DE CE BĂRBAȚII NU AU CELULITĂ? Aceasta este o întrebare frecventă pe care și-o pun femeile

 

 

Este o întrebare frecventă pe care de multe ori și-o pun femeile. „Pot avea bărbații celulită?" sau „De ce femeile au celulită și bărbații nu?"  Specialiștii spun că femeile dezvoltă celulită pentru că au un țesut conjunctiv mai slab și celule adipoase mai mari, datorită efectului hormonilor feminini. Bărbații, pe de altă parte, au un țesut conjunctiv mult mai puternic și mult mai puțină grăsime subcutanată, așa că, în mod normal, nu dezvoltă celulită. De fapt, un studiu revoluționar a arătat că acesta este motivul pentru care bărbații nu au celulită, iar femeile au, explicând mecanismele exacte care acționează în pielea femeilor.

DE CE BĂRBAȚII NU AU CELULITĂ ȘI FEMEILE AU: MAI PUȚIN COLAGEN, MAI MULTĂ GRĂSIME

Studiul efectuat pe 20 de bărbați și 20 de femei cu vârste cuprinse între 36 și 92 de ani a arătat că femeile au cu 34% mai puține fibre de colagen și lobuli de grăsime cu 57% mai mari în hipoderm (cel mai profund strat al pielii) în raport cu bărbații. Combinația dintre lobulii de grăsime mai mari care împing pielea în sus și mai puține ancore de colagen care oferă puțină rezistență la presiunea ascendentă a grăsimii, creează aspectul de celulită. Femeile au  mai multă grăsime / mai puțin colagen, și asta se datorează estrogenului și metabolismului colagenului care are loc în timpul ciclului menstrual.

CUM SE FORMEAZĂ CELULITA? „CELULITA REPREZINTĂ TOXINE BLOCATE" ȘI ALTE POVEȘTI DIN BĂTRÂNI

Acest studiu arată, de asemenea, că teoria „celulita reprezintă toxine blocate în organism" este încă un alt mit de pe internet. Bărbații sunt de fapt mai puțin atenți cu dieta, alcoolul și fumatul. Deci, dacă cineva ar trebui să aibă multă celulită din cauza consumului ridicat de toxine, ar trebui să fie vorba de bărbați, nu de femei. Această discuție despre toxine / circulație deficitară s-a dezvoltat cu mai bine de trei decenii în urmă, pe baza unor studii de bază și învechite despre celulită, care au fost înlocuite de studii mai moderne, mult mai bine concepute, inclusiv de cel menționat mai sus. Acele studii spuneau practic că celulita nu există (ca și cum oamenii sunt orbi) sau că celulita este doar un caz de circulație deficitară. Cu toate acestea, afectarea circulației este doar unul dintre aspectele celulitei, principalii factori cauzali fiind mai multă grăsime și mai puțin colagen. Din nefericire, publicul este de obicei cu 10-20 de ani în urma ultimelor progrese ale științei în această privință, ca în aproape tot ceea ce ține de sănătate, iar oamenii încă încearcă să facă masaj limfatic, masaj mecanic sau împachetări corporale detoxifiante pentru a „scăpa de celulită".

DE CE AM ATÂT DE MULTĂ CELULITĂ? ÎMBĂTRÂNIREA ÎN SINE PROVOACĂ CELULITA

Studiul demonstrează, de asemenea, de ce celulita se dezvoltă mai mult odată cu vârsta. În cadrul studiului, s-a constatat că atât bărbații, cât și femeile mai în vârstă au un derm (stratul mijlociu al pielii) mai subțire. Combinați acest lucru cu acumularea treptată de grăsime superficială în lobulii de grăsime pe care i-am menționat mai sus și veți avea o apariție tot mai mare a celulitei odată cu vârsta.

DE CE AU FEMEILE CELULITĂ? CREȘTEREA ÎN GREUTATE PROVOACĂ CELULITĂ (EVIDENT)

Oamenii de știință au mai constatat că, cu cât indicele de masă corporală (IMC) al unei femei este mai mare, cu atât lobulii de grăsime hipodermică și dermică sunt mai mari. Nu există surprize aici. Știu că unele persoane vor spune că există unele femei slabe cu multă celulită și unele femei supraponderale cu puțină celulită, dar acestea sunt excepții. Bineînțeles că vor exista și excepții, dar regula generală se aplică: greutate în plus înseamnă mai multă celulită. De fapt, și bărbații supraponderali / obezi au celulită, deoarece celulele lor adipoase secretă estrogen, sosul secret dintre grăsimea simplă și apariția celulitei.

BĂRBAȚII AU MAI MULT COLAGEN, FEMEILE AU MAI MULTĂ GRĂSIME

Bărbații au grăsimea superficială dispusă în lobulii mai mici, cu mult mai multe ancore de colagen în jurul lor, ceea ce face foarte dificilă proeminența în sus a grăsimii. În plus, asta face ca pielea să fie mai elastică la bărbați. Femeile, pe de altă parte, au lobulii de grăsime mai mari, cu mai puține ancore de colagen în jurul lor pentru a le menține la locul lor, precum și un derm mai slab. Combinația înseamnă mai multă celulită și o piele mai puțin elastică. Pe măsură ce celulele adipoase își măresc dimensiunea, ele distrug țesutul conjunctiv din jurul lor, pentru a se extinde. Acest lucru are ca rezultat mai puțin colagen în jurul pungilor de grăsime mărite în plus, la femei, ciclul lunar descompune treptat țesutul conjunctiv prin intermediul unor enzime numite MMP-uri.

BĂRBAȚII AU COLAGEN MAI PUTERNIC

Mai mult, cercetătorii au descoperit că ancorele de colagen ale bărbaților sunt, de asemenea, cu 65% mai puternice, menținând în continuare pielea elastică și controlând creșterea celulelor adipoase, prin acțiunea de compresie. Faceți colagenul mai slab și veți avea mai multă creștere neinhibată a grăsimii și, prin urmare, mai multă celulită. Mențineți colagenul mai puternic și, într-un fel, sufocați creșterea celulelor adipoase superficiale și aveți mai puțină celulită. Din nou, testosteronul la bărbați și estrogenul/ciclul lunar la femei determină diferența de rezistență a țesutului conjunctiv.

FEMEILE AU ȘI ELE MAI MULTĂ GRĂSIME PROFUNDĂ

În plus, țesutul adipos subcutanat de sub piele (sub hipoderm / stratul de celulită) este cu 49% mai mare la femei decât la bărbați. Acum, o grăsime subcutanată mai mare înseamnă mai multă tensiune asupra ancorelor de colagen. Acest lucru duce la un aspect asemănător celulitei, dar cu vârfuri și adâncituri mult mai mari. Aceasta nu este celulită în sine, dar, în toate scopurile, o putem numi celulită - care este, de asemenea, termenul pe care îl folosesc oamenii obișnuiți.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
https://minutzamene.com/gojaznost-i-celulit/
La Inceput