Deficitul de vitamina D și calciu – când primești prea puțin

Vitamina D și calciul sunt foarte importante pentru construirea și menținerea unui sistem osos puternic și sănătos. De fapt, riscurile legate de deficitul acestora sunt foarte mari, atât la copii, cât și la adulți.

Ce este calciu și cum acționează ?

Calciul este un mineral foarte necesar organismului. În afară de construirea oaselor și menținerea lor sănătoase calciul ajută la coagularea sângelui, contractarea mușchilor și trimiterea semnalelor prin sistemul nervos În organismul fiecărui adult se conține aproximativ 1 kilograme de calciu. Aproximativ 99 la sută se află în oase și dinți. În fiecare zi pierdem calciu prin intermediul pielii, unghiilor, părului, transpirației, urinei și fecalelor, în condițiile în care corpul nostru nu poate produce cantități noi de calciu. De aceea este important să-l obținem din alimente. Dacă organismul nu va primi suficient calciu, acesta „va lua” din oase.

Cât de mult calciu ai nevoie?

Cantitatea de calciu care aveți nevoie în fiecare zi depinde de vârstă și sex.

Femeile cu vârsta mai mică de 50 de ani - 1000 mg pe zi *

Femeile cu vârsta mai mare de 50 - 1.200 mg pe zi *

Bărbați

Sub vârsta de 70 de ani – 1.000 mg pe zi *

Peste 71 de ani - 1.200 mg pe zi *

Alimente bogate în calciu

Produsele lactate, cum ar fi laptele degresat, iaurtul și brânza sunt bogate în calciu. Anumite legume verzi conțin calciu în cantități mai mici.

Suplimentele de calciu

Cantitatea de calciu de care aveți nevoie de la un supliment depinde de cantitatea de calciu obținut din alimente. Este important să încercați să obțineți cantitatea zilnică recomandată de calciu și doar apoi să suplimentați un eventual deficit. Nu întreceți dozele recomandate. Nu doar că nu veți obține beneficii, dar vă supuneți și unor riscuri.

În general, nu trebuie să luați suplimente de care nu aveți nevoie. Suplimentele de calciu sunt disponibile fără prescripție medicală într-o gamă largă de preparate și în cantități diferite. Cel mai bun supliment este cel care satisface nevoile voastre bazate pe comoditate, costuri și disponibilitate.

Verificați eticheta înainte de procurare. Trebuie să existe mențiunea „purificat” și certificat de o organizație internațională. Citiți cu atenție eticheta produsului pentru a determina cantitatea de calciu pentru fiecare supliment.

Calciul se absoarbe cel mai bine atunci când este luat în cantități de 500-600 mg sau mai puțin. Încercați să consumați alimente sau suplimente cu conținut de calciu în cantități mici de mai multe ori pe zi. Deși nu este recomandat, luarea unei doze o singură dată pe zi este totuși mai bine decât deloc.

Luați suplimentele de calciu odată cu alimentele. Consumul de alimente produce acid gastric care ajută corpul să absoarbă mai multe suplimente de calciu. Singura excepție de la regula este citratul de calciu, care poate se absorbi bine atunci când luat cu sau fără alimente.

Când începi să iei un supliment de calciu, începe cu o cantitate mai mică pentru a fi tolerată mai bine. Începeți cu 200-300 mg în fiecare zi, timp de o săptămână.

Pot apărea reacții adverse de la suplimente de calciu, cum ar fi flatulența sau constipația. Încercați să creșteți cantitatea de fluide, iar dacă astfel problema nu se rezolvă, încercați un alt tip de supliment.

Unele cercetări științifice au emis ipoteza că suplimentele cu calciu pot spori riscul unor maladii cardiovasculare grave (în special, infarctul), dar, în prezent, aceste concluzii sunt considerate drept neîntemeiate. Suplimentele cu calciu pot tulbura procesul de asimilare a fierului și a zincului. Din acest motiv, dacă aveți de administrat și «calciu» și «fier», trebuie să le luați separat (de exemplu, calciul în timpul mesei și fierul – la câteva ceasuri după masă).

Cum aflu dacă am nevoie de calciu?

Concentrația de calciu în sânge constituie, în medie, 9-12 mg/dl, și aceasta poate fi determinată cu ajutorul unei analize de sânge elementare.

Scăderea efectivă a concentrației calciului în sânge are loc, de regulă, în urma unor tulburări serioase ale funcției organelor interne, în cazul unor maladii grave, în caz de tulburare gravă a funcției glandelor paratiroide și sub acțiunea unor medicamente.

În aceste cazuri, simptomele insuficienței calciului în organism ar putea fi: pierderea cunoștinței (leșinul), senzația de înțepături sau amorțire în mâini, în picioare sau în jurul gurii, contracții puternice ale mușchilor (smasme, crampe), tulburări respiratorii, tulburarea deglutiției (dificultatea la înghițit), modificarea vocii, accese de epilepsie ș.a..

Ce este vitamina D și cum acționează?

Vitamina D joacă un rol important în protejarea oaselor, iar corpul nostru are nevoie de ea pentru a absorbi calciul. Copiii au nevoie de vitamina D pentru a construi oase puternice, iar adulții pentru a le păstra puternice și sănătoase.

De câtă vitamina D ai nevoie?

Femeile și bărbații sub 50 de ani - 400-800 unități internaționale (UI) zilnic

50 de ani și mai în vârstă - 800-1.000 UI zilnic

 ** Unele persoane au nevoie de cantități mai mari de vitamina D. Potrivit unor recomandări limita maximă în condiții de siguranță de vitamina D este de 4000 UI pe zi pentru majoritatea adulților.

Surse de vitamina D

Există trei modalități de a obține vitamina D:

  • Lumina soarelui
  • Alimente
  • Suplimentele

Lumina soarelui

Pielea noastră produce vitamina D din razele ultraviolete (UVB), din lumina soarelui. Corpul este capabil să stocheze vitamine pe care să le utilizeze mai târziu. Cantitatea de vitamina D produsă depinde de ora din zi, anotimp, latitudine, pigmentarea pielii și de alți factori. În funcție de unde locuiți, producția de vitamina D poate fi redusă sau complet absentă în timpul iernii.

Din cauza preocupărilor cu privire la cancerul de piele, mulți oameni stau departe de soare. Utilizarea protecției solare totale este, probabil, cel mai important factor care limitează capacitatea pielii de a produce vitamina D. Chiar și un SPF (factor de protecție solara) 8 reduce producția de vitamina D cu 95 la sută. Din cauza riscului de cancer, cei mai mulți oameni au nevoie să obțină vitamina D din alte surse, inclusiv consumul de alimente bogate în vitamina D și să ia suplimente de vitamina D.

Alimente

Vitamina D este disponibilă în mod natural în doar câteva alimente, inclusiv peștele gras, cum ar fi macroul, somonul și tonul. Vitamina D este, de asemenea, adăugată în lapte, în unele produse lactate, suc de portocale, lapte de soia și cereale.

Suplimentele

Există două tipuri de suplimente de vitamina D. Ele sunt vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Ambele tipuri sunt bune pentru sănătatea oaselor.

Ce cantități de vitamina D din suplimente am nevoie?

Ca să vă dați seama de câtă vitamina D ai nevoie din suplimente, scădeți cantitatea totală de vitamina D obținută zilnic din suma totală zilnică recomandată pentru vârsta pe care o aveți.

Deficit de vitamina D: Ești la risc?

Deficitul de vitamina D apare atunci când nu organismul nu obține cantitatea recomandată. Unele persoane au un risc mai mare de deficit:

  • Persoanele care petrec puțin timp la soare sau cele care se acoperă în mod regulat atunci când sunt în aer liber
  • Oamenii care locuiesc în casele de îngrijire medicală
  • Persoanele care suferă de anumite boli, cum ar fi boala celiacă
  • Persoanele cu pielea foarte închisă
  • Persoanele obeze sau supraponderale

Ce efecte secundare pot provoca suplimentele cu vitamina D?

De regulă, vitamina D poate provoca efecte secundare numai în caz de supradoză. De exemplu, în literatura medicală sunt menționate cazuri de supradoză cu vitamina D la oamenii care administrau această substanță într-o cantitate de 50 000 UI pe zi timp de câteva săptămâni sau chiar luni.

În asemenea cazuri, supradozarea poate determina creșterea nivelului de calciu în sânge, depunerea de calciu în țesuturi și în organele interne, ceea ce poate provoca, la rândul său, tulburarea funcției rinichilor și a sistemului cardiovascular.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
missis.bg
La Inceput