Video: Ce este și ce trebuie să știi despre menstruație

Una din schimbările fiziologice a perioadei de pubertate prin care trece o persoană de sex feminin, este menstruația, ca parte a așa-numitului ciclu menstrual. În mod normal, aceasta apare la vârsta de 8-13 ani, iar la unele persoane și mai târziu. Fiecare persoană trece prin perioada pubertății la momentul potrivit pentru organismul acesteia.

Odată ce o persoană de sex feminin ajunge la pubertate, organismul acesteia se pregătește pentru posibilitatea de a concepe un copil. O dată pe lună, unul din cele două ovare elimină un ou mic sau altfel zis un ovul, în trompele uterine. În cazul în care ovulul este fertilizat de spermatozoid, adică are loc concepția, uterul începe să se mărească, iar mucoasa uterină se îngroașă.

Când nu există nici un spermatozoid cu care să se întâlnească ovulul, acesta continuă să se deplaseze prin trompele uterine, ceea ce înseamnă că persoana nu este însărcinată, și deci nici nu avem nevoie ca mucoasa uterină să fie îngroșată. Atunci uterul elimină această mucoasă îngroșată, care de fapt arată ca sângele, prin vagin. Acest proces este numit menstruație sau ciclu menstrual.

În general, menstruația apare la fiecare 21-35 zile, și durează de la două până la șapte zile. Atunci când persoanele au menstruație pentru prima dată, aceasta poate avea o durată mai mică sau mai mare. Uneori puteți întâlni în alte surse cum oamenii numesc aceasta perioadă prin: „acea perioadă a lunii”, „Cod Roșu” sau „Săptămâna Rechinului”.

Lichidul menstrual poate fi abundent, lejer sau aproximativ între aceste două. SPM se descifrează prin Sindromul Premenstrual și este termenul folosit pentru a descrie starea fizică și emoțională prin care trec în fiecare lună multe persoane cu o săptămână sau două înainte de începerea menstruației. În timpul SPM s-ar putea să aveți acnee, să simțiți balonare, oboseală, dureri în spate, dureri de sâni, dureri de cap, constipație, diaree, poftă mare de mâncare, depresie, lipsă de dispoziție, dificultate de concentrare, probleme de gestionare a stresului sau tulburări de somn. Of, este o listă destul de lungă.

Însă, nu-ți face griji. Nu toată lumea trece prin acestea și majoritatea simptomelor dispar atunci când începe menstruația. În timpul menstruației o persoană poate avea dureri menstruale. Acestea ar putea apărea cu una sau două zile înainte de menstruație și pot avea o durată de la două la patru zile.

Durerile menstruale sunt rezultatul contracțiilor uterine atunci când uterul se contractă și se relaxează pentru a elibera și a arunca mucoasa îngroșată. Aceste contracții pot provoca împunsături sau crampe sub formă de durere în partea de jos a abdomenului și a spatelui. Medicamentele împotriva durerilor sau aplicarea de căldură locală, pot reduce disconfortul cauzat de crampe.

Întotdeauna consultați-vă cu un părinte sau tutelă înainte de a lua orice medicament. În timp ce unele persoane au parte de SPM și crampe, altele nu trec prin această experiență. Oricum ar fi, este normal. Începerea menstruației este o parte normală a pubertății și o etapă importantă în trecerea la maturitate.

Dacă ți-a plăcut materialul distribue să-l vadă și prietenii tăi!

 

Sursa foto: 
Medicover
Sursa: 

Amaze.org

La Inceput