Ce ai voie să faci și ce ar trebui să eviți după ce ți-ai luat cea de-a doua doză de vaccin împotriva COVID-19

Multe persoane consideră că după ce își iau cea de a doua doză de vaccin împotriva noului coronavirus, aceasta îi va reîntoarce rapid la viața de până acum: fără măști, distanțare socială, cu petreceri mari și zgomotoase cu mulți oameni și îmbrățișări călduroase cu prietenii. Însă, realitatea este mult mai complicată. Persoanele care și-au luat cea de a doua doză sau urmează să o facă trebuie să împartă același spațiu, chiar și personal, cu cei care au făcut o singură doză sau refuză categoric să se vaccineze. Recent, autoritățile americane, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), au explicat detaliat ce pot face și ce trebuie să evite persoanele care sunt vaccinate pe deplin. Urmărește-le recomandările.

Când poți fi considerat vaccinat pe deplin?

Potrivit CDC, ești pe deplin vaccinat atunci când întrunești criteriile:

- Au trecut 2 săptămâni după ce ți-ai luat cea de a doua doză a vaccinului, precum Pfizer sau Moderna;

- Au trecut peste două săptămâni după ce ai administrat un vaccin care se ia într-o singură doză, precum Johnson & Johnson.

Autoritatea americană subliniază că în alte cazuri persoana nu este vaccinată pe deplin și trebuie să respecte cu strictețe toate recomandările impuse.

În cazul vaccinului AstraZeneca, anticorpii apar peste 3 săptămâni de la cea de a doua doză și în medie peste 28 zile după cea de a doua doză de Sputnik V. Pentru cel de al doilea vaccin, savanți ruși afirmă că răspunsul imun este consistent și după prima doză, dar doar în cazul celor care au suportat deja infecția COVID-19.

Află când apar anticorpii după administrarea diferitor tipuri de vaccin.

Ce pot face persoanele care și-au luat cea de a doua doză?

CDC afirmă că persoanele pe deplin vaccinate pot să se întâlnească în spații închise, fără a respecta măsurile epidemiologice, cu alte persoane care au fost și ele pe deplin vaccinate. Potrivit specialiștilor, acest pas este, din punct de vedere științific, foarte sigur.

„Nu cred că este cazul ca persoanele pe deplin vaccinate să fugă într-un bar aglomerat în care toți vorbesc cu voce tare. Este vorba de întruniri cu oamenii dragi, de exemplu”, a declarat Paul E. Sax, director clinic al secției de boli infecțioase de la Spitalul Brigham and Women’s din Boston, SUA.

Cu toate acestea, cu cât mai multe persoane sunt în acel spațiu, cu atât mai mare este riscul infectării, deoarece este imposibilă verificarea statutului de vaccinare al fiecărei persoane și expunerea acesteia la infecție. „Este vorba de un cuplu în plus sau două, maxim”, a accentuat Leana Wen, medic de urgență și profesor de sănătate publică la Universitatea George Washington din Washington, D.C., SUA.

CDC mai subliniază că persoanele sunt obligate să poarte mască și să mențină distanțarea socială, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate. Acest lucru este important mai ales când oameni se întâlnesc în grupuri medii și mari. Această măsură va fi obligatorie până nu vom atinge imunitatea colectivă.

Ce se poate întâmpla dacă adulții sunt vaccinați, dar copiii nu?

Până în acest moment niciun vaccin împotriva COVID-19 pentru copiii și adolescenții sub 16 ani nu a fost autorizat. „Aceasta este una dintre problemele la care părinții și familiile trebuie să fie precaute”, a declarat Chris Beyrer, profesor de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, SUA.

CDC atenționează că persoanele pe deplin vaccinate pot vizita spațiile închise fără a purta masca și a respecta distanța socială alături de un membru al familiei care nu a fost vaccinat și nu este expus riscului să dezvolte o formă gravă a bolii.

În contextul pandemiei actuale, adolescenții se pot infecta și pot transmite infecția asemeni adulților tineri, în timp ce copiii fac mai frecvent forma asimptomatică a bolii și nu par să transmită infecția atât de frecvent. „Fiecare familie și grup de prieteni urmează să ia decizia, în funcție de propriile riscuri”, a adăugat Dr. Sax.

Pe altă parte, Dr. Wen recomandă părinților să fie deosebit de precauți în timpul petrecerilor și a altor adunări în spațiile închise, unde adulții sunt vaccinați, iar copiii nu. „Dacă în aceste spații se adună mai multe familii și copii nevaccinați, este un scenariu riscant, pe care nu îl recomand în această perioadă. Ar putea fi vorba de un adult asimptomatic, care ar transmite infecția copiilor. Dacă cei din urmă merg la școală sau grădiniță, ar putea transmite infecția în continuare”.

Se pot întâlni persoanele deplin vaccinate cu cele nevaccinate în spații închise fără a purta măști?

CDC zice că da, în cazul în care cei vaccinați și nevaccinați sunt din aceeași casă și nu fac parte din grupul de risc pentru a dezvolta forme grave ale bolii.

Gregory Poland, director al grupului de cercetare al vaccinurilor din Rochester, Minnesota, SUA, afirmă că această acțiune ar putea fi riscantă, deoarece persoanele nevaccinate ar putea să nu-și dezvăluie starea de sănătate sau nici să nu știe despre aceasta. În acest moment nu se știe exact eficiența vaccinului în cazul persoanelor în vârstă, a celor care fac chimioterapie sau au imunitatea compromisă.

Pot persoanele vaccinate transmite virusul celor nevaccinate?

Ultimele cercetări medicale arată că vaccinarea reduce probabilitatea infecțiilor asimptomatice cu 80% comparativ cu cei nevaccinați. Pe lângă aceasta, cantitatea de virus prezentă în căile nazale este joasă și potențial neinfecțioasă.

Cu toate acestea, rezultatele sunt preliminare și este nevoie de un șir de alte studii pentru a le confirma. În plus, noile variante ale virusului pun la dubii eficacitatea vaccinurilor existente.

Ce activități sunt prioritare după vaccinare?

Dr. Wen recomandă programarea vizitelor medicale care au fost amânate din cauza pandemiei. Investigații precum colonoscopia, mamografia sau detartrajul dentar pot fi efectuate fără nicio grijă. „Acestea pot fi urmate, deoarece sunteți bine protejați”,  a adăugat aceasta.

Este sigur să călătorești?

Odată ce te-ai vaccinat, este sigur să călătorești, să mergi la restaurant sau în excursii dacă respecți toate recomandările autorităților, a accentuat Dr. Wen.  În plus, este foarte important să respecți măsurile de precauție odată ce ajungi în zona în care ai călătorit, în special dacă aceasta este o zonă de risc. Aceasta a mai adăugat, în cazul vârstnicilor, că aceștia pot călători în siguranță, dacă respectă în continuare toate restricțiile, precum purtarea măștii de protecție, iar riscul de transmitere al infecției altor membri ai familiei este destul de mic.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă să fii deosebit de precaut, dacă mergi în călătorie alături de un adolescent care nu a fost vaccinat sau un vârstnic cu boli cronice asociate, suficient de fragil.

Ce activități sunt sigure și care sunt riscante?

Persoanele pe deplin vaccinate pot participa la activitățile petrecute în spațiile închise în care este respectată distanța socială, iar măștile sunt obligatorii, precum vizitarea unui muzeu neaglomerat. Activitățile din spațiile deschise sunt și mai sigure.

Situațiile cu un risc sporit sunt luarea mesei în spații închise, barurile, sălile de sport și lăcașurile de cult, unde persoanele vorbesc și cântă.

Află care sunt locurile cu un risc sporit de transmitere a noului coronavirus.

Potrivit CDC, chiar dacă te-ai vaccinat pe deplin trebuie să urmărești toate simptomele bolii și să faci testul, dacă ai suspiciuni. În cazul în care acesta este pozitiv, izolează-te de cei din jur și urmează recomandările medicului de familie.

În acest moment, cunoaștem că vaccinurile sunt eficiente în prevenirea îmbolnăvirii, în special a celei severe și a deceselor. Pentru a opri cât mai curând pandemia, este foarte important să respectăm și alte măsuri de restricție impuse de autorități.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și a Protecției Sociale, până la ziua de azi în Republica Moldova au fost administrate peste 185 mii de doze de vaccin, dintre care peste 23 de mii reprezintă cea de-a doua doză.

Sursa foto: 
reginamaria.ro
Sursa: 

cdc.gov, wsj.com, news-medical.net

La Inceput