Dermatillomania: tulburarea care-i face pe oameni să se automutileze

Dermatillomania este tulburarea, care poate fi dăunătoare din punct de vedere fizic și psihic, dar este greșit înțeleasă și subestimată de pacienți.

Dermatillomania este o tulburare a pielii, numită și tulburare de excoriație și se consideră că afectează mai mult de o persoană din 20. Acesta face parte dintr-un grup de comportamente (împreună cu trichotillomania - traumatism compulsiv de păr, adică tragere de păr) cunoscut sub numele de comportament repetitiv focalizat pe corp și a fost recent recunoscut ca tulburare distinctă în sistemul de clasificare a maladiilor psihiatrice.

Cei care se luptă cu această tulburare ar putea să se scarpine, să se frece sau să se rănească cu unghiile sau alte unelte, cum ar fi pensetele, ducând la răni, și, eventual, la cicatrizări.

Doctorul Daniel Glass, consultant dermatolog la London North West University Healthcare, spune că pielea pacienților poate fi destul de profund afectată de acest comportament și poate prezenta orice, de la una sau două leziuni, la mai mult de o sută. Consecințele pot fi și psihologice.

„Dacă avem probleme cu pielea noastră, aceasta ne poate face să ne simțim mici și reticenți în fața lumii”, spune Glass.

„Deși este în creștere, conștientizarea acestei stării este încă destul de mică. Oamenii care recurg la acest gest se simt izolați și neputincioși, iar acest lucru îi împiedică pe mulți să caute tratament. Ei se tem să dezvăluie că fac asta”, explică psihologul și expertul Fred Penzel.

Constatările greșite despre această tulburare pot fi foarte stigmatizante, spune Penzel, care este membru fondator al consiliilor consultative științifice ale Fundației Internaționale OCD și ale Fundației TLC (TLC) pentru comportamente repetitive axate pe corp.

„Deși este clasificată ca o tulburare obsesiv-compulsivă și înrudită în cea de-a cincea ediție a Manualului Diagnostic și Statistic al tulburărilor mentale a Asociației Americane de Psihiatrie, condiția este considerată diferită de tulburarea obsesiv-compulsivă, deoarece nu este nici auto-vătămare, nici în mod obligatoriu determinată de o problemă mai profundă sau de traume nerezolvate”, spune acesta.

Deși tulburarea poate apărea la orice vârstă, debutul este adesea în copilărie sau adolescență. Connor, acum în vârstă de 24 de ani, a fost la școala secundară când a observat cât de mult s-a tras de piele în comparație cu prietenii săi.

„Nu mi s-a părut normal”, spune el.

Holly Davidson, în vârstă de 38 de ani, își amintește, de asemenea, că a ales cu băgare de seamă pielea ei pe când era adolescentă. Ea a început terapia cognitiv comportamentala (CBT), în urmă cu patru luni, pentru a încerca să oprească obiceiul ei compulsiv, care devenise o parte a vieții: „Nu știam dacă mă pot opri, pentru că am început să fac asta încă de la 20 de ani”.

Davidson a încercat numeroase soluții de-a lungul anilor, inclusiv măști faciale scumpe, hipnoterapie și purtarea mănușilor. Ea spune că CBT, unul dintre cele mai frecvente tratamente psihoterapeutice pentru tulburare, s-a dovedit a fi cel mai eficient. Penzel spune că tratamentul pentru această tulburare poate fi complex, în funcție de gravitatea cazului și de cauza probabilă.

Deși Connor și Davidson raportează senzația de anxietate, stres și frustrare în legătură cu pielea lor, Penzel spune că oamenii fac asta în două situații.

„Oamenii fac aceste lucruri atunci când sunt fie supra-stimulați, adică stresați sau chiar fericiți excitați, sau o fac atunci când sunt subdimensionați, adică atunci când sunt sedentari sau plictisiți. De asemenea, anxietatea și depresia ar putea agrava sau intensifica problema, dar nu le provoacă. Este important să înțelegem asta”, spune Penzel.

Cifrele sugerează că 75% dintre persoanele afectate de tulburarea de piele sunt femei, dar Penzel susține că femeile au mai multe șanse să caute tratament decât bărbații și s-au făcut puține studii complexe în acest sens.

O altă problemă cheie este lipsa de înțelegere a tulburării și modul de tratare a acesteia în cadrul comunităților psihologice și medicale. „Mulți oameni fac reacții adverse, din păcate, multe dintre ele sunt calificate ca obiceiuri proaste, dar într-adevăr nu este așa”, spune Penzel.

La niveluri extreme, el a lucrat cu oameni care au avut nevoie de intervenții chirurgicale plastice sau au contractat infecții secundare.

Davidson spune că ani de zile nu avea idee că suferă de o tulburare psihologică. Ea crede că această lipsă de conștientizare este foarte comună. „Mulți oameni nu-și dau seama că pot fi ajutați. Ei cred că, într-adevăr, sunt ciudați, că au acel lucru ciudat pe care nimeni altcineva nu-l are”, spune ea.

Sursa foto: 
www.theguardian.com/
La Inceput