Trombocitopenia: Cum afectează trombocitele scăzute sănătatea

Trombocitopenia apare atunci când măduva osoasă nu produce suficiente trombocite. Trombocitele sunt celule sanguine care formează cheaguri de sânge pentru a ajuta la oprirea sângerărilor.

Persoanele cu această afecțiune pot sângera mult și sângerarea poate fi greu de oprit. Trombocitopenia afectează persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi bolile autoimune sau care iau anumite medicamente.

Medicii tratează de obicei trombocitopenia prin tratarea afecțiunii de bază și/sau prin schimbarea medicamentelor care au cauzat problema.

Cât de frecventă este această afecțiune?

Este posibil ca oamenii să aibă trombocitopenie și să nu-și dea seama de acest lucru deoarece simptomele lor sunt foarte ușoare. De aceea, medicii nu cunosc câți oameni au această afecțiune de fapt. Ei știu însă că o afecțiune înrudită, trombocitopenia imună, afectează 3 până la 4 din 100.000 de copii și adulți. Aproximativ 5% dintre persoanele care sunt însărcinate dezvoltă trombocitopenie ușoară chiar înainte de naștere.

Care sunt complicațiile trombocitopeniei?

Persoanele cu trombocitopenie severă pot avea un risc crescut de a dezvolta următoarele afecțiuni:

 • Hemoragie internă severă: Trombocitopenia poate provoca hemoragii gastrointestinale sau hemoragii la nivelul creierului. Sângerarea în creier este o problemă care vă pune viața în pericol.
 • Atac de cord: Trombocitopenia poate scădea cantitatea de sânge care ajunge la inima dumneavoastră.

Care sunt nivelurile normale ale trombocitelor?

Un număr sau un nivel normal de trombocite la adulți variază între 150.000 și 450.000 de trombocite pe microlitru de sânge.

Nivelurile de trombocitopenie sunt:

 • Trombocitopenie ușoară: Niveluri de trombocite între 101.000 și 140.000 pe microlitru de sânge.
 • Trombocitopenie moderată: Niveluri de trombocite între 51.000 și 100.000 pe microlitru de sânge.
 • Trombocitopenie severă: Niveluri de trombocite între 51.000 și 21.000 de microlitri de sânge.

Simptome și cauze

Unele persoane cu cazuri ușoare de trombocitopenie nu prezintă simptome. Atunci când au, unul dintre primele simptome este o tăietură sau o sângerare nazală care nu se oprește din sângerare.

Alte simptome includ:

 • Sângerare a gingiilor: Este posibil să observați sânge pe periuța de dinți și gingiile pot părea umflate.
 • Sânge în scaun: Fecalele dumneavoastră pot fi foarte închise la culoare.
 • Sânge în urină: Dacă apa din toaletă este roz pal după ce faceți pipi, este posibil să aveți sânge în urină.
 • Sânge în voma: Hematemeza sau sângele în voma este un semn de sângerare în tractul gastrointestinal superior.
 • Perioade menstruale abundente: Dacă menstruația durează mai mult de șapte zile sau dacă sângerezi mai mult decât de obicei, este posibil să ai menoragie ( hemoragie abundentă sau prelungită în perioada menstruației).
 • Peteșii (pete purpurii pe piele): Acest simptom apare sub forma unor mici puncte roșii sau purpurii pe partea inferioară a picioarelor care seamănă cu o erupție cutanată.
 • Purpură: Este posibil să aveți pete roșii, purpurii sau maro pe piele. Acest lucru se întâmplă atunci când vasele mici de sânge de sub piele au scurgeri de sânge.
 • Vânătăi: Vânătăile apar atunci când sângele se adună sub piele. Este posibil să observați că dezvoltați vânătăi mai ușor decât de obicei.
 • Sângerare rectală: Este posibil să observați sânge în apa de toaletă sau după ce vă ștergeți.

Care sunt cauzele trombocitopeniei?

Cauzele trombocitopeniei se încadrează într-una dintre cele trei categorii:

 • Măduva osoasă nu produce suficiente trombocite. Acest lucru se poate întâmpla dacă aveți cancere ale sângelui, cum ar fi leucemia sau limfomul.
 • Măduva osoasă produce suficiente trombocite, dar rezerva de trombocite scade deoarece aveți afecțiuni care consumă rezerva de trombocite sau vă distrug trombocitele.
 • Splina reține trombocitele, astfel încât acestea nu pot circula prin fluxul sanguin. În mod normal, splina stochează aproximativ o treime din rezerva de trombocite.

Factorii specifici care afectează rezerva de trombocite includ:

 • Bolile autoimune: Bolile autoimune, cum ar fi trombocitopenia imună (ITP), lupusul și artrita reumatoidă, care vă atacă sistemul imunitar pot distruge trombocitele.
 • Cancere de sânge: Leucemia și limfomul vă pot afecta măduva osoasă și capacitatea acesteia de a produce suficiente celule sanguine, inclusiv trombocite.
 • Tratamente împotriva cancerului: Tratamentele - inclusiv chimioterapia și radioterapia - distrug uneori celulele stem care ar fi devenit trombocite.
 • Purpura trombocitopenică trombotică (TPP): Această afecțiune a sângelui cauzează cheaguri de sânge în vasele mici de sânge din tot corpul dumneavoastră. Trombocitele formează cheaguri de sânge. Rezerva dumneavoastră de trombocite poate fi scăzută dacă aveți TPP sau o afecțiune similară, coagularea intravasculară diseminată, care consumă trombocite.
 • Infecții: Infecțiile bacteriene și virale vă pot scădea nivelul trombocitelor.
 • Tulburare de consum de alcool: Alcoolul încetinește producția de trombocite. Consumul mare de alcool poate face ca nivelul plachetelor dumneavoastră să scadă.
 • Substanțe chimice toxice: Expunerea la substanțe chimice toxice, inclusiv arsenic, benzen și pesticide, vă poate afecta nivelul trombocitelor.
 • Medicamente: Antibioticele care tratează infecțiile bacteriene, medicamentele pentru convulsii și afecțiuni cardiace, precum și heparina, un anticoagulant, pot afecta nivelul trombocitelor.

Cum se diagnostichează trombocitopenia?

Medicii vor face un examen fizic. Ei vor verifica dacă există vânătăi, erupții cutanate și alte simptome de trombocitopenie. Ei vă vor întreba despre istoricul medical, inclusiv despre orice medicamente pe care le luați.

 Ei pot face teste, inclusiv:

 • Hemogramă completă (CBC): Astfel vor verifica nivelul trombocitelor și nivelul celulelor albe și roșii din sânge.
 • Frotiu de sânge periferic: Laboranții vă examinează trombocitele sub microscop.
 • Testul de coagulare a sângelui: Un test de coagulare a sângelui măsoară timpul necesar pentru ca sângele să se coaguleze. Aceste teste includ timpul parțial de tromboplastină (PTT) și testul timpului de protrombină (PT).
 • Biopsie de măduvă osoasă: Dacă testele de sânge arată un număr scăzut de trombocite, medicul poate face o biopsie de măduvă osoasă.

Tratament

Cum se tratează trombocitopenia?

Este posibil să nu aveți nevoie de tratament dacă un număr scăzut de trombocite nu cauzează probleme semnificative. Medicii pot îmbunătăți numărul de trombocite prin tratarea cauzei de bază. Această abordare poate implica schimbarea medicamentelor dumneavoastră.

Alte tratamente includ:

 • Steroizi: Aceste medicamente vă pot stimula producția de trombocite.
 • Transfuzie de sânge: Dacă nivelul dumneavoastră de trombocite este foarte scăzut, medicul poate folosi transfuzii de sânge pentru a vă crește temporar nivelul de trombocite. Transfuziile pot crește nivelurile timp de aproximativ trei zile.
 • Splenectomie: Aceasta este o intervenție chirurgicală pentru a vă îndepărta splina. Chirurgul poate face acest lucru dacă testele arată că splina dumneavoastră reține un număr mare de trombocite. Persoanele care au splenectomii au un risc crescut de a dezvolta infecții. Acestea pot primi vaccinuri pentru a preveni infecțiile.

Prevenție

Cum putem reduce riscul de a dezvolta trombocitopenie?

Cel mai important lucru este să înțelegeți dacă aveți afecțiuni medicale sau luați medicamente care vă cresc riscul de a dezvolta trombocitopenie. Dacă da, întrebați medicul dacă există medicamente sau activități pe care ar trebui să le evitați.

Multe lucruri pot cauza scăderea nivelului de trombocite, astfel încât să dezvoltați trombocitopenie. De exemplu, este posibil să aveți o boală autoimună care vă afectează nivelul trombocitelor. Este posibil să aveți niveluri scăzute ale trombocitelor pentru că beți mult alcool sau sunteți expus la anumite substanțe chimice toxice.

Concluzia - odată ce medicul află cauza nevelului scăzut de trombocite, acesta va lua măsuri pentru a vă ajuta. Dacă aveți trombocitopenie, întrebați medicul ce tratament sau modificări ale stilului de viață vă recomandă.

Dacă medicul vă recomandă un tratament, este posibil să aveți nevoie de un tratament continuu pentru a menține un nivel normal al trombocitelor. El vă va monitoriza starea generală de sănătate și nivelul trombocitelor.

Cum am grijă de mine?

Dacă aveți trombocitopenie, iată câteva modalități sugerate pentru a avea grijă de dumneavoastră:

 • Faceți schimbări sănătoase în stilul de viață: Dacă fumați, renunțați la fumat. Fumatul vă crește riscul de formare de cheaguri de sânge. Dacă beți alcool, faceți-o cu moderație. Consumul excesiv de alcool poate afecta nivelul trombocitelor. Practicați o bună igienă dentară pentru a evita tratamentele dentare care pot provoca sângerări.
 • Aveți grijă cu medicamentele eliberate fără prescripție medicală: Unele medicamente  conțin ibuprofen sau aspirină care pot face ca sângele dumneavoastră să fie prea subțire. Discutați cu medicul înainte de a utiliza suplimente și remedii pe bază de plante.
 • Evitați activitățile care pot provoca vânătăi și sângerări: Cele mai multe sporturi de contact, cum ar fi fotbalul, fotbalul sau baschetul, cresc șansele de a avea o leziune care implică sângerare. Întrebați furnizorul de servicii medicale despre activitățile pe care le puteți face fără a crește riscul de rănire.
 • Călătoriți în siguranță: Purtați centura de siguranță în timp ce conduceți sau călătoriți într-un vehicul.
 • Anunțați medicul despre medicamentele pe care le luați: Este posibil să primiți medicamente care contribuie la subțierea sângelui. Dacă aveți o intervenție chirurgicală sau proceduri dentare, spuneți-I medicului despre medicamentele pe care le luați, înainte de operație sau procedură.

Când ar trebui să mă adresez la medic?

Simptomele trombocitopeniei se pot dezvolta foarte repede sau în timp. De asemenea, poate provoca sângerări în multe părți ale corpului dumneavoastră. Căutați asistență medicală dacă:

 • Observați schimbări în corpul dumneavoastră care ar putea fi simptome de trombocitopenie, cum ar fi vânătăi noi și sângerări neobișnuite.
 • Aveți febră sau alte semne de infecție. Dacă ați suferit o splenectomie, aveți un risc crescut de infecție.

 

 

Sursa foto: 
www.starhealth.in
Sursa: 

my.clevelandclinic.org

La Inceput