Meibomita: Ce reprezintă această afecțiune oculară?

 

Meibomita este o inflamație cronică a micilor glande uleioase care căptușesc pleoapele superioare și inferioare. Glandele meibomiene eliberează meibum, un ulei special care ajută la lubrifierea ochilor și împiedică evaporarea lacrimilor. Atunci când glandele meibomiene sunt blocate, se modifică cantitatea și compoziția meibumului dumneavoastră. Ochii dumneavoastră se vor simți inconfortabil, iar vederea poate fi încețoșată. Blocajul glandei creează, de asemenea, un mediu favorabil pentru bacterii.

Ochii dumneavoastră au aproximativ 20 până la 40 de glande meibomiene pe fiecare pleoapă inferioară și 30 până la 40 de glande pe fiecare pleoapă superioară. Glandele eliberează lent meibum tot timpul. Clipitul permite eliberarea mai mult meibum. Persoanele de orice vârstă pot face meibomită, inclusiv bebelușii. Dar este mai frecventă la persoanele în vârstă și la persoanele care trăiesc sau lucrează în medii cu mult praf sau particule de polen. Cauza meibomitei nu este cunoscută. Este unul dintre rezultatele disfuncției glandei meibomiene (MGD), dar MGD apare și fără meibomită. Sunt disponibile multe tratamente pentru meibomită, dar nu există un tratament definitiv.

Fiecare glandă are o lățime de aproximativ 1 milimetru (mm) și o lungime de aproximativ 5,5 mm în mijlocul pleoapei superioare și 2 mm lungime în mijlocul pleoapei inferioare. Termenul de disfuncție a glandelor meibomiene a fost introdus în 1980.

Simptomele miobitei

Simptomele meibomitei pot varia de la ușoare la severe. În general, vă veți simți ochii iritați și vederea poate fi încețoșată.

Alte simptome:

 • durere
 • roșeață
 • umflături
 • uscăciune
 • mâncărime
 • arsură
 • sensibilitate la lumină
 • sensibilitate la atingere

De asemenea, este posibil să aveți un orzagiu care apare ca o umflătură roșie și dureroasă pe pleoapă. Acesta poate fi cauzat de o infecție ca urmare a înfundării unei glande uleioase.

Cauze ale meibomitei

Cauza exactă a blocajului glandei meibomiene care dă naștere la meibomită nu este cunoscută. Cercetătorii cred că ar putea fi de natură bacteriană. Studiile în curs analizează bacteriile de pe suprafața ochiului și modul în care acestea afectează meibum.

Unii factori asociați cu un risc mai mare de meibomită sunt:

Îmbătrânirea

Pe măsură ce îmbătrânești, produci mai puțin meibum și meibum cu o compoziție diferită. Numărul glandelor tale meibomiene scade.

Stresul de mediu

Modul de a trăi sau de a lucra într-un mediu cu umiditate scăzută îți poate modifica producția de meibum. Aceasta include aerul condiționat și încălzirea pe timp de iarnă.

Lentile de contact

Purtarea lentilelor de contact este asociată cu o reducere a meibumuluiSursa de încredere și cu alte anomalii ale glandelor meibomiene. Cu cât purtați lentile de contact mai mult timp, cu atât mai mare este efectul asupra glandelor meibomiene.

Dietă

O lipsă de acizi grași Omega-3 în dieta dumneavoastră poate contribui la meibomită. Acești acizi grași se găsesc în uleiul de semințe de in, uleiul de pește și uleiul de măsline.

Hormoni

Androgenii și estrogeniiSursa de încredere pot afecta compoziția meibumului dumneavoastră. Androgenii stimulează secreția de meibum și suprimă inflamația. Estrogenii cresc inflamația.

Medicamente

Acidul retinoic poate modifica volumul de meibum și funcționarea glandelor meibomiene. Acidul retinoic topic este prescris pentru acnee. S-a constatat că epinefrina topică și medicamentele pentru glaucoma modifică funcția glandelor meibomiene. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina efectul conservanților și durata de utilizare.

Rozaceea

Un articol din 2017 a raportat că studiile efectuate pe persoane cu rozacee au constatat mai multe anomalii la nivelul glandelor meibomiene, în comparație cu grupurile de control.

Utilizarea ecranului de calculator

Utilizarea ecranului de calculator este corelată cu MGD. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă utilizarea calculatorului contribuie la dezvoltarea MGD sau exacerbează o afecțiune deja existentă.

Alți factori de risc care fac obiectul unor investigații includ:

 • fumatul
 • utilizarea de antihistaminice pentru alergii
 • terapia de substituție hormonală după menopauză
 • diabetul

Diagnosticarea

Diagnosticul va fi pus de către un oftalmolog sau un optometrist. Medicul vă va întreba despre istoricul dumneavoastră medical și despre simptomele dumneavoastră. Vă va examina fizic ochii și pleoapele cu ajutorul unui echipament special. Este posibil să vi se administreze picături pentru a vă dilata pupilele. De asemenea, medicul vă poate tampona pleoapele pentru a lua o mostră pentru analiza bacteriilor. Un examen cu lampă cu fantă combină un microscop de putere mică cu o lumină de mare intensitate pentru a vă examina ochii în detaliu. Medicul va folosi acest lucru pentru a căuta orice anomalii la nivelul glandelor tale meibomiene. Versiunile mai noi ale lămpii cu fantă sunt dispozitive portabile în formă de stilou cu lumini LED și o cameră foto.

Alte tehnici de diagnosticare includ:

 • utilizarea unei benzi speciale pentru a tampona marginile pleoapelor pentru a măsura lipidele
 • aplicarea unei presiuni asupra pleoapelor pentru a măsura producția glandei meibomiene
 • utilizarea transiluminării pentru a privi glandele meibomiene prin pleoapele dumneavoastră

Cercetătorii au sugerat diferite sisteme de clasificare a gravității MGD și a meibomitei, dar standardele uniforme nu au fost încă acceptate. Meibomita poate fi dificil de diagnosticat, deoarece poate fi însoțită de ochi uscat sau de umflături ale corneei.

Tratarea meibomitei

Tratamentul pentru meibomită va depinde de gravitatea simptomelor dumneavoastră. Medicul poate începe cu un tratament conservator, iar apoi poate adăuga alte tipuri de tratamente dacă simptomele persistă. Noi tratamente sunt în curs de dezvoltare, iar cercetările sunt în curs de desfășurare.

Igiena pleoapelor

Primul tratament este igiena pleoapelor.

Rutina dumneavoastră zilnică ar trebui să includă:

 • comprese calde pentru pleoapele dumneavoastră, timp de cel puțin 1-2 minute, de două ori pe zi
 • masaj al pleoapelor, conform recomandării medicului dumneavoastră
 • exfoliant pentru pleoape sau detergent pentru pleoape (puteți folosi și șampon pentru copii)
 • picături pentru ochi, lacrimi, geluri sau unguente, conform recomandării medicului dumneavoastră pentru lubrifierea ochilor

Medicamente

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice sistemice, cum ar fi doxiciclina, minociclina și azitromicina. Studiile de cercetare au arătat că aceste antibiotice reduc inflamația și îmbunătățesc meibum-ul. Asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră despre efectele secundare ale acestor medicamente. Medicul poate prescrie, de asemenea, corticosteroizi topici pentru a reduce inflamația. Din nou, discutați potențialele efecte secundare cu medicul dumneavoastră. Un alt medicament pe bază de prescripție medicală pe care medicul dumneavoastră îl poate prescrie este ciclosporina A. Este un imunosupresor. Studiile au arătat că este eficientă, dar există dezbateri cu privire la cea mai eficientă doză.

Remedii chirurgicale

În anumite cazuri, poate fi recomandată o intervenție chirurgicală pentru deschiderea glandelor meibomiene pentru ameliorarea simptomelor.

Prevenirea meibomitei

Pentru a ajuta la prevenirea meibomitei și pentru a vă menține ochii confortabili, există câteva lucruri pe care le puteți încerca:

 • practicați zilnic igiena ochilor
 • păstrați aerul din jurul dumneavoastră umidificat
 • rămâneți hidratat
 • nu fumați și evitați să stați în preajma fumătorilor
 • lubrifiați-vă ochii, inclusiv clipind frecvent
 • purtați ochelari de soare care să vă protejeze ochii de soare și de vânt
Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.silversteineye.com
La Inceput