Mergeți la baie mai des decât ar fi normal? Aflați care ar fi motivele

Urinatul frecvent ar fi cauza unor stări sau boli care pot fi prevenite, spun specialiștii. Important să le sesizați la timp și să vă adresați la medic pentru un tratament eficient.

Beți prea multă apă

Noi nu bem doar apă. Aproximativ 20%-30% de apă se obține din alimente. Ar putea părea evident, dar prea multă apă vă v-a face să mergeți la WC mai des. Aceasta ar putea reduce sarea din sângele dumneavoastră la niveluri nesănătoase. Regula de aur este să beți suficientă apă pe zi, dar nu atât de multă încât să vă petreceți toată ziua la baie.

Infecții ale tractului urinar

Este cea mai frecventă cauză de urinare frecventă. Bacteriile vă infectează rinichii, vezica urinară sau tuburile care le conectează între ele și în exterior. Vezica se umple cu urină, care poate fi tulbure, sângeroasă sau mirositoare. S-ar putea să aveți, de asemenea, febră, frisoane, greață și durere în partea inferioară a burții. Mergeți la un medic care vă va prescrie probabil antibiotice pentru a scăpa de infecție.

Diabetul zaharat

Atât tipul 1, cât și tipul 2 ridică nivelul de zahăr din sânge. Rinichii încearcă să-l filtreze, dar ei nu pot ține pasul. Deci zahărul se termină în urină. Acest lucru atrage mai multă apă din corp și vă face să mergeți la WC mai des. Dorința frecventă de a urina este una dintre primele și cele mai comune semne de diabet. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă începeți brusc să mergeți la baie mai mult decât de obicei.

Diabet insipid

Aceasta este o afecțiune diferită de diabetul de tip 1 sau de tip 2. Aici, corpul dumneavoastră nu poate folosi sau nu face suficientă vasopresină, un hormon care în mod normal spune rinichilor să elibereze apă în sângele dumneavoastră atunci când aveți nevoie de ea. Ați putea să vă simțiți obosit, să aveți o stare de greață, confuzie și să vreți să beți permanent apă. Puteți, de asemenea, să urinați până la 15 litri pe zi sau de cinci ori mai mult decât în mod normal. Medicul vă poate prescrie anumite medicamente pentru aceasta.

Diureticele

De asemenea, cunoscute sub numele de pastile de apă, aceste medicamente tratează hipertensiunea arterială și problemele de ficat și rinichi. Preparatele fac ca rinichii să elibereze mai multă sare (sodiu) în urină, ceea ce vă face să urinați mai mult. Acest lucru vă poate determina să pierdeți prea mult sodiu și potasiu, ceea ce ar putea fi rău pentru sănătatea dumneavoastră. S-ar putea să vă simțiți amețit și să aveți o stare de greață. Discutați cu medicul înainte de a opri sau schimba doza.

Sindromul vezicii urinare

S-ar putea să simțiți că trebuie să mergeți la baie, dar nu urinați deloc. De asemenea, s-ar putea să aveți dureri în partea inferioară a burții, care se agravează atunci când urinați sau faceți sex. Se pare că se întâmplă atunci când țesutul vezicii urinare devine umflat și foarte sensibil. Nu este întotdeauna clar ce cauzează asta. Puteți trata această afecțiune, numită și cistita interstițială, adoptând o anumită dietă și practicând exercițiile fizice, de asemenea, prin medicație, chirurgie și terapie fizică.

Pietre la rinichi

Mineralele și sărurile pot forma roci minuscule în rinichi. De obicei, simțiți că trebuie să mergeți adesea la baie, dar nu urinați prea mult. De asemenea, ați putea avea senzația de greață, febră, frisoane și dureri serioase. Greutatea în plus, deshidratarea, dietele bogate în proteine și istoricul familiei face ca problema să fie mai serioasă. Pietrele ar putea ieși singure sau ar putea fi nevoie de o intervenție chirurgicală.

Graviditatea

Pe măsură ce bebelușul crește în burtă, are nevoie de mai mult spațiu și împinge pe vezica urinară, ceea ce vă face să vreți să mergeți mai des la baie. Chiar înainte de aceasta, când copilul dumneavoastră a fost un embrion implantat în uter, acesta a declanșat în corpul dumneavoastră un hormon de sarcină numit gonadotropină corionică umană, care vă face să mergeți mai des la baie. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vă doare când urinați sau dacă vedeți sânge în urină.

Accidentul vascular cerebral

Uneori dăunează nervilor care controlează vezica urinară. Poate doriți să mergeți mai des, dar este posibil să nu vă urinați prea mult. Sau s-ar putea să urinați prea mult. Parkinson, scleroza multiplă și alte boli ale creierului pot avea efecte similare. Medicul vă poate ajuta să vă modificați obiceiurile de dietă și de baie pentru a diminua simptomele. Este posibil să aveți nevoie de medicamente sau de intervenții chirurgicale în cazuri grave.

Vaginita

Atunci când vaginul devine infectat și inflamat cu diverse ciuperci, bacterii, viruși, medicamente sau au loc anumite modificări hormonale veți simți că vreți să urinați mai des. De asemenea, asta se poate întâmpla de la produse chimice în creme, spray-uri sau haine. Puteți simți mâncărimi sau arsuri când urinați și vă răniți în timpul sexului. De asemenea, ați putea simți un miros specific și pete pe lenjerie.

Prea mult alcool sau cofeină

Acestea acționează ca un diuretic și elimină mai multă apă din corpul dumneavoastră. De asemenea, acestea limitează producția de vasopresină a organismului, un hormon care în mod normal spune rinichilor să elibereze mai multă apă în corp, în loc de vezica urinară. Este o idee bună să savurați cocktail-ul, berea sau vinul cu un pahar de apă.

Pelvis slăbit

Aceasta este zona din partea inferioară a burții. Atunci când mușchii se întind și sunt slabi, ceea ce se poate întâmpla în timpul sarcinii și al nașterii, vezica urinară s-ar putea să nu mai fie în aceeași poziție.

Menopauza

Este perioada în care corpul femeii produce mai puțini hormoni estrogeni și asta poate să o facă să se urineze mai mult. Medicul ar putea să vă ajute cu terapia de substituție hormonală, cu modificările dietei și cu alte tratamente.

Tumorile

Atât tumorile canceroase, cât și cele benigne vă pot face să vă urinați mai mult. Sângele din urină este cel mai important semn dacă este cancer. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vedeți sânge sau descoperiți că vă doare când mergeți la baie.

Prostata

Bărbații au o glandă de dimensiunea unei nuci, prostata, care poate crește după vârsta de 25 de ani. O prostată mică poate face să vă simțiți slab și neuniform. S-ar putea să simțiți că trebuie să mergeți mai mult la baie, câteodată urgent. Rareori, acest lucru poate fi un semn al unor condiții mai grave, cum ar fi cancerul. Medicul vă poate ajuta să eliminați alte cauze și să vă tratați prostata.

Constipație

Dacă aveți constipație, intestinul ar putea deveni atât de plin încât să vă împingă vezica și să vă facă să simțiți că trebuie să urinați mai des. Constipația poate slăbi mușchii pelvici, care vă ajută să vă controlați intestinul și vezica urinară. Discutați cu medicul sau farmacistul despre ce trebuie să faceți ca să scăpați de constipație.

 

Sursa foto: 
www.webmd.com
Sursa: 
La Inceput