Cum aflăm dacă organismul nostru nu se poate curăţa de toxine

Deşi consumul de alimente este o necesitate vitală, adevărul este că aproape toate alimentele conţin atât nutrienţi, cât şi toxine, la fel cum este cazul apei şi aerului. Dacă organismul tău nu poate elimina în mod eficient substanţele toxice, te vei confrunta cu mai multe probleme de sănătate – maladii ale aparatului digestiv, dar vei avea şi un ten plin de probleme  - pete, acnee, urticarie, etc.

În interiorul organismului substanţele sunt descompuse chimic, sintetizate şi transformate – 80 la sută din această activitate înseamnă detoxifiere de substanţele nocive. Acest proces este, în mare parte, realizat de ficat, care are capacitatea de a recunoaşte milioane de substanţe chimice potenţial nocive şi de a le transforma în substanţe nevătămătoare sau dimpotrivă, de a le pregăti pentru eliminare. Ficatul este creierul chimic al organismului – reciclează, regenerează şi detoxifică.

Toxinele din mediul exterior reprezintă doar o mică parte dintre substanţele toxice cu care are de aface ficatul, numeroase toxine sunt produse chiar în interiorul organismului de către molecule, de altfel, inofensive. Fiecare gând, fiecare respiraţie şi fiecare acţiune a noastră poate genera toxine.

Aceste toxine care iau naştere în interiorul nostru, la ca şi cele din exterior, trebuiesc anihilate. Totul însă depinde foarte mult de capacitatea de detoxifiere a organismului. Uneori se întâmplă că ne distrugem ficatul cu produse pe care acesta nu are capacitatea să le cureţe şi să le "arunce" afară.

Anumite substanţe nu sunt rele pentru organism şi nici nu declanşează anumite reacţii nefaste, doar că acestea depăşesc puterea acestuia de detofixiere. Imaginează-ţi că metabolismul este un foc. Focul nostru metabolic – corpul are glucoza pentru a produce energie, dar arde încet şi scoate mult fum.  De acest „fum” trebuie să se ocupe ficatul, acestea fiind şi toxinele cu care este nevoit să lupte.

Cum să ne testăm potenţialul de detoxifiere

De obicei, atunci când se confruntă cu probleme, organismul nostru ne trimite semnale – alergii, dureri de cap, sensibilitate la anumite produse, afecţiuni digestive, dureri musculare, toate acestea sunt semnale ale unei detoxifieri proaste.

După ce a petrecut ani, analizând capacitatea defricitară a organismului de a se curăţa de toxine, Jeffrey Bland, de la Frunctional Medicine Research center, Washington, SUA, a întocmit un chestionar de testare a metabolismului care cuprinde simptomele cel mai des întâlnite în cazurile de detoxifiere deficitară a organismului.

Iată testul lui Bland:

!Notează cu un punct fiecare simptom pe care îl ai în mod ocazional şi cu două puncte pe acelea pe care le ai în mod frecvent:

CAP – dureri de cap, stări de leşin, ameţeli, insomnii

OCHI – mâncărimi sau lăcrimat, pleoape umflate, roşii sau lipicioase, cearcăne sau pungi sub ochi, privire înceţoşată

URECHI – mâncărimi, dureri, infecţii, scurgeri, ţiuit, pierderea auzului

NAS  - înfundat, afecţiuni ale sinusurilor, rinită alergică, accese de strănut, acumulare excesivă de mucus

GURĂ – tuse cronică, înecări, nevoie frecventă de a drege vocea, voce răguşită, limbă sau gingii umflate ori decolorate, ulcere

PIELE – acnee, urticarie, erupţii cutanate, piele uscată,  căderea părului, înroşirea pielii sau bufeuri, transpiraţie abundentă

INIMĂ – puls neregulat sau intermitent, puls accelerat, dureri în zona pieptului

PLĂMÂNI – piept congestionat, astm, bronşită, respiraţie întretăiată, dificultăţi de respiraţie

DIGESTIE – greţuri sau stări de vomă, diaree, constipaţie, senzaţie de balonare, eructaţie, flatulenţă, arsuri intestinale, dureri stomacale

ARTICULAŢII/MUŞCHI – dureri musculare sau articulare uşoare sau acute, artrită, rigiditate sau dificultăţi de mişcare, senzaţii de slăbiciune şi oboseală

GREUTATE – consum excesiv de alimente şi băutură, pofte pentru anumite alimente, acumulare excesivă de kilograme, mâncat compulsiv, retenţie de apă, greutate sub cea normnală

ENERGIE – oboseală, lene, apatie, letargie, hiperactivitate, stări de nelinişte

MINTE – memorie slabă,confuzie, capacitate redusă de înţelegere, lipsă de concentrare, coordonare fizică slabă, putere redusă de luare a deciziilor, bâlbâială sau bâoguială, vorbire neclară, capacităţi reduse de învăţare.

STĂRI EMOŢIONALE – schimbări de dispoziţie, anxietate, teamă, nervozitate, furie, iritabilitate,  agresivitate, depresie.

Dacă scorul depăşeşte 25 de puncte, probabil ai o prolemă de detoxifiere şi probabil ar trebui să-ţi schimbi modul de alimentaţie.

Dacă ai acumulat peste 50 de puncte ai un potenţial de detoxifiere foarte redus.

Dacă scorul depăşeşte 75 de puncte este nevoie neapărat de a consulta un medic. Capacitatea de detoxifiere a organismului poate fi verificată şi la un cabinet medical. Din fericire, medicina permite acum analizarea funcţiei ficatului. Testul constă în ingerarea unei anumite capntităţi de cafeină, aspirină şi paracetamol şi în analizarea substanţelor chimice, prezente în urină. Modul în care aceste substanţe sunt tratate şi descompuse arată cum funcţionează fiecare aspect legat de capacitatea ficatului de detoxifiere.

 

 

 

 

 

Sursa foto: 
coachcalorie.com
Sursa: 

Ghid pentru o piele sănătoasă şi frumoasă, autori: Patrick Holford şi Natalie Savona

La Inceput