Diferența dintre deodorantele de antiperspirante. Riscurile pentru sănătate ale sărurilor de aluminiu

Ritmul de viață activ, stresurile și emoțiile cotidiene ne expun în fiecare zi riscului transpirației –  dovadă sigură a faptului că tot răul e spre bine. Fiind indispensabilă pentru reglarea temperaturii corporale, transpirația poate fi și cauza unor mirosuri neplăcute. Din fericire, astăzi, magazinele de cosmetică și farmaciile ne propun o gamă largă de deodorante și de antiperspirante. Doar că dezbaterile care au loc la subiectul avantajelor și riscurilor pe care le implică utilizarea acestora, ne pun pe gânduri.

Așadar, câte tipuri de transpirație există

Transpirația poate fi de două feluri :

  • Emoțională, provocată de stres și de emoții. De obicei, temperatura din încăpere sau de afară nu influențează deloc acest tip de transpirație, cauza căreia ține mai mult de unii factori externi: un discurs ținut în fața unui auditoriu, un examen, o întâlnire de afaceri etc.
  • Fiziologică, cauzată de căldură și de efortul fizic. Ea apare în momentul creșterii temperaturii corporale și are rolul de a o regla prin eliminarea surplusului de căldură.

Ce alegem - deodorant sau antiperspirant

Astăzi, găsim pe rafturile magazinelor produse cu numele de „deodorante” care au ambele funcții. Cu toate acestea, scopurile pentru care sunt utilizate, sunt diferite.

  • Deodorantele au rolul de a elimina mirosul de transpirație prin reducerea proliferării bacteriilor care îl produc ;
  • Antiperspirantele blochează și limitează secreția transpirației. Ele acționează la nivelul glandelor sudoripare prin obstruarea (astuparea) și stoparea procesului de transpirație. Totuși, chiar dacă garantează prospețimea și confortul, antiperspirantele nu permit desfășurarea unui proces natural, indispensabil pentru menținerea temperaturii corpului la 37º.

Astfel, persoanelor care au probleme din cauza transpirației abundente, le este recomandat să opteze pentru un antiperspirant care va avea efecte mai bune decât un deodorant. Mai mult, astăzi sunt comercializate produse care au ambele funcții: să prevină transpirația în exces și să elimine mirosurile neplăcute.

Cu sau fără săruri de aluminiu?

Majoritatea deodorantelor conțin săruri de aluminiu, datorită cărora este prevenită transpirația. Totuși, cu ceva timp în urmă, au apărut mai multe dezbateri cu privire la riscurile pentru sănătate pe care le prezintă aceste săruri. Chiar dacă s-a presupus că ar putea provoca cancerul de sân, niciun studiu nu a putut demonstra, într-un mod pertinent, legătura dintre cancer și sărurile de aluminiu.

După apariția acestor zvonuri, unele companii au decis să găsească o alternativă pentru sărurile de aluminiu și să apeleze la produse mai naturale, orientându-se spre proprietățile antiperspirante ale pietrei de Alaun.

Ce sunt sărurile de aluminiu 

Sărurile de aluminiu sunt folosite la producerea antiperspirantelor, pentru că au proprietatea de a diminua transpirația prin închiderea porilor și reducerea cantității de secreții sudorale. Sub formă de hidroxiclorură de aluminiu și de zirconiu hidratat AlxZr(OH)yClz, sărurile de aluminiu sunt autorizate să fie folosite în antiperspirante, cu o concentrație de maxim 20%. Sub formă de clorhidrat de aluminiu (sărurile cele mai folosite în deodorante), concentrația acestora în antiperspirante nu este limitată.

Sărurile de aluminiu: subiect al mai multor studii

În urma creșterii numărului de articole din presă despre legătura dintre aluminiu și apariția cancerului la sân, a fost creat un grup de experți care a analizat, timp de șase luni, toate studiile științifice apărute la acest subiect. Rezultatele au demonstrat că majoritatea dintre ele nu aveau o metodologie exactă și nu răspundeau la întrebările și obiectivele puse inițial.

În 2008, experții au publicat rezultatele studiului lor în revista medicală francofonă Bulletin du cancer, menționând că „numărul de probe aduse în cercetări este redus. Niciun studiu nu ține cont de factorii de confuzie și de factorii de risc cunoscuți astăzi pentru cancerul de sân și nici de elementele biologice de bază, cum ar fi receptorii hormonali”.

Potrivit autorilor, aceste studii nu țin cont deloc de igiena personală a subiecților, de factorii genetici, etc.

Legătura dintre sărurile de aluminiu și cancerul de sân: fără probe pertinente

Chiar dacă are loc în cantități reduse, pătrunderea aluminiului în organism se face prin piele, mai ales prin foliculii piloși (prin care răsar firele de păr), acesta fiind considerat principalul factor care ar putea provoca apariția cancerului de sân. Unii cercetători mai afirmă că foliculii sunt mai sensibili după folosirea lamei de ras pe axile și din acest motiv, folosirea deodorantului imediat după epilare nu este recomandată.

Totuși, absorbția de piele a sărurilor de aluminiu nu este un mit, doar că procesul decurge foarte lent, iar până astăzi, nici un studiu nu a reușit să demonstreze care este legătura dintre deodorante și antiperspirante și apariția cancerului de sân. În același timp, autoritățile continuă să permită folosirea acestora în produsele cosmetice. Mai mult, deodorantele și antiperspirantele nu sunt singurele care conțin aluminiu – el poate fi găsit până și în produsele alimentare.

Stick sau spray

Alegerea între deodorantul stick și spray ține de preferințele personale ale fiecăruia. Unica diferență dintre acestea : stick-urile conțin de obicei o concentrație mai mare de săruri de aluminiu și sunt mai eficiente decât spray-urile. Însă acestea din urmă asigură o senzație de prospețime mai de lungă durată.

Deodorantul poate provoca iritații ale pielii

Deodorantele conțin alcool (pentru parfum, păstrare și pentru funcția lor de antiseptic) care poate usca sau irita epiderma. În același timp, substanțele antibacteriene și cele antiseptice din componența lor pot provoca reacții alergice. Din acest motiv, se recomandă, mai ales pentru persoanele cu pielea sensibilă, citirea cu atenție a etichetelor produselor înainte de a le cumpăra.

Totuși, pentru a evita apariția alergiilor și a iritațiilor, cea mai bună opțiune, spun experții, este alegerea unor deodorante cât mai naturale, piatra de Alaun fiind o soluție optimă.

Sursa foto: 
parentesibio.it
La Inceput