Cât de nesănătoase pot fi produsele degresate. Argumente bazate pe cercetări

De câte ori ați mers la supermarket și ați cumpărat ceva știind că nu este prea sănătos pentru dumneavoastră? Oare ați făcut vreodată alegerea în favoarea versiunilor degresate ale acestor produse? Chiar dacă nu ați făcut acest lucru, alte persoane l-au făcut. Produsele degresate fac parte din mai multe strategii de marketing pentru a face consumatorul să creadă că se alimentează mai sănătos. Dar de fapt este așa? Mai jos aveți o serie de argumente despre unele produse pe care le credeți sănătoase, dar care în realitate nu prea sunt.

Batoanele

Batoanele care înlocuiesc mesele, batoanele-gustări și batoanele energetice. Fiecare dintre acestea sunt considerate sănătoase, dar în realitate ele nu diferă cu nimic de batoanele dulci. Specialiștii spun că toți nutrienții din soia care stau la baza majorității batoanelor proteice își pierd calitățile în timpul procesului de producție. Produsele care până acum erau bogate în fibre, calciu, fier, potasiu, acid folic și vitamina B, de obicei conțin doar proteina din soia. Proteina din soia, în sine este o substanță obținută printr-un proces chimic care începe cu îndepărtarea grăsimii din boabele de soia folosind hexan, un produs obținut prin rafinarea petrolului care poate afecta sistemul nervos central.

Mai mult decât atât, în unele dintre batoane se adaugă sirop de porumb bogat în fructoză, adaos de zahăr, uleiuri hidrogenate și grăsimi saturate. Conform ziarului Cooking Light, unele dintre ele pot conține aproximativ 350 de calorii, ceea ce este mult mai mult decât într-un snack obișnuit. În afară de cazul în care plănuiți să faceți exerciții fizice intensive, evitați batoanele proteice și beți o pătrime de pahar de cocktail din fructe și nuci, fără zahăr sau 1,5 uncii de cașcaval degresat și patru biscuiți mici din cereale integrale. Cel puțin verificați valoarea nutritivă a produsului.

Iaurtul degresat, de fapt, dăunează într-un fel organismului

Postul de radio public american transmitea că este bine să consumăm iaurt, pentru că unele dintre acestea conțin probiotice folositoare organismului, o bacterie din intestine care poate să contribuie la tratarea unui șir de boli, începând cu afecțiuni ale tractului respirator și terminând cu sindromul de colon iritabil. Însă cu toate încercările de a face iaurtul mai sănătos, în 2012 producătorul Yoplait a înlăturat din produsele sale siropul de porumb bogat în fructoză, iar trei ani mai devrem a încetat să folosească laptele de vaci care nu a fost prelucrat cu rbGH. Totuși, produsele degresate conțin până la 30 grame de zahăr, arome și coloranți artificiali.

Din această cauză multe persoane aleg iaurtul grecesc. Cu toate că acesta poate să conțină puțin mai multe calorii, cantitatea de zahăr este mult mai redusă, iar cantitatea de proteină este mult mai mare – în unele cazuri până la 8 grame. Dacă aveți nevoie de calciu, produsele de origine vegetală ar fi o alternativă bună, deoarece laptele de vaci poate fi greu pentru organism. Un nutriționist celebru, Kim Snyder, a afirmat pentru „Time” că de fapt, laptele de vaci conține mult calciu, dar cea mai mare parte a acestuia nu poate fi ușor asimilată sau folosită de organism. În produsele lactate se conține mult fosfor, care nimerind în tractul nostru digestiv, se atașează de calciu și nu-i permite să fie absorbit. În plus, produsele lactate sporește aciditatea în organism, iar aceasta cauzează pierderea calciului din oase. Snyder recomandă consumarea alimentelor care sunt ușor de digerat precum verdețurile, nucile, semințele de floarea soarelui, iaurtul din nuci de cocos sau budinca din semințe de chia.

Băuturi energizante

Doar faptul că atleții le consumă nu trebuie să ne facă să credem că ele sunt sănătoase. De fapt, ele sunt folositoare doar dacă sunteți la fel de activi ca ei. La drept vorbind, majoritatea băuturilor energizante nu sunt decât apă aromatizată cu adaos de zahăr și electroliți. Electroliții, care de obicei reprezintă nemijlocit potasiul și sodiul, sunt potriviți pentru exerciții fizice intensive sau exerciții la rezistență care implică o transpirație abundentă. Dacă mergeți la o plimbare în parc sau faceți lucru casnic, probabil că apa simplă este cea mai bună alegere. Băuturile energizante conțin coloranți și acid citric, care pot să cauzeze apariția petelor pe dinți. Un studiu realizat în 2009 a demonstrat că băuturile energizante au deteriorat dentina – un țesut care se află sub smalțul dentar și determină forma și dimensiunea dinților. Mark Wolff, profesor și președinte al Departamentului de Cardiologie și de îngrijiri cuprinzătoare în cadrul Colegiului de Medicină Dentară al Universității din New York a afirmat pentru rețeaua de televiziune CNN că: „Băuturile energizante sunt băuturi cu aciditatea foarte înaltă. Dacă acestea sunt consumate în mod constant, pot avea efecte negative precum corodarea dinților și anume erodarea dentinei, dacă rădăcinile dinților sunt dezgolite.”

Nu vă lăsați amăgiți de producătorii de cereale și grâu

Atunci când cumpărați pâine sau orice alte produse din cereale, este important să cunoașteți diferența dintre cereale integrale și cereale rafinate – ceea ce în esență sunt pâinea din grâu integral și pâinea albă. Cerealele integrale conțin întregul complex de cereale, inclusiv tărâțe, endosperm și germeni. Produsele făcute din cereale integrale sunt mult mai bogate în fibre dietetice (nutrient esențial), printre care făina din grâu integral, fulgi de ovăz, orez brun, popcornul și quinoa. Cerealele rafinate reprezintă același lucru. Din ele sunt înlăturați germenii și tărâțele, ceea ce le conferă o textură mai fină și un termen de valabilitate mai mare, dar și reduce valoarea nutritivă. De obicei, în ele se adaugă fibre dietetice, fier, și vitamina B. Iată de ce sunt considerate „îmbogățite”.

Unt de arahide degresat

Deși untul de arahide poate conține grăsimi saturate, acesta conține și aproximativ de patru ori mai multe grăsimi nesaturate ceea ce îl pune la același nivel cu uleiul de măsline în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate. Mai mult decât atât, acesta conține fibre, vitamine și minerale, precum potasiul și alți nutrienți. Consumul arahidelor sau al untului de arahide poate reduce riscul apariției bolilor cardiace sau al diabetului zaharat. Untul de arahide degresat este un produs cu un nivel de nutrienți foarte scăzut. Grăsimile care sunt înlăturate trebuie să fie înlocuite cu ceva. Și deși în majoritatea cazurilor locul lor îl ia zahărul și anume adaosul de carbohidrați, poate fi adăugată și maltodextrina. De exemplu, în untul de arahide obișnuit se conțin două grame de zahăr de origine naturală. Potrivit cercetărilor care demonstrează că zahărul ar fi mai dăunător pentru organism decât grăsimile, consumul untului de arahide obișnuit poate fi mai favorabil, adaugă experții.

Piureuri

Profesorul Barry Popkin de la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord declara pentru publicația „The Guardian” că piureurile și sucurile de fructe sunt un nou pericol pentru noi. El afirmă că piureurile nu sunt defel mai sănătoase decât băuturile răcoritoare și ele nu sunt la fel de folositoare ca și consumul unui simplu fruct. Popkin afirmă că dacă am mânca o portocală sau două ne-am simți sătui, iar dacă am consuma un piureu din șase portocale, peste două ore ne-am simți din nou flămânzi. Literatura de specialitate demonstrează că acestea nu influențează în general aportul nostru alimentar, în timp ce o singură portocală influențează. Deci, piureurile care sunt atât de populare nu au niciun beneficiu pentru organismul nostru, ba din contra, ne oferă o cantitate de zahăr ce se conține în 4-6 portocale sau o cola mare.

Sursa foto: 
click.ro
La Inceput