită, sfătuiți-vă cu doctorul pediatru și alegeți alta, luând în considerare toate particularităţile bebelușului. Dacă el se obișnuiește cu astfel de mâncare, opriți-vă la acea formula de lapte.

La pregătirea amestecurilor este important să fie calculată corect doza ei, temperatura apei (e necesar să fie fiartă!), să fie respectată sterilitatea - toate aceste instrucțiuni sunt scrise pe ambalaj.

Pentru a determina corect cantitatea de mâncare pentru bebeluș, e bine ca mama să ceară un consult pediatrului. Și aici trebuie luați în considerare mulţi factori, cum ar fi starea sănătăţii micuțului, nivelul de dezvoltare fizică, pofta de mâncare, etc.

Și încă un moment la fel de important. Când hrăniți copilul, țineți-l în brațe. Așa se va simți mult mai confortabil și mai liniştit.

Țineți minte, trecerea la alimentaţie artificială nu trebuie să afecteze contactul emoțional cu dumneavoastră. De aceea, nu uitați să-i arătați micuțului toată dragostea, ori de câte ori e posibil.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
pinterest.com
La Inceput