Pregătirea pentru menopauză. Ce să faci pentru o tranziție lină

Pe măsură ce femeile se apropie de vârsta premenopauzei, se întreabă tot mai des cum se pot pregăti pentru această tranziție. Există câteva măsuri pe care femeile le pot lua pentru a-și ameliora simptomele și pentru a face tranziția cât mai blândă posibil. 

„Este bine să vorbim despre menopauză”, spune Dr. Karen Magraith, fost președinte al Australasian Menopause Society pentru The Guardian.

Cu toate acestea, conștientizarea sporită poate provoca anxietate, iar o întreagă industrie oferă soluții pentru temerile femeilor. Unele femei neagă sau ignoră această tranziție. Menopauza poate aduce bufeuri, scăderea libidoului, creșterea în greutate, schimbări de dispoziție, insomnie și probleme de memorie. Totodată, nu toate femeile vor experimenta aceleași simptome și multe dintre acestea nu sunt sub controlul lor. Ajustările timpurii înainte sau în timpul perimenopauzei, care poate dura între doi și zece ani, pot atenua impactul asupra corpului și relațiilor, transmite The Guardian.

Dr. Magraith sugerează două moduri de pregătire: informarea și menținerea sănătății. Un sondaj din 2022 a arătat că lipsa educației despre menopauză a fost o problemă majoră. Dr. Michelle Woolhouse compară menopauza cu adolescența, fiind o perioadă de schimbări hormonale semnificative.

Menopauza marchează sfârșitul ciclului de reproducere, de obicei între 45 și 55 de ani, și poate afecta sănătatea mintală. „Secretul unei menopauze sănătoase constă în medicina stilului de viață”, spune Woolhouse. Dr. Tamara Nation, medic de familie, subliniază importanța unui stil de viață sănătos pentru sănătatea inimii, metabolismului și oaselor. Este esențial să includem mai multe fructe și legume în dietă, să evităm zahărul și alimentele procesate și să ne asigurăm un aport adecvat de calciu și vitamina D.

Exercițiile fizice sunt vitale. Exercițiile cu greutăți și antrenamentele de rezistență sunt deosebit de importante pentru sănătatea oaselor și menținerea masei musculare. Woolhouse recomandă o combinație de antrenamente de rezistență, yoga și plimbări în natură.

Totuși, există un element de imprevizibilitate în severitatea simptomelor menopauzei. „O greșeală comună este să credem că un stil de viață sănătos va garanta o menopauză ușoară” , spune Magraith. Factorii genetici pot influența simptomele și debutul menopauzei.

Schimbările hormonale pot afecta sănătatea mintală și stresul poate amplifica simptomele. Tehnici de gestionare a stresului precum mindfulness, activitatea fizică și legătura cu natura pot fi de ajutor. Conexiunile sociale sănătoase sunt importante pentru a atenua incertitudinea și a oferi sprijin.

Unele femei pot avea nevoie de ajutor medical pentru simptome moderate până la severe. Există tratamente disponibile, inclusiv terapia hormonală.

O serie de articole despre menopauză publicate în The Lancet propune o abordare  „încurajatoare” care ar contribui la transformarea perioadei premergătoare perimenopauzei într-o perspectivă mai pozitivă, oferind femeilor mai mult control și încredere.

Autorii scriu: „În loc să ne concentrăm pe menopauză ca pe o deficiență endocrină, propunem un model de responsabilizare care recunoaște factorii care modifică experiența, în care pacientul este un expert în propria sa condiție, iar asistentul medical sprijină pacientul să devină un partener egal și activ în gestionarea propriei sale îngrijiri”.

Potrivit The Guardian, punctul de vedere medicalizat, bazat pe boală, al menopauzei, spun ei, trece cu vederea potențialele efecte pozitive, cum ar fi o mai bună sănătate mintală odată cu vârsta și eliberarea de menstruație, tulburări menstruale și contracepție. Reîncadrarea menopauzei poate ajuta la atenuarea anxietății legate de aceasta, văzând-o ca pe o tranziție de viață împuternicitoare care oferă o oportunitate de a crește emoțional.

„Este un moment în care o femeie ... se transformă din anii fertili în anii înțelepciunii”, spune Woolhouse. „Tranziția menopauzei este una dintre cele mai puternice experiențe din viața unei femei”, adaugă ea. „Este un moment de reverență și respect pentru corpul ei, pentru fertilitatea, intuiția și înțelepciunea ei. În medicina chineză este denumită „a doua primăvară”. Primăvara este despre creștere, vitalitate, culoare, expansiune și abundență.”

 

Sursa foto: 
www.womenshealthdenton.com
La Inceput