Protejea-ți micuțul de constipație și balonare. Zece motive pentru care trebuie să alăptezi

Alăptarea are o mulțime de beneficii pentru bebeluș. Multe mămici se întreabă dacă e bine sau nu să-și alăpteze copilul, iar unele dintre ele chiar ezită să facă acest lucru. Specialiștii ne asigură însă că alăptarea are o mulțime de avantaje pentru bebeluş. Care ar fi acestea?

Este pur și simplu bun pentru sănătatea bebeluşului

Natura a creat lucrurile bine. Laptele produs de organismul mamei răspunde tuturor nevoilor nutriţionale ale micuțului său. Sărac în sodiu, hipoalergenic şi ideal proporţionat în săruri minerale, vitamine, glucide, proteine, enzime şi acizi graşi esenţiali, acest lapte contribuie perfect la dezvoltarea armonioasă a creierului şi a sistemului nervos în primele luni de viaţă.

Mai uşor de digerat decât laptele de vacă şi perfect adaptat tubului digestiv al sugarului, laptele matern diminuează riscurile de balonare, constipaţie sau diaree. Alte avantaje? Plânge mai puțin și este mai liniștit. Chiar și părinții sunt mai liniștiți când bebelușul este alăptat!

Un alt punct forte: laptele mamei este bogat în anticorpi, întăreşte sistemul imunitar încă nedezvoltat al bebeluşului. Acesta este motivul pentru care micuții alăptaţi sunt mai puţin predispuşi la infecţiile bacteriene, precum şi la alte boli ale copilăriei, cum ar fi otita, rinofaringita sau gastroenterita. De asemenea, copiii alăptaţi dezvoltă mai puţine alergii alimentare decât cei hrăniţi cu lapte de vacă.

Este bun şi pentru educarea gustului. În funcţie de alimentaţia ta, laptele îşi poate schimba gustul. Parfumat, dulce, condimentat – bebeluşul descoperă arome diferite şi îşi dezvoltă simţurile. Micuţul tău gurmand e înnebunit după ele!

Şi nu în ultimul rând, compoziţia laptelui se schimbă în timpul alăptării în funcţie de nevoile bebeluşului (mai bogat în zer la început, şi din ce în ce mai concentrat ulterior pentru a fi mai hrănitor). Astfel, el bea cantitatea potrivită, care-i acoperă şi nevoile de lichide şi de hrană. Se opreşte singur când e sătul. Imaginează-ţi cum doarme la sânul tău, cu o picătura de lapte în colţul buzelor…

Este bun pentru echilibrul emoţional al bebeluşului

„Când alăptez, mă simt ca şi cum aş fi într-un glob protector, doar eu și bebeluşul meu, un moment de fericire care mă face să uit de restul lumii.“ Schimburi de priviri, de zâmbete şi  cuvinte dulci alăptarea este un moment de complicitate privilegiată între mamă şi bebeluşul ei. Această intimitate fizică, care continuă intimitatea vieţii intrauterine, contribuie la confortul sugarului şi îi asigură un sentiment de siguranţă. Alăptarea nu înseamnă doar mâncare. Ajută copilul să se calmeze şi chiar să adoarmă. Aceste „dulci alăptări“, anticipând plăcerea primelor jucării, îi favorizează echilibrul emoţional şi psihologic. A se consuma fără moderaţie!

Există o durată de alăptare ideală? O mămică trebuie să alăpteze o lună, trei, şase sau mai mult? Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă alăptarea exclusivă a nou-născutului în primele şase luni de viaţă.

Ţi se pare prea mult să alăptezi şase luni? Desigur, se ştie că, pe măsură ce durata alăptării creşte, beneficiile sunt mai mari. Depinde însă de fiecare mămică să îşi hotărască timpul de alăptare în funcţie de propriile dorinţe, de cele ale copilului ei, precum şi în funcţie de obligaţiile pe care le are. Oricât timp ar aloca o mamă alăptării, acesta va fi întotdeauna un bonus binevenit pentru bebeluş!

Notă: Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusive până la vârsta de 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare, în paralel continuând alăptarea. Compania Nestle susţine această recomandare.

Material oferit de compania Nestlé. 

 

 

Sursa foto: 
bild.de
La Inceput