Cum poate fi tratată hiperhidroza sau transpirația excesivă

Hiperhidroza sau transpirația excesivă este o tulburare obișnuită care produce neplăceri. Se estimează că între 2% și 3% dintre americani suferă de transpirație excesivă a palmelor sau a tălpilor picioarelor. Specialiștii spun că transpirația palmelor și a tălpilor începe adesea în adolescența timpurie, în jurul vârstei de 13 ani (în medie). Netratate, aceste probleme pot continua pe toată durata vieții.

Transpirația este jenantă, pătează hainele și ruinează cinele romantice. Cazurile severe pot avea și consecințe practice serioase, oamenii simțindu-se prost că nu pot ține un stilou sau volanul mașinii.

Ce cauzează hiperhidroza?

Deși bolile neurologice, endocrine, infecțioase și alte boli sistemice pot provoca uneori hiperhidroză, de cele mai multe ori, afecțiunea apare la persoanele care sunt sănătoase. Căldura și emoțiile pot provoca hiperhidroză. Mulți însă, care suferă de hiperhidroză, transpiră aproape tot timpul, indiferent de starea lor de spirit sau de vreme.

Care este tratamentul pentru hiperhidroză?

De obicei, se apelează mai întâi la antiperspirantele care conțin o doză mică de sare de metal (de obicei aluminiu), pentru că sunt ușor disponibile. Antiperspirantele care conțin clorură de aluminiu pot fi mai eficiente atunci când alte antiperspirante nu ajută.

Medicamente antiperspirante prescrise de medic, care conțin clorură de aluminiu hexahidrat.

Iontoforeza, este un dispozitiv care trece apa ionizată prin piele folosind electricitate directă.

Medicamentele orale, anticholinergice care reduc transpirația.

Botoxul (toxina botulinică) - a a fost aprobat în SUA de către FDA pentru tratarea transpirației excesive axilare.

MiraDry. Această tehnică utilizează energia cu microunde pentru a distruge permanent glandele sudoripare.

Laserul. Poate localiza și distruge glandele sudoripare.

Intervenția chirurgicală - o procedură numită simpaticomie toracică și care poate fi considerată o ultimă soluție.

Clorura de aluminiu hexahidrat și transpirația excesivă

Atunci când antiperspiranții obișnuiți nu reușesc să trateze transpirația excesivă, majoritatea medicilor încep prin recomandarea clorurii de aluminiu hexahidrat (Drysol), o versiune pe bază de prescripție medicală a clorurii de aluminiu. Se aplică chiar înainte de culcare, 2 - 3 nopți la rând, apoi încă o dată peste aproximativ o săptămână. Utilizați-o în conformitate cu indicațiile medicului dumneavoastră. Acest tratament funcționează în mod rezonabil pentru mulți pacienți a căror problemă este transpirația excesivă a subrațului, dar nu este satisfăcătoare pentru majoritatea celor care transpiră în palme sau talie.

Principalul efect secundar al Drysol este iritarea, care uneori, dar nu întotdeauna, poate fi depășită, asigurându-ne că pielea este uscată înainte de aplicare. De asemenea, pot ajuta loțiunile care conțin corticosteroid, precum și reducerea frecvenței utilizării sau aplicării medicamentelor antiinflamatorii.

Iontoforeza pentru transpirație excesivă

Ionoforeza a fost introdusă acum 50 de ani ca tratament pentru transpirații excesive. Mecanismul exact al acțiunii este încă neclar, deși probabil funcționează prin blocarea temporară a canalului de transpirație. Procedura utilizează apă pentru a conduce un curent electric pe piele de câteva ori pe săptămână, timp de aproximativ 10-20 de minute pe sesiune, urmată de un program de întreținere a tratamentelor la intervale de la 1- până la 3 săptămâni, în funcție de răspunsul pacientului. Tratamentele cu ionoforeză nu sunt dureroase.

Medicamente orale pentru transpirație excesivă

Medicamentele anticholinergice orale, cum ar fi glicopirolatul (Robinul), nu sunt folosite frecvent pentru transpirație excesivă, deoarece pentru a lucra, acestea produc adesea efecte secundare cum ar fi gura uscată, vederea încețoșată și retenția urinară. Medicația orală este, de obicei, administrată persoanelor care au încercat tratamente de primă linie fără succes.

Botox și transpirație excesivă

Botulinum toxin A (Botox), o toxină care poate paraliza temporar mușchiul, este adesea utilizat ca un tratament cosmetic pentru riduri. Dar, de fapt, acesta a fost folosit de multe ori în multe domenii ale medicinei, cum ar fi tratamentul spasmelor musculare și a anumitor tipuri de dureri de cap. Cea mai recentă nișă medicală este tratamentul transpirației excesive.

O cantitate mică de Botox este injectată cu un ac foarte fin în fiecare axilă. Aceasta are efectul până la 14 luni. Injecțiile sunt inconfortabile, însă utilizarea unui ac de injecție foarte mic le face să fie tolerante.

Microunde de energie

MiraDry este un tratament care a fost aprobat în SUA încă în 2011 pentru tratamentul excesului de transpirație. Este un tratament neinvaziv care utilizează energia electromagnetică care vizează căldura pe glandele sudoripare, distrugându-le. Este utilizată anestezia locală, iar pielea este răcită în timpul acestei proceduri timp de o oră. Se poate repeta de 2-3 ori pentru un efect optim.

Laser

Laserele pot focaliza un fascicul îngust de căldură pentru a distruge glandele sudoripare și pot fi realizate mult mai repede cu o recuperare mai rapidă.

Chirurgie pentru transpirație excesivă

Sympathectomy este o operație care distruge o parte din aportul de nerv pentru glandele sudoripare din piele. Chirurgul introduce un instrument endoscopic special în piept între două coaste imediat sub axilă. Sympatectomia este eficientă, dar și riscantă. Chiar și cu tehnici endoscopice mai noi, complicațiile pot include transpirații excesive în alte părți ale corpului și probleme pulmonare și nervoase. Deoarece multe dintre aceste complicații sunt grave și nu reversibile, această opțiune este rar utilizată și doar ca o ultimă soluție.

Sursa foto: 
www.exquis.ro
Sursa: 
La Inceput