Trecerea la alimentaţia artificială: ce trebuie să conțină o formulă de lapte

Atunci când decide trecerea la alimentaţia artificială, fiecare mamă este preocupată de numeroase aspecte, cum ar fi modul cel mai corect de trecere de la alimentaţia naturală la cea artificială și care este formulă de lapte care poate să-i ofere bebeluşului  toate necesităţile nutriționale.

Chiar dacă atunci când doriţi să alegeţi o formulă de lapte potrivită şi să o introduceţi în regimul alimentar al bebeluşului dumneavoastră este necesară consultarea unui medic pediatru, cunoaşterea regulilor de bază şi formarea unei idei clare asupra principalelor componente care intră în compoziţia formulelor de lapte este una benefică.

Iată câteva sfaturi şi recomandări valoroase în acest sens destinate mamelor:

1. Formulele moderne de lapte au o compoziţie similară laptelui matern, astfel, acestea asigură bebeluşului cantitatea de substanţe nutritive şi vitamine necesară pentru o creştere şi dezvoltare armonioasă în primul an de viaţă

Laptele matern este, cu siguranţă, cel mai util, nepreţuit şi vital aliment pentru bebeluşul dumneavoastră. În cazul în care alăptarea la sân a copilului nu mai este posibilă, în regimul alimentar al acestuia pot fi introduse formulele de lapte adaptate. Unul dintre componentele-cheie ale formulelor de lapte este zahărul de lapte sau, mai bine spus, lactoza, care este o sursă foarte importantă de energie. Proteinele şi grăsimile sunt, de asemenea, alte două componente de nelipsit. Oricât ar părea de straniu, formulele de lapte conţin o cantitate redusă de proteine, ca şi laptele matern de altfel, pentru a nu suprasolicita organele insuficient de dezvoltate ale bebeluşului. Grăsimile asigură de la 30 la sută până la 50 la sută din necesarul zilnic de energie a organismului copilului. Mai mult, grăsimile joacă un rol foarte important în organismul bebeluşului şi anume participă la procesul de formare a creierului şi al aparatului vizual, precum şi la sinteza hormonilor.

2. Formulele de lapte pentru sugari conţin cantitatea de vitamine şi minerale necesare pentru creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului

Unul dintre cele mai importante elemente regăsite în compoziţia formulelor de lapte este calciul. Acesta reprezintă cheia unui organism puternic şi sănătos. Calciul este asimilat şi folosit de către organism doar în combinaţie cu vitamina D. Pentru formarea unor celule sanguine sănătoase şi alimentarea cu oxigen a organelor şi ţesuturilor, organismul copilului are nevoie de fier. Zincul contribuie la creşterea în greutate, formarea sistemului muscularo-osos (aparatul locomotor) şi joacă un rol important în menținerea funcționării optime a sistemului imunitar. Vitamina А este deosebit de importantă pentru dezvoltarea vederii, Vitamina C sprijină activitatea hematopoietică, iar iodul reprezintă un element vital pentru dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos în general.

Un lucru extrem de important este ca, atunci cînd doriţi să achiziţionaţi o formulă de lapte, să acordaţi o atenţie sporită raportului dintre calciu şi fosfor pe care aceasta îl conţine.

Larisa Scheplyagina, doctor în științe medicale, profesor universitar la Institutul Clinic Regional de Cercetare numit după M.F. Vladimir, ne atrage atenţia asupra următorului fapt:„Atunci când alegeți o formulă de lapte este foarte important să vă uitați la conținutul de calciu și fosfor pe care aceasta îl conține, raportul dintre cantitatea de calciu şi cea de fosfor trebuie să fie de 2 la 1. Unele companii afirmă că produsele alimentare pentru copii conţin un volum mai mare de calciu, cu toate acestea, dacă raportul de calciu şi fosfor nu este respectat, acest volum este pur şi simplu inutil”.

3. În compoziţia multor formule de lapte se regăsesc anumite elemente foarte similare celor regăsite în laptele uman. Printre acestea se numără şi oleina de palmier.

În ultimul timp, se discută tot mai mult despre folosirea uleiului de palmier la producerea formulelor de lapte. Cu toate acestea, puţini ştiu că în procesul de fabricare a produselor alimentare pentru copii, de cele mai multe ori, nu este utilizat uleiul de palmier în sine, ci doar fracţiunea lichidă a acestuia numită şi oleină de palmier. Oleina de palmier reprezintă principala sursă de acid palmitic, iar acidul palmitic, la rândul său, prevalează în compoziția acizilor grași din laptele matern,care reprezintă „standardul de aur" în alimentaţia sugarului în primul an de viaţă.

Oleina de palmier reprezintă un component inofensiv al uleiului de palmier, fapt confirmat prin utilizarea acesteia, deja de-a lungul unei perioade destul de îndelungate, de către producătorii alimentelor pentru copiii. Siguranța folosirii oleinei de palmier este confirmată de Regulile și Normele Sanitare 2.3.21940-05 „Organizarea produselor alimentare pentru copii”, precum şi de statutul GRAS (calificativ acordat produselor alimentare precum şi celor medicamentoase care confirmă siguranţa absolută a substanţelor folosite la producerea acestora), atribuit de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA.

„Oleina de palmier este folosită de mai bine de zeci de ani  în producerea alimentelor pentru copii, şi este important să menţionăm faptul că oleina reprezintă fracţia purificată a uleiului de palmier şi este absolut inofensivă pentru organismul copilului. Oleina de palmier constituie principala sursă de acid palmitic care, după cum bine ştim, este o componentă importantă a laptelui matern. Acidul palmitic stă la baza aprovizionării cu energie a bebeluşului, ceea ce este foarte important în perioada de creştere activă a copilului”, mai spune Scheplyagina.

4. Este foarte important ca atunci cînd alegeţi o formulă de lapte pentru bebeluşul  dumneavoastră să ţineţi cont de particularităţile individuale ale acestuia: vârsta şi greutatea corporală, predispoziţia la reacţii alergice, caracteristicile distincte ale digestie.

Fiecare organism uman este și, prin urmare, anumite alimente pentru unele persoane pot fi benefice, iar pentru altele pot reprezenta tocmai contrariul. Anume din aceste motive, pe piaţă au fost introduse mai multe clase de formule pentru sugari, acest fapt oferind posibilitatea mamei ca, împreună cu medicul pediatru, să aleagă acea formulă a cărei compoziţie satisface în deplină măsură necesităţile şi particularităţile de creştere ale bebeluşului. Nu uitaţi că alăptarea este recunoscută ca fiind standardul de aur în ceea ce priveşte hrănirea bebeluşului pînă la vârsta de un anişor, iar pentru hrănirea artificială a acestuia cu formule de lapte puteţi opta doar când acest proces natural nu este posibil.

Pentru alimentarea bebeluşului în primul său an de viaţă au fost concepute formule de lapte şi de lapte fermentat adaptate. Medicii recomandă ca copiii predispuşi să dezvolte alergii la proteina din lapte de vacă să fie hrăniţi cu  formule hipoalergenice sau cu scop terapeutic. Formulele hipoalergenice conțin proteine din lapte cu diferite nivele de hifroliză (ridicat şi moderat) şi, în funcţie de acestea, variază şi destinaţia lor finală: cele din primul caz sunt destinate pentru tratament, iar cele din cazul al doilea, pentru prevenirea alergiilor la copii sănătoşi. Pentru copiii cu intoleranţă la lactoză au fost concepute formulele de lapte fără lactoză şi cu conţinut redus de lactoză. Dacă doriţi ca bebeluşul să se bucure de o desfăşurare normală a activităţii sistemului digestiv, asiguraţi-vă că formulele pe care le achiziţionaţi conţin probiotice şi prebiotice.

Atunci cînd treceţi la alimentaţia artificială, o atenţia sporită trebuie acordată producătorului formulelor de lapte, cel mai bine ar fi să acordaţi preferinţă unei companii cunoscute şi care se bucură de o reputaţie bună. Reputaţia companiei reprezintă responsabilitatea pe care acesta şi-o asumă aferent calităţii produselor sale şi a componentelor pe care le utilizează la producerea lor.

5. Pentru trecerea bebeluşului la alimentaţie artificială este necesară consultarea unui medic specialist. Totuşi, există câteva recomandări utile

Trecerea de la alimentaţia naturală la cea artificială reprezintă un proces destul de complicat şi, de aceea, trebuie să-l faceţi treptat, pe parcursul a 5-7 zile. Acest lucru va ajuta bebeluşul să se adapteze mai uşor la noul său regim alimentar şi, de asemenea, va reduce riscul de dezvoltare a tulburărilor digestive.

Alimentarea copilului la dorinţă şi la cererea acestuia este posibilă doar în perioada alăptării şi într-o măsură destul de mică, atunci când mâncarea acestuia este alternată. În perioada trecerii la alimentaţia artificială este foarte important să respectaţi un orar strict al meselor pe care vi-l poate recomanda medicul.

Evitaţi să-i oferiţi bebeluşului diferite tipuri de formule de lapte. Acesta va fi nevoit să se adapteze la fiecare tip de hrană în parte, iar acest proces reprezintă o adevărată povară pentru organismul său în creştere. Dacă formula pe care aţi ales-o, dintr-un motiv sau altul, nu este potrivită pentru bebeluş, cereţi sfatul medicului pediatru şi alegeţi o altă formulă, luând în considerare toate necesităţile şi particularităţile individuale ale acestuia şi în cazul în care alegerea a fost una reuşită, încercaţi să-i rămâneţi fidelă.

La pregătirea formulei, este foarte important să calculaţi corect doza administrată, să verificaţi temperatura apei (care trebuie să fie neapărat fiartă!) şi să vă conformaţi normelor de sterilitate. Toţi aceşti paşi sunt indicaţi pe ambalaj. Este recomandat ca atunci când doriţi să determinaţi cantitatea de lapte ce urmează a fi administrată bebeluşului, să cereţi sfatul unui specialist. La această etapă, de asemenea, trebuie să luaţi în considerare mai mulţi factori, cum ar fi starea sănătăţii bebeluşului, nivelul său de dezvoltare fizică, pofta de mâncare, etc.

Un alt aspect nu mai puţin important, atunci când vă hrăniţi bebeluşul, este să-l ţineţi în braţe. Astfel, acesta se va simţi mult mai liniştit şi mai confortabil. Nu uitaţi că trecerea la alimentaţia artificială nu trebuie să afecteze nicidecum contactul emoţional pe care îl aveţi cu bebeluşul, de aceea aveţi grijă ca de fiecare dată când îl hrăniţi să-i dăruiţi toată dragostea de care acesta are nevoie.

Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare în paralel cu continuarea alăptării.

Acest material vă este oferit de către Compania Nestle.

 

Sursa foto: 
jbcnews.net
La Inceput