Substanțele chimice din produsele de igienă ar putea determina pubertatea timpurie la fete

Cercetarea se axează pe substanțe chimice specifice, inclusiv ftalați, parabeni și fenoli. Acestea se regăsesc într-o gamă largă de produse, cum ar fi parfumuri, săpunuri, șampoane, oje, produse cosmetice, pastă de dinți, ruj, parfumuri și loțiuni de piele.

Aceste substanțe chimice „intră în corpul nostru prin piele, fiind absorbite, prin inhalare sau ingerare cum ar fi rujul”, a explicat autorul studiului, Kim Harley. „Odată ajunși în organism, aceștia sunt rapid metabolizați și apoi eliminați în urină”.

Harley este director asociat al Centrului pentru Cercetarea Mediului și Sănătatea Copiilor de la Universitatea din California, Berkeley.

În ceea ce privește modul în care expunerea de rutină la substanțele chimice ar putea afecta pubertatea, cercetătoarea a spus că s-a demonstrat că acestea imită estrogenul în anumite condiții de laborator.

Echipa lui Harley a descoperit că „cu cât mai mare este nivelul de substanțe chimice aflat în corpul mamei sau a fiicei, cu atât mai devreme începe pubertatea” la fete. Nu a fost găsită o astfel de legătură pentru momentul pubertății la băieți.  

Pentru a explora această problemă, cercetătorii au analizat datele colectate într-un studiu care a cuprins femeile gravide în perioada 1999-2000. Femeile au efectuat teste de sânge de două ori pe toata durata sarcinii. De asemenea, au fost efectuate interviuri pentru a măsura expunerea la substanțele chimice în cauză.

Nouă din cele zece probe de urină, prelevate de la mamele însărcinate, au fost pozitive și au arătat prezența substanțelor chimice, care se încadrează în una dintre cele trei clase chimice de interes, cu procente puțin mai mici (aproximativ șapte la zece) în ceea ce privește o substanță chimică numită triclosan.

Medicamentul antimicrobian, triclosan, a fost interzis pentru utilizare în săpun de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente în 2017, dar poate fi găsit și în unele paste de dinți, au constatat cercetătorii.

În cadrul studiului, oamenii de știință au urmărit 338 de adolescenți, cărora le-au analizat probele de urină, începând cu vârsta de 9 ani. Debutul de pubertate a fost apoi verificat în mod regulat între vârsta de 9 și 13 ani.

Cercetătorii au stabilit că pentru fiecare dublare de ftalați în sângele mamei, nivelul părului pubian al fiicei sale a început să crească cu 1,3 luni mai devreme decât de obicei.

O dublare a nivelelor de triclosan a unei mame a fost, de asemenea, legată de începerea ciclului menstrual cu o lună mai devreme decât de obicei pentru fiica acesteia, mai spune studiul.

Cercetătorii au prelevat teste de sânge și de la copii. Grupul lui Harley a constatat că o dublare a nivelelor de paraben la fete a fost legată de creșterea cu o lună mai devreme, atât părului din jurul mameloanelor, cât și cel pubian.

Harley a subliniat că rezultatele „nu sunt neapărat” o dovada absolută a faptului că o astfel de expunere chimică provoacă, de fapt, pubertatea timpurie în rândul fetelor.

„Concluziile noastre corespund cu ceea ce știm despre perturbarea endocrină pe care o provoacă aceste substanțe chimice. Deci, deși nu suntem gata să spunem că expunerea timpurie la aceste produse chimice provoacă pubertate mai devreme la fete, avem suficiente dovezi pentru a ne îngrijora”, a spus în final Harley.

Sursa foto: 
copilul.ro
Sursa: 
La Inceput