Ce este narcisismul adolescentin și cum poate fi prevenit

Autor: Aurelia Bețivu, profesor la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

Adolescenții se află în mijlocul formării identității și învățării modului de a naviga în lumile lor interioare și exterioare. Prin urmare, ei sunt deseori suprasensibili, obsedaţi de sine și nu cunosc nevoile altora. Aceste trăsături sunt, de asemenea, simptome ale unei tulburări de sănătate mintală numită tulburare narcisistă de personalitate.

Tulburarea narcisistă de personalitate este mai răspândită în rândul tinerilor, afectează mai mult bărbații decât femeile și deseori începe în adolescență sau la maturitatea precoce. Cu toate acestea, narcisismul nu este același lucru cu tulburarea narcisistă de personalitate. Creșterea unui adolescent narcisist este destul de diferită de tratarea tulburării narcisiste de personalitate. În timp ce unii copii și adolescenți pot prezenta trăsături de narcisism, acest lucru poate fi pur și simplu tipic pentru vârsta lor și nu înseamnă că au sau vor dezvolta tulburare narcisistă de personalitate.

Puțin despre originea termenului „narcisist”: în mitologia greacă, Narcissus era un vânător, fiul unui Dumnezeu de râu și o nimfă și era cunoscut pentru frumusețea lui. Drept urmare, el a fost atât de mândru încât a disprețuit pe cei care îl iubeau. Ulterior, Narcissus și-a văzut propria reflecție într-un râu și s-a îndrăgostit de ea, fără să-și dea seama că era doar o imagine. Ulterior, a devenit obsedat de frumusețea reflecției sale și a pierdut voința de a trăi. De fapt, el s-a uitat la reflecția lui până când a murit. Prin urmare, narcisismul este cuvântul folosit pentru a descrie o focusare pe sine, pe aspectul fizic sau imaginea publică.

Potrivit unui studiu, realizat în SUA, pe 85 de eşantioane şi publicat în  Journal of Personality s-a constatat că fenomenul narcisismului este în creştere în ultimii 30 de ani. Alte 22 de studii ulterioare au confirmat creşterea narcisismului în rândul adolescenţilor. Ulterior, cercetătorii au propus două motive pentru această creştere:

Un accent mai mare, în ultimii ani, asupra construirii stimei de sine în rândul tinerilor.

Internetul și social media, care încurajează tinerii să se concentreze obsesiv asupra lor și a imaginii lor publice.

Cu toate acestea, un alt grup de cercetători au analizat narcisismul adolescentin, prin intermediul studiului „Monitorizarea viitorului” al Institutului Național pentru Abuzul de droguri, care urmărește atitudinile, comportamentul și valorile tineretului american. În timp ce sondajul nu a măsurat direct narcisismul, el a investigat factori conecși, inclusiv egoismul, stima de sine, individualismul și importanța statutului social. Ulterior, cercetătorii au descoperit că, în toate aceste măsurări, adolescenţii din 1976 nu se deosebeau de cei care au absolvit 30 de ani mai târziu, în 2006. Prin urmare, aceste rezultate au contrazis studiile precedente. În concluzie, opiniile despre narcisism în rândul tinerilor diferă. Unii experți cred că adolescenții sunt foarte asemănători celor care au fost întotdeauna atunci când vine vorba de comportamentul narcisist. De exemplu, filozoful antic Socrate, care a trăit între 469 și 399 î.Hr., a scris: „Copiii de astăzi sunt tirani. Ei își contrazic părinții, își înghit hrana și tiranizează profesorii”. Cu toate acestea, profesioniști din domeniul sănătății mintale sunt preocupați de impactul social media, în special asupra narcisismului adolescentin.

Tulburarea narcisistă a personalității este o versiune extremă a narcisismului. Mai mult, este una dintre tulburările de personalitate mai dificile de diagnosticat, deoarece simptomatologia poate fi confundată cu alte condiții de sănătate mintală sau pur și simplu cu trăsături de personalitate dificile.

Tendințele narcisiste includ idei grandioase despre sine și despre realizările sale. Prin urmare, narcisiştii caută admiraţia excesivă din partea altor oameni şi a societăţii în ansamblu. Mai mult, ei se fixează pe succesul și controlul extern. În plus, narcisiştii tind să nu aibă capacitatea de a empatiza. Astfel, ei nu simt compasiune pentru alți oameni,  tind să aibă atitudini denigratoare, respingatoare față de alte persoane. Prin urmare, simptomele tulburării narcisiste de personalitate perturbă adesea relațiile personale sau profesionale. Cu toate acestea, astfel de comportamente narcisiste tind să ascundă sentimente de stima de sine scăzută și teama de inadecvare personală.

Pentru ca o persoană să fie diagnosticată cu tulburare narcisistă de personalitate, trebuie să îndeplinească cinci sau mai multe dintre următoarele simptome:

-Menține un sentiment grandios de auto-importanță; exagerează realizările și talentele sale

-Preocupat de fanteziile succesului, puterii, strălucirii, frumuseţii sau partenerului perfect

-Consideră că sunt „speciali”, super și unici și pot fi înțeleşi doar de către alți specialiști sau persoane cu statut ridicat.

-Necesită admirație constantă și excesivă

-Au un simț foarte puternic al dreptului - de exemplu, așteptările nerezonabile de tratament favorabil

-Profită de ceilalți pentru a obține ceea ce doresc

-Lipsă de empatie, nu dorește să recunoască sau să se identifice cu sentimentele și nevoile celorlalți

-Este deseori invidios pe alții sau crede că alții îi invidiază

-Afișează regulat comportamente arogante sau atitudini arogante; lăudăros și pretențios

-Monopolizează conversațiile și privesc „de sus” persoanele care le percep ca fiind inferioare

-Insistă să obțină tot ce este mai bun.

În vederea ajutorului acordat adolescentului ce se poate identifica cu asemenea simptome, trebuie să avem o abordare holistică (suport al familiei, managementul somnului, nutriţie, talk terapie ş.a.)

Câteva sfaturi pentru cei afectaţi de narcisismul adolescentin:

-Relaționați cu ceilalți pentru a dezvolta relații mai intime, mai plăcute și mai pline de satisfacții

-Înțelegeți și reglați emoțiile și modul în care acestea influențează comportamentul

-Recunoașteți și acceptați nivelul  real al realizărilor, competenței și potențialul

-Tolerați critici sau eșecuri

-Degajaţi dorința de atingere a obiectivelor inaccesibile și începeți să acceptați realitatea a ceea ce este posibil.

 

 

Sursa foto: 
www.psychologies.ro
La Inceput