Semnele care-ți dau de înțeles că stomacul tău nu poate digera gluten

În ultima perioadă tot mai des auzim termenul de „gluten”. Mai întâi de toate, trebuie să știți că glutenul nu este același lucru ca și „carbohidrații”. Glutenul este o proteină care se găsește în boabe de cereale, în special în grâu. Există tipuri de pâine, cereale și paste făinoase ce nu conțin gluten. În cazul în care aveți intoleranță la gluten, este foarte important să înțelegeți ce este și unde se găsește acesta, pentru a putea evita produsele ce îl conțin.

Digestia glutenului este un proces foarte dificil pentru persoanele intolerante la acesta, ceea ce împiedică absorbția altor nutrienți de bază din alimentele consumate. Intoleranța la gluten a fost atribuită unei liste întregi de maladii. În mod normal, intoleranța la gluten este luată în seamă doar atunci când la cineva este diagnosticată boala celiacă, care este o formă severă a intoleranței la gluten și poate duce chiar și la moarte. Există însă milioane de persoane care suferă de o formă ușoară de intoleranță la gluten și rămân nediagnosticați, deoarece simptomele se manifestă foarte ușor.

Semnele intoleranței la gluten

Un prim pas în identificarea unor probleme de sănătate în ceea ce privește glutenul ar fi autoeducarea. Deoarece s-au efectuat foarte puține studii medicale despre intoleranța la gluten, pacienții au fost nevoiți să ia situația în mâinile lor și să identifice unele simptome generale acestei patologii. Mai jos sunt prezentate câteva din cele mai cunoscute semne ale intoleranței la gluten:

 • Cel mai evident semn al intoleranței la gluten sunt problemele de digestie. Acestea includ balonarea, gazele, durerile abdominale și sindromul de intestin iritabil.
 • Stare emoțională instabilă precum depresia, anxietatea, și schimbări bruște de dispoziție.
 • Stări precum amețeala, lipsa concentrației.
 • Migrene și dureri de cap frecvente.
 • Stare permanentă de oboseală în timpul zilei, chiar dacă nu ați depus mult efort fizic sau mental.
 • Ar putea apărea câteva tipuri de erupții pe piele, precum eczema și psoriazisul. Identificați porțiunile de piele uscate, pete roșii sau albe care cauzează mâncărime.
 • În pofida opiniilor unor medici specialiști, fibromiaglia (dureri osoase și slăbiciune) ar putea fi un simptom al intoleranței la gluten, la modul practic pe toată suprafața corpului ar putea să apară inflamații și dureri.
 • Dereglările hormonale ar putea cauza complicații în timpul sindromului premenstrual. Cazurile inexplicabile de infertilitatea, la fel, ar putea indica unele dificultăți de procesare a glutenului.
 • De asemenea, pe piele ar putea să se dezvolte keratoza pilară. Aceasta este caracterizată de umflături decolorate aspre și piele îngroșată la coapse, brațe și obraji – ceea ce apare de obicei ca urmare a dereglărilor de stomac.
 • Dureri și inflamații în zona articulațiilor.

Dacă totuși aveți intoleranță la gluten, aceste simptome pot dispărea dacă renunțați la gluten definitiv. În lipsa unor indici digestivi este foarte greu de identificat intoleranța la gluten. Mulți medici depistează simptomele, dar nu reușesc să facă o legătură întemeiată cu glutenul. Fiți obiectivi în ceea ce privește simptomele depistate și mergeți la o consultație cu medicul specialist dacă sunteți îngrijorați.

Ce este „ataxia la gluten”

Ataxia este un termen destul de nou atribuit stării de intoleranță la gluten și reprezintă o dereglare neurologică, care presupune scăderea abilităților de coordonare ale persoanei și a controlului muscular.

Există trei tipuri de ataxie, printre care ataxia cerebeloasă, ataxia senzorială și ataxia vestibulară. În cazul intoleranței la gluten persoana se poate confrunta cu ataxie cerebeloasă, care este o disfuncție caracteristică anume acestei condiții a organismului.

Simptomele ataxiei la gluten sunt asemănătoare cu cele generale, dar puțin mai specifice:

 • coordonare slabă a mișcărilor fizice și controlul deficitar al mișcărilor musculare;
 • incapacitatea de a controla viteza de mișcare sau puterea depusă;
 • dureri de cap;
 • dificultăți de vorbire.

Diferența dintre ataxie și intoleranță simplă la gluten este că în primul caz pe lângă intestine este afectat și cerebelul, porțiune a creierului care dirijează mișcările corpului.

Cum să vă testați la intoleranța la gluten

Din păcate, studiile medicale sunt foarte puțin concentrată pe problemele de sănătate cauzate de intoleranța la gluten. Din această cauză, la moment, nu există multe metode disponibile de testare. Sunt doar două metode care merită să fie aplicate pentru a confirma intoleranța la gluten, printre care sunt analiza de sânge și dieta care exclude consumul alimentelor ce conțin gluten.

Analiza de sânge este metoda cea mai precisă, dar multe persoane recurg la excluderea glutenului din meniul său. Dacă ați observat că aveți unele simptome de intoleranță la gluten, încercați să excludeți produsele cu gluten din dieta dumneavoastră. În cazul în care simptomele dispar, aceasta ar putea însemna că aveți intoleranță la gluten.

Reguli generale de utilizare a tacâmurilor în cazul unei diete fără gluten

În cazul în care vi se recomandă să urmați o dietă care exclude glutenul din alimentație este strict necesar să  respectați niște reguli generale de preparare a mâncărurilor fără gluten.

Mai întâi de toate trebuie să citiți cu atenție ingredientele indicate pe ambalajul produselor, pentru a vă asigura că acestea nu conțin gluten.

Acasă și la restaurant, tacâmurile, vesela și suprafețele utilizate pentru prepararea alimentelor fără gluten trebuie sa fie curățate, dezinfectate și separate de zona principală de pregătire a felurilor de mâncare de bază. La fel procedăm și cu buretele și prosoapele. Acest lucru se face pentru a exclude chiar și cea mai mică posibilitate ca glutenul să nimerească în alimentele persoanei ce urmează acest tip de dietă.

Deci, pentru a evita acest lucru, ar fi bine să vă rezervați o zonă în bucătărie care ar servi pentru toate produsele alimentare și tacâmurile utilizate în dieta fără gluten.

 

Sursa foto: 
topmagazin.sk
La Inceput