Sângerările după menopauză: Ce boli pot ascunde

Sângerarea post menopauză este o sângerare vaginală care apare la un an sau mai mult după ultima menstruație. Poate fi un simptom al uscăciunii vaginale, al polipilor (excrescențe necanceroase) sau al altor modificări ale sistemului dumneavoastră reproducător, dar la aproximativ 10% dintre femei, sângerarea după menopauză este un semn de cancer uterin.

Ce este sângerarea după menopauză?

Sângerarea post menopauză este sângerarea care apare după menopauză. Menopauza este o etapă din viața unei femei (în jurul vârstei de 51 de ani) în care hormonii de reproducere scad și menstruația lunară încetează. Sângerările vaginale care apar la mai mult de un an după ultima menstruație a unei femei nu sunt normale. Sângerarea poate fi ușoară sau abundentă.

Sângerările post menopauză se datorează, de obicei, unor afecțiuni ginecologice benigne (necanceroase), cum ar fi polipii endometriali, dar pentru aproximativ 10% dintre femei, sângerarea după menopauză este un semn de cancer uterin (cancer endometrial).

Cancerul uterin este cel mai frecvent tip de cancer reproductiv (mai frecvent decât cancerul ovarian sau de col uterin.) Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți sângerări după menopauză.

Cine este mai predispus să aibă sângerări după menopauză?

Oricine poate avea sângerări vaginale, în special în timpul perimenopauzei. Perimenopauza, perioada care precede menopauza, apare de obicei între 40 și 50 de ani. Este faza în care nivelurile hormonale ale unei femei încep să se schimbe.

Cât de frecvente sunt sângerările post  menopauză?

Sângerările după menopauză apar la aproximativ 10% dintre femeile de peste 55 de ani.

Care sunt cauzele sângerărilor postmenopauză?

Cele mai frecvente cauze ale sângerărilor sau petelor după menopauză includ:

 • Atrofia endometrială sau vaginală (mucoasa uterului sau a vaginului devine subțire și uscată).
 • Terapia de substituție hormonală (HRT) (suplimente de estrogen și progesteron care diminuează unele simptome ale menopauzei).
 • Cancer uterin sau cancer endometrial (cancer la nivelul mucoasei uterine).
 • Hiperplazie endometrială (mucoasa uterului devine prea groasă și poate conține celule anormale).
 • Polipi uterini (excrescențe în uter).

Alte cauze pot include:

 • Cancerul de col uterin (cancer la nivelul colului uterin).
 • Cervicită sau endometrita (infecție sau inflamație la nivelul colului uterin sau al uterului).
 • Sângerare din alte zone, în apropiere, în vezica urinară sau în rect sau sângerare din pielea vulvei (în exterior, lângă vagin).

Identificarea cauzei sângerării poate include următoarele:

 • Examinarea vagimnului și a colului uterin de către medicul dumneavoastră.
 • Testul Papanicolau pentru a verifica celulele cervicale.
 • Ecografie, de obicei folosind o abordare vaginală, care poate include utilizarea de soluție salină pentru a facilita vizualizarea eventualilor polipi uterini.
 • Biopsie a endometrului sau a uterului. În cadrul acestei proceduri, medicul glisează ușor un tub mic, asemănător unui pai, în uter pentru a colecta celule pentru a vedea dacă acestea sunt anormale. Acest lucru se face în cabinet și poate provoca apariția crampelor.

Cum se tratează sângerarea post menopauză?

Tratamentul pentru sângerarea postmenopauză depinde de cauza acesteia. Medicamentele și intervenția chirurgicală sunt cele mai frecvente tratamente.

Intervențiile chirurgicale pot fi următoarele:

 • Histeroscopia- este o procedură de examinare a colului uterin și a uterului cu ajutorul unei camere. Medicul introduce un histeroscop (tub subțire, luminat) în vagin pentru a îndepărta polipii sau alte creșteri anormale care pot cauza sângerări. Pentru a îndepărta orice excrescență, isteroscopia se face adesea în sala de operație sub anestezie generală.
 • Dilatarea și chiuretajul- este o procedură de prelevare de probe din mucoasa și conținutul uterului. Medicul poate efectua dilatarea și chiuretajul împreună cu o histeroscopie. Dilatarea și chiuretajul poate trata unele tipuri de hiperplazie endometrială.
 • Histerectomia- este o intervenție chirurgicală pentru a vă îndepărta uterul și colul uterin. Este posibil să aveți nevoie de o histerectomie dacă aveți cancer uterin. Medicul vă poate spune despre diferitele abordări ale îndepărtării uterului. Unele proceduri sunt minim invazive, deci folosesc tăieturi foarte mici (incizii).
Sursa foto: 
www.parkview.com
Sursa: 

my.clevelandclinic.org

 

La Inceput