Cum funcționează anticorpii și de ce este important să îi avem în organism

E lucru cunoscut faptul că corpul uman are capacitatea să lupte cu bacteriile și virușii ajunși în organism, și fără ajutorul medicamentelor. Trebuie să știți însă că, la modul practic, organismul nostru reușește să facă acest lucru cu ajutorul anticorpilor. Anticorpii sunt proteine ​​mari în formă de Y și reprezintă prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor. Ei sunt recrutați de către sistemul imunitar să identifice și să neutralizeze obiecte străine, cum ar fi bacteriile și virusurile.

Fiecare anticorp are un obiectiv unic, cunoscut sub numele de „antigen prezent asupra organismului invadator”. Acest antigen este ca o cheie care ajută anticorpul în identificarea organismului străin, adică a bacteriei sau a virusului, ca mai apoi acestea să fie distruse înainte ca să provoace vreo boală.

Așa cum orice lăcată are o singură cheie, un anticorp are un singur antigen cheie. Ca și atunci când cheia este introdusă în lăcată și o descuie, antigenul ajută anticorpul să identifice bacteria sau virusul ajuns în organism, să se activizeze și să distrugă corpul străin.

Anticorpi vs imunoglobuline

Imunoglobulinele sunt de fapt proteine ​​care funcționează ca anticorpii. Deseori, medicii folosesc termenul de anticorp ca sinonim al imunoglobulinei. De altfel, imunoglobulinele se găsesc în sânge și alte țesuturi și fluide din organism. Acestea sunt produse de celule plasmatice, care sunt derivate din celulele B ale sistemului imunitar. La rândul lor, celulele B ale sistemului imunitar devin celule plasmatice atunci când un antigen specific se leagă de suprafața anticorpului său.

Tipurile și funcțiile anticorpilor

Anticorpul se leagă de un antigen specific. Acesta, la rândul său, semnalează celorlalte celule ale sistemului imunitar să lupte și să scape de microbii care au invadat organismul. Există cinci clase de anticorpi - IgM, IgG, IgA, IgD și IgE.

  • lgA – joacă un rol important în lupta cu bacteriilor în mucoase (căile respiratorii, de exemplu)IgD intervin in maturarea limfocitelor
  • IgE au un rol cheie în lupta cu paraziții, helminții și mecanismul alergiilor. Acest anticorp este secretat pentru a lupta cu alergenii.
  • IgG sunt produse în cursul unui contact cu antigenul, contact care se prelungește, sau în cursul unui al doilea contact al anticorpului cu un antigen. Acesta este răspunsul-memorie, principiul în baza căruia funcționează imunitatea dobândită și vaccinurile.
  • IgM sunt imunoglobulinele secretate în cursul primului contact cu un antigen și contribuie la eliminarea microbilor.

 

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
videolectures.net
La Inceput